navigatie overslaan

Typisch Twents

10 Twentse molens met een bijzonder verhaal. Tip: koop hier verse producten.

 • Leestijd 4
 • Gelezen 15646 keer
 • Geschreven door Nicoline

Wij Twentenaren weten wel wat mindfulness is. Kijken naar de draaiende wieken van een molen in de stille Twentse natuur. Na een halfuur ben je gegarandeerd al je stress kwijt! Maar een molen bezoeken we niet alleen om zen te worden. Molens zijn de erfenis van onze Twentse roots. Hier (en vaak er ook omheen) zie je, hoe het leven er voor het digitale tijdperk uitzag. In de Twentse dorpen, weilanden en bossen vind je nog veel oude molens waar je lekkere streekproducten in schattige molenwinkeltjes koopt. We noemen er een paar!

 1. 10

  Pelmolen Ter Horst

  In de 19e eeuw was de Pelmolen Ter Horst in Rijssen een van de belangrijkste industriemolens van Twente. Tegenwoordig trekt de molen meer dan duizenden bezoekers omdat het een van de mooiste molens van Nederland is. In de molenwinkel koop je lijnolie, pannenkoekenmeel en boekweit. Interessant is om een rondleiding door de Pelmolen te boeken.

 2. 9

  Grote Geesterse Molen (Beltkorenmolen)

  De Grote Geesterse Molen staat op een bult en daar kun je onderdoor lopen. Dat maakt deze molen anders dan anders. De Tubbergse Twentenaren zijn gek op feestjes en organiseren rondom de molen regelmatig leuke events. Bijvoorbeeld de Molenmarkt waar je smult van pannenkoeken en Twentse streekproducten koopt. Tijdens de Molenfietsdagen fiets je met een stel routes van 30 km of meer.

 3. 8

  Molen van Oude Hengel

  Als je naar Ootmarsum gaat, loop dan langs Molen van Oude Hengel. De korenmolen steekt trots boven het oude kunststadje uit en de Twentenaren in Ootmarsum versieren bij elk feest de molen. Vanaf de stelling in de molen, schiet je Instagram-waardige foto’s, vooral bij zonsondergang.

 4. 7

  Wissinks Möl

  De Wissink Möl is een avontuurlijke molen. Dit soort type molen vind je niet veel in Nederland maar wel in Twente. De molen wordt in zijn geheel gedraaid naar de richting van de wind. Op zaterdagmiddag kan je de molen in werking zien. Er wordt pannenkoeken- en tarwemeel verkocht.

 5. 6

  Korenmolen De Hoop

  De Hoop Korenmolen is een klassieke molen, zoals je op oudhollandse landschapsfoto’s ziet. De beheerder van de molen, maalt nog steeds koren tot meel. In zijn winkeltje onder de molen koop je verschillende meelsoorten, zoals kant-en-klaar pakketten en pannenkoekenmixen. Doordat de molen electriciteit opwekt, wordt dit de meest duurzame molen van Overijssel genoemd.

 6. 5

  Watermolen Den Haller

  De korenwatermolen Den Haller is een oudje. De Twentse molenaar, die al 9 jaar de molen beheert, vind het leuk om je uitleg te geven over de werking van de molen. Als je verder het oude klinkerweggetje afwandelt, kom je bij een restaurant dat ook bij het oude dorpsgezicht hoort. Neem de tijd onder de grote walnotenboom en kijk uit over het water en de molen.

 7. 4

  Watermolen Frans

  De molen staat op Landgoed de Mosbeek waar je door het hoge gras wandelt, kikkers vangt en waar kinderen uilenballen uitpluizen en insecten zoeken. De oogstdagen zijn een echte aanrader. Hoe cool is het om zelf met een zeis te helpen het rogge van het land te halen, wol te spinnen van vlas en te leren schapenhoeden.

 8. 3

  De Molen van Buursink

  Midden in Markelo staat de Mölle van Buursink. Deze molen die meel maalde in 1836 is gerestaureerd en tegenwoordig een rijksmonument. De molen is nog steeds in werking en maalt robuuste melen die jij als hobbybakker kan verwerken in taarten, broden en pannenkoeken.

 9. 2

  Watermolen Bels

  Als je door de dichtbegroeide natuur rondom de molen wandelt, voelt het alsof Hans en Grietje hier gisteren nog door het bos struinden. Met de watermolen werden vroeger van lompen en linnen, papier gemaakt. Later werd de molen omgebouwd tot korenmolen. Ga de molen in om alles te leren over het vroegere maalproces. Daarna kies je van de menukaart met meer dan 50 pannenkoeken je favoriet.

 10. 1

  Lijnzaad Molen (Noordmolen Twickel)

  Lijnzaad is een echte superfood! De Noordmolen Twickel in Delden is meer dan 650 jaar oud en perste al lijnzaadolie ver voordat de huidige healthfreeks geboren waren. De molen die midden in het sprookjesbos van het Twickel staat, is gerenoveerd en nog steeds in gebruik. In de winkel koop je lijnzaadolie, lijnzaadkoeken of verse Twentse lijnzaad voor in je smoothie of ochtendpap.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Nicoline

Nicoline is semi-tukker, geboren in Den Haag maar inmiddels woont ze al meer dan haar halve leven in Enschede, waar ze nooit meer weg wil.