navigatie overslaan

Typisch Twents

Cultuurtijd! Twente barst uit z'n voegen van de culturele plekjes.

 • Leestijd 5
 • Gelezen 3744 keer

Twente barst uit z’n voegen van de historische en culturele plekjes. Wil je een interessant museum, schitterend landgoed of gezellig festival bezoeken, dan ben je in Twente aan het juiste adres. Hier alvast een aantal leuke culturele tips!

 1. 17

  ST. PLECHELMUSBASILIEK

  De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteen-architectuur. In de basiliek zijn interessante bezienswaardigheden die je niet mag missen, verder zijn er in het oude sacristie nog vele bijzondere voorwerpen te bezichtigen, waaronder diverse monstransen, een aantal kelken en een zeer kostbare koorkap uit de 15de eeuw.

 2. 16

  OYFO TECHNIEKMUSEUM

  Een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en te beleven. In dit interactieve Techniekmuseum kun je zelf machines in beweging zetten, coole games spelen en leuke dingen bouwen met technische doe-pakketjes.

 3. 15

  ZOUTMUSEUM

  Het Zoutmuseum vertelt op een speelse en educatieve manier het verhaal over zout. Je leert het belang van en de mogelijkheden die zout biedt. De basisexpositie en de grote verzameling zoutvaatjes zijn zeker het bekijken waard!

 4. 14

  MUSEUMFABRIEK

  De Museumfabriek is getransformeerd tot een echt familiemuseum. Door te spelen, leren, denken, experimenteren en dromen ontdek je de toekomst.

 5. 13

  SYNAGOGE VAN ENSCHEDE

  Het monumentale gebouw is herkenbaar door drie markante koperen koepels en de Art Deco-stijlelementen uit de Amsterdamse School. In de volksmond wordt de synagoge de mooiste van Nederland genoemd. In 1998 werd het synagogecomplex bestempeld tot rijksmonument. De synagoge is ook opengesteld voor bezoekers. Zeker een bezoek waard zijn de originele feestzaal, de Joodse school, het koosjere sjoelcafé en de giftshop van WIZO.

 6. 12

  MUSEUM TON SCHULTEN

  Ton Schulten, ontdekker van het kleurrijke mozaïeklandschap en bestempeld als schilder van het Consensisme, baseert zijn werk op het aloude Twentse coulisselandschap met zijn glooiende essen, karakteristieke houtwallen en solitaire bomen. Naast de expositieruimtes biedt het museum ook een aparte themazaal met wisselende tentoonstellingen van (inter)nationale gastexposanten. In hetzelfde complex bevindt zich restaurant de Pastorie en een theater-filmzaal.

 7. 11

  KUNST EN CULTUUR IN OOTMARSUM

  De kunststad van Twente, met galerieën van bekende Twentse kunstenaars. Een bezoek aan het Openluchtmuseum Ootmarsum mag dan ook niet ontbreken. Authentieke gebouwen brengen de tijd van toen tot leven. De Siepelmarkt is een folkloristische markt in het centrum van Ootmarsum. Wandel door de pittoreske straatjes met oude ambachten, waren- en kindermarkt, oldtimers, stoommachines, optredens, boerendansers en gezellige terrasjes.

 8. 10

  MUSEUM BUSSEMAKERHUIS

  Hier stap je het enige overgebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. Het linnenhandelshuis verkeert vrijwel in oorspronkelijke staat en staat in de historische kern van Borne. Bij een bezoek aan museum Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente. Je krijgt een unieke inkijk in de leef- en werkwijze van een Doopsgezinde linnenhandelaar in de 18e en 19e eeuw in Twente.

 9. 9

  LANDGOED TWICKEL

  Kasteel Twickel, net buiten Delden, ligt te midden van een prachtig landgoed van 4000 hectare. Het landgoed, met de imposante kasteeltuinen, is absoluut een bezoek waard. De tuinen van Kasteel Twickel zijn een onderdeel van een uniek cultuurhistorisch erfgoed. Naast de tuinen van Twickel ligt aan de Twickelerlaan 11 te Ambt-Delden de ommuurde moestuin. Hier worden als vanouds groente, fruit en bloemen gekweekt. Ook ligt aan de Twickelerlaan de landgoedwinkel. Hier kun je terecht voor allerlei “Twickeldingen” en voor een kopje koffie of thee.

 10. 8

  LANDGOED SINGRAVEN

  Op een schitterende locatie, langs de Dinkel, ligt Landgoed Singraven. Op het landgoed liggen Huis Singraven, het Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. In Huis Singraven word je meegenomen langs het klassieke, weelderige interieur. Het is ook in te zetten als trouwlocatie. Het veelzijdige landschap van Singraven is uitermate geschikt voor fietsers en wandelaars.

 11. 7

  STADSMUSEUM ALMELO

  Midden in het gezellige stadscentrum van Almelo staat een opvallend rijksmonument. Geniet van historie in een mum van tijd. In het Stadsmuseum krijg je een levendig beeld van de geschiedenis van Almelo.

 12. 6

  KLOMPENMUSEUM ’T SKÖPKE

  In ‘klompendorp’ Enter kun je alles te weten komen over verschillende soorten klompen. In het museum staan machines die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog werden gebruikt. Voor demonstraties handmatig klompen maken worden de machines nog steeds gebruikt. Inmiddels is dit officieel Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. In de winter kun je klompenmakerscursussen volgen.

 13. 5

  ENTERSE ZOMP

  Over de Regge varen met een Enterse Zomp is een ware belevenis. Vroeger was dit het voornaamste vervoermiddel in deze streek. Er zijn in het seizoen verschillende mooie vaarten, zoals de Vroege Natuurvaart, de Overtoomtocht en de Avondroodtocht. Ook een tocht met de Schuttevaer is aan te raden. Zoek je een bijzondere activiteit voor een groep? Dan zijn er ruime mogelijkheden en verschillende arrangementen.

 14. 4

  VEENMUSEUM

  Dit kleinschalige buitenmuseum in Westerhaar-Vriezenveensewijk brengt de bezoeker in contact met het wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente, circa 1850. In een origineel veentreintje kunnen bezoekers over het terrein rijden. Daar vind je veenhutten, een oude Vriezenveense boerderij en gelagkamer. Je krijgt te zien hoe het veen- en turfsteken in zijn werk ging aan de hand van verschillende foto’s, voorwerpen en een demonstratie.

 15. 3

  KUNST EN CULTUUR IN DIEPENHEIM

  Diepenheim staat bekend om de vele kunst- en cultuur gerelateerde evenementen en bezienswaardigheden. Een kunstvereniging, museum, historische kastelen en een bekende streekmarkt, in Diepenheim valt er genoeg te zien en te beleven. Daar komen de verschillende festivals, zoals het Kunstmoment en Heimland nog bij.

 16. 2

  MUSEUM NO HERO

  Het museum No Hero in Delden is een uitermate geschikt museum voor liefhebbers van verschillende kunst-stromingen. Beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf verschillende eeuwen komen samen in het historische pand. Beleef op een ongedwongen manier de uitgebreide collectie en geniet na in het restaurant of volg een workshop.

 17. 1

  RIJKSMUSEUM TWENTHE

  Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

Wat vind je van dit artikel?