navigatie overslaan

Museum Buurtspoorweg

Een dagje naar Museum Buurtspoorweg is een echte belevenis voor oud én jong. Een eersteklas dagje uit. Kom bewonderen en beleven.

Rit met de Stoomtrein

In de voortgetrokken wagons genieten dagjesmensen ontspannen van de mooie rit. Kinderen rennen enthousiast door de historische rijtuigen, en treinliefhebbers vragen de conducteur de oren van het hoofd over de ins en outs van het rijdend materieel. Voor veel bezoekers is de treinrit in een echte stoomtrein het hoogtepunt van een bezoek aan Museum Buurtspoorweg.

Ga op ontdekkingstocht en beleef het boeiende verleden van het lokaalspoor tussen Haaksbergen en Boekelo. Alleen hier voel je de geur van verbrande kolen in je neusgaten, de originele bekleding en het houtsnijwerk van de rijtuigen onder je vingers. Alleen hier waait de wind door je haren terwijl je door de open raampjes het Twentse landschap aan je voorbij ziet glijden.

Een reis terug in de tijd

Een bezoek begint met een rondwandeling over het emplacement van station Haaksbergen of Boekelo. Vrijwilligers beantwoorden er vragen en demonstreren het omzetten van de seinen en wissels. In de werkplaats en de locomotievenloods staan oude stoom- en dieseltreinen te pronken. De complimenten zijn niet van de lucht. 'Wat een uitgebreide collectie hebben jullie hier zeg'. De vrijwilligers kijken allang niet meer op van deze bewonderende opmerkingen. Veel mensen kennen ons vooral van de ritjes met de stoomtrein. Maar we willen het hele verhaal vertellen over de geschiedenis van de lokaalspoorwegen in het oosten van Nederland. Hoe reisden mensen vroeger? Wat betekende de komst van het spoor voor de regio? Hoe werkt een stoomtrein?'

Feest voor kinderen

Het fluitje klinkt. De trein vertrekt! Lekker uit het raam kijken. Maar je mag ook best naar voren lopen. Dan kun je zelf zien hoe die oude loc de wagons voorttrekt. De chef van de trein zwaait met de vlag en als de conducteur langskomt knip je gewoon je eigen kaartje. Ook in de rest van het museum is genoeg te zien en te ontdekken:

  • Jack de stationskat neemt je graag mee op ontdekkingstocht. Onderweg door het stoomdepot, de werkplaats én de trein leer je spelenderwijs de leukste dingen over (stoom)treinen.
  • Bezoek ook Gait in zijn ploegkeet. Hij weet alles over werken aan het spoor.
  • Op station Boekel vind je gave modelbanen, speeltafels én een mini bioscoop.
  • Na de ontdekkingsreis is het tijd om te relaxen met wat drinken en iets lekkers in de Goederenloods. Daar liggen mooie kleurplaten, vind je interactieve treinspelletjes en hier kun je je verkleden als machinist of conducteur.
  • Tot slot vind je in de museumwinkel de leukste souvenirs voor een herinnering aan een onvergetelijke dag Museum Buurtspoorweg.

En, oh ja….wist je dat je met een retourkaartje zo vaak heen-en-weer mag als je wilt?

Let op: op dit moment is alleen vertrek mogelijk vanaf station Haaksbergen.

Tarieven & tickets

Klik hier voor een overzicht van de actuele tarieven en het bestellen van tickets.

Museumjaarkaart

Iedereen die in het bezit is van deze kaart kan gratis het museum bezoeken en een stoomtreinrit maken. Een museumjaarkaart biedt een jaar lang toegang tot ruim 400 musea in heel Nederland. Alle informatie over de museumjaarkaart is te vinden op www.museumkaart.nl. Voorwaarde: de museumkaarthouders op onze basis openingsdagen gratis toegang hebben, inclusief stroomtreinrit, maar dat tijdens evenementen een toeslag geldt.

Categorieën