navigatie overslaan

Doe-tips

De 3 evenementen ter ere van de april-mei stakingen van 1943

 • Leestijd 2 min
 • Gelezen 2396 keer

Op 29 april 1943, even na de middagpauze leggen 3.000 arbeiders van Machinefabriek Gebr. Stork & Co in Hengelo het werk neer. Zo braken 81 jaar geleden, de April-meistakingen van 1943 uit. Deze staking verspreidde zich razendsnel over heel Nederland. Dit feit wordt op vele manieren in Hengelo én landelijk herdacht. Benieuwd naar alle activiteiten? We hebben de beste evenementen voor je op een rijtje gezet.

 1. 3

  Stakingswandeling april-meistakingen

  Bezoekers krijgen de gelegenheid, onder leiding van een gids, de originele stakingsroute van de April-meistakingen 1943 te lopen in de gebouwen van Stork. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is gratis toegankelijk. De stakingswandelroutes starten telkens bij de ingang van Stork. Alle informatie volgt ook nog per mail.

 2. 2

  Herdenking

  De April-meistakingen, ofwel de vergeten stakingen, waren de grootste uiting van massaal en geweldloos volksverzet in de door Duitsland bezette gebieden. Maar liefst 200.000 Nederlanders keerden zich tegen de bezetter. Dit jaar is het 81 jaar geleden dat de April-meistakingen plaatsvonden. De herdenking is op 29 april op het Industrieplein in Hengelo.

 3. 1

  Expositie Strijdbaar

  Vrouwen tijdens de April-meistakingen. Het jaarthema voor 2024 is gericht op de rol en betrokkenheid van de vrouwen tijdens de April meistakingen in 1943, zowel vanuit het verzet als het thuisfront. De tentoonstelling en de andere activiteiten zullen hier aandacht aan geven. De tentoonstelling is bij Dienstgebouw Stork op het Industrieplein 3 in Hengelo

Wat vind je van dit artikel?