navigatie overslaan
Streekproducten & proeverij

Streekproducten & proeverij

Heb je altijd al willen weten hoe kaas, wijn of bier gemaakt wordt of je eigen fruit willen plukken, dan kun je terecht bij een van de vele boerenbedrijven in de regio. Twentse streekproducten laten je verbazen, verrukken en verlangen naar meer. Ontmoet ambachtelijke leveranciers die vol passie en trots hun twentse streekproducten maken en telen.

In Twente houden we van lekker lang eten met (h)eerlijke streekproducten. Denk daarbij aan rundvlees van koeien met een goed leven, die gezonde voeding krijgen en zo min mogelijk worden blootgesteld aan stress. Biologische groentes die liefdevol verzorgd en waarbij zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

En de Twentse wijnen die op zorgboerderijen worden gefabriceerd. Ga jij straks naar huis met een tas vol Twentse lekkernijen? Bezoek dan eens de Streekmarkt Twente in Delden. Iedere eerste zaterdag van de maand op het idyllische pleintje naast de Blasiuskerk, vind je de streekmarkt die de sfeer oproept van een marktje in een Frans boerendorp. Je hoeft niet alle boeren langs, ze komen allemaal op deze markt. Toch geeft het een stukje beleving om de boerderij zelf te bezoeken.

Ga in de zomer bijvoorbeeld naar de Manderveense Aardbei. Van mei t/m september kan je je eigen aardbeien, frambozen en bramen plukken. Een feest voor groot en klein, waarbij kleinste kinderen de geplukte vruchten meestal meteen opeten. Wil je echt lekkere zuivelproducten kopen, neem dan eens een kijkje in de boerderijwinkel van Landgoed Kaamps. Daar verkopen ze naast hun eigen zuivelproducten ook verschillende andere streekproducten als vlees, honing, aardappelen en jam.

Struin ook eens over de vele andere authentieke markten in Twente. Zo kun je elke laatste zaterdag van de maand naar de Boerenmarkt in Losser. Hier vind je lekkere en lokale producten; zoals groenten, fruit, diverse kaassoorten, zuivel, vlees, vis en nog veel meer lekkernijen.

Of breng eens een bezoekje aan Rokerij Marle. Een klein gebouwtje – gemeentelijk monument uit 1930. Als je in de buurt bent dan ruik je de geur van vers gerookte vis, vlees en kruiden. Maak een afspraak voor een proeverij. Laat je verrassen door een demonstratie roken. Hierin wordt uitgelegd hoe het rookproces er aan toe gaat, tussendoor kun je smullen van diverse gerookte hapjes.