navigatie overslaan

Typisch Twents

Cultuurtips in Twente

 • Leestijd 6 min
 • Gelezen 3983 keer

Er zijn weinig gebieden in Nederland waar zoveel oog is voor kunst en cultuur en waar oud en nieuw harmonieus samengaan. De mooiste culturele en historische plekken vind je hier! Twente barst uit z'n voegen van de historische en culturele plekjes. Wil je een interessant museum, schitterend landgoed of gezellig festival bezoeken, dan ben je in Twente aan het juiste adres.

 1. 15

  Twickel

  Verwoed tuinierster barones Marie van Heeckeren van Wassenaer hield ervan om bezoekers rond te leiden door de tuinen van Twickel. Tuinbezoekers ontvangen én rondleiden gebeurt nog steeds door gidsen. Bijzonder is ook de eeuwenoude collectie citrusbomen die na het overwinteren in de oranjerie buiten opgesteld staan. Binnen kun je genieten van een blik op het kasteel met een kop koffie of iets lekkers. In het kasteel op huisbezoek is mogelijk met een gids, alléén even online reserveren. Bij de moestuin worden er boeketten, seizoengroenten en fruit verkocht. Bij het bezoekerscentrum zijn ook producten van het landgoed te koop.

 2. 14

  Rijksmuseum Twenthe

  Durf jij het aan?! Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Vermeulens werk draait om meer dan alleen kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn ruimte- vullende en meeslepende installaties je zin- tuigen aan het wankelen. In zijn werk laat hij wetenschap, technologie en beeldende kunst samensmelten tot onvergetelijke sensaties. ’Philip Vermeulen: Chasing the Dot’ is een droomrijke trip voor jong en oud! Van 28 juni tot 5 januari 2025 in Rijksmuseum Twenthe.

 3. 13

  Veenmuseum

  Het Veenmuseum is een uniek, aan de rand van de Engbertsdijksvenen gelegen, kleinschalig buitenmuseum waar bezoekers in een informele sfeer kennismaken met het leven, wonen en werken in de tijd van de vervening van Noord-Twente. In het expositiegedeelte worden alle facetten van het veengebied uitgebreid in beeld gebracht. Daarbij speelt een bijzondere maquette, die het complete proces van vervenen laat zien, een grote rol. Originele veentreintjes rijden de bezoekers langs ingerichte veenhutten, een oude boerderij en het vervenershuis. Dat bevat, naast een winkeltje, ook een gelagkamer waar vroeger de lonen werden uitbetaald en ten dele in vloeibare vorm werden omgezet.

 4. 12

  Oyfo Techniekmuseum

  Ontdek wat techniek in ons leven betekent bij Oyfo Techniekmuseum. In de oude fabriek van Hazemeijer Hengelo vind je het interactieve techniekmuseum, waarbij je alles te weten komt over stoommachines en smartphones, robots en kunst, energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek. Verken Oyfo Techniekmuseum als een ware uitvinder. Niet alleen door te kijken, maar vooral door te doen! Het museum is dagelijks geopend en biedt regelmatig extra activiteiten en workshops.

 5. 11

  Ton Schulten

  Ton Schulten. Een man van uitersten. Een gepassioneerde kunstenaar met het ver- mogen zijn emoties van het doek te laten spatten. Emoties, die in feite een oproep zijn tot optimisme, tot hoop. Die boodschap is verborgen in het werk en het leven van Schulten. Op zijn 85ste schildert hij nog elke dag. In Museum Ton Schulten zijn naast het werk van Ton Schulten ook wisselende exposities te zien van andere kunstenaars. Van april tot en met juni een expositie van Jet Illustrates en van juli tot en met oktober een duo-expositie van Judith Stam en Mieke de Kok. Zijn museum en galerie in Ootmarsum zijn dagelijks te bezoeken.

 6. 10

  Synagoge van Enschede

  Al sinds 1928 is het monumentale gebouw, een ontwerp van Karel de Bazel, een architectonisch sieraad voor Enschede. Het is een imposant gebouw met zijn mooie koepels, glas in lood ramen en mozaïeken met talloze verwijzingen naar de joodse religie en cultuur. Een gebouw met een rijke historie die diep verweven is met de geschiedenis van Enschede. Ook de originele feestzaal, de Joodse school en de bezoekers- ruimte met giftshop zijn een bezoek waard. De synagoge is geopend voor bezoek op zondag, dinsdag, woensdag en donderdag. Elke zondag en woensdag is er een instap- rondleiding om 14.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden op de website.

 7. 9

  St. Plechelmusbasiliek

  De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteen-architectuur. In de basiliek zijn interessante bezienswaardigheden die je niet mag missen, verder zijn er in het oude sacristie nog vele bijzondere voorwerpen te bezichtigen, waaronder diverse monstransen, een aantal kelken en een zeer kostbare koorkap uit de 15de eeuw.

 8. 8

  Zoutmuseum

  Het Zoutmuseum vertelt op een speelse en educatieve manier het verhaal over zout. Je leert het belang van en de mogelijkheden die zout biedt. De basisexpositie en de grote verzameling zoutvaatjes zijn zeker het bekijken waard!

 9. 7

  Kunst en cultuur in Ootmarsum

  De kunststad van Twente, met galerieën van bekende Twentse kunstenaars. Een bezoek aan het Openluchtmuseum Ootmarsum mag dan ook niet ontbreken. Authentieke gebouwen brengen de tijd van toen tot leven. De Siepelmarkt is een folkloristische markt in het centrum van Ootmarsum. Wandel door de pittoreske straatjes met oude ambachten, waren- en kindermarkt, oldtimers, stoommachines, optredens, boerendansers en gezellige terrasjes.

 10. 6

  Museum Bussemakerhuis

  Hier stap je het enige overgebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen. Het linnenhandelshuis verkeert vrijwel in oorspronkelijke staat en staat in de historische kern van Borne. Bij een bezoek aan museum Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente. Je krijgt een unieke inkijk in de leef- en werkwijze van een Doopsgezinde linnenhandelaar in de 18e en 19e eeuw in Twente.

 11. 5

  Landgoed Singraven

  Op een schitterende locatie, langs de Dinkel, ligt Landgoed Singraven. Op het landgoed liggen Huis Singraven, het Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. In Huis Singraven word je meegenomen langs het klassieke, weelderige interieur. Het is ook in te zetten als trouwlocatie. Het veelzijdige landschap van Singraven is uitermate geschikt voor fietsers en wandelaars.

 12. 4

  Klompenmuseum Enter

  In ‘klompendorp’ Enter kun je alles te weten komen over verschillende soorten klompen. In het museum staan machines die tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw nog werden gebruikt. Voor demonstraties handmatig klompen maken worden de machines nog steeds gebruikt. Inmiddels is dit officieel Immaterieel Cultureel Erfgoed van Nederland. In de winter kun je klompenmakerscursussen volgen.

 13. 3

  Enterse Zomp

  Over de Regge varen met een Enterse Zomp is een ware belevenis. Vroeger was dit het voornaamste vervoermiddel in deze streek. Er zijn in het seizoen verschillende mooie vaarten, zoals de Vroege Natuurvaart, de Overtoomtocht en de Avondroodtocht. Ook een tocht met de Schuttevaer is aan te raden. Zoek je een bijzondere activiteit voor een groep? Dan zijn er ruime mogelijkheden en verschillende arrangementen.

 14. 2

  Kunst en cultuur in Diepenheim

  Diepenheim staat bekend om de vele kunst- en cultuur gerelateerde evenementen en bezienswaardigheden. Een kunstvereniging, museum, historische kastelen en een bekende streekmarkt, in Diepenheim valt er genoeg te zien en te beleven. Daar komen de verschillende festivals, zoals het Kunstmoment en Heimland nog bij.

 15. 1

  Natura Docet, Denekamp

  Museum Natura Docet is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin.

Wat vind je van dit artikel?