navigatie overslaan

Schaapskooi & Bezoekerscentrum Horstervennehoes

Aan de rand van het Haaksbergerveen vind je het prachtige onderkomen van Schaapskudde Haaksbergen. Op het erf 'Horstervennehoes' een ruime schaapskooi waar de schapen kunnen overnachten en een in oude staat herbouwde 'schoapschot' die is ingericht als educatief centrum.

Bezoekerscentrum

De voormalige ‘schoapschot’ uit Buurse doet dienst als educatief centrum en rustpunt voor een kopje koffie of frisje met lekkers. Er is een permanente expositie over de schaapskudde en het begrazingsgebied ‘Haaksbergerveen’ te zien. Ook zijn er interactieve spelletjes voor kinderen en een klein speeltuintje naast het terras. Vanaf het educatief centrum kun je het veen in op zoek naar de kudde. Het educatief centrum is een aantal middagen geopend (zie openingstijden). Bezoek buiten openingstijden en verhuur ruimten is mogelijk voor groepen (families, bedrijven).

Nuttig graaswerk

De schaapskudde is meer dan schaapjes aaien. Ze zijn gewoon nodig voor het beheer van het Haaksbergerveen. Schapen zijn heel goed in het gras tussen de heide uit te knabbelen en andere snel snel groeiende planten als het pijpenstrootje en de adelaarsvaren in toom te houden. Hoogveensoorten zoals veenmos kunnen zo weer beter gedijen.

Verschillende fietsroutes passeren het erf van de Schaapskudde. Een leuke afstapper voor een kijkje en een kopje koffie met lekkers.

Fietsroutetip

Evenementen & activiteiten

  • Schaapskudde naar het Veen (eind april/begin mei)

Route naar de Schaapskooi

Komend uit Haaksbergen: volg vanaf de Buurserstraat de bordjes ‘Schaapskooi’. Op de Schansweg over de brug en dan linksaf Welmerweg. Dan eerste weg rechtsaf De Schapendrift op. Bij een slechte, drassige weg de auto parkeren aan de linkerkant van de Welmerweg en ca. 300 meter wandelen naar de Schaapskooi.