navigatie overslaan
Landgoederen en kastelen

Landgoederen en kastelen in Delden

Hoe gaaf en mooi! Een kasteel vol verhalen op een prachtig landgoed. Volg een rondleiding en ontdek de geheimen van de verschillende landgoederen. Geniet in alle rust van het afwisselende landschap met een heerlijke picknick bij een van de landgoederen.

Twente biedt meer dan rust en natuur

Twente als bestemming voor een weekend weg of vakantie in eigen land is spannender dan je denkt. Twente is er niet alleen voor de mensen die niet verder komen dan hun hotelkamer. Twente is er voor iedereen die op zoek is naar uitdaging, ontspanning en avontuur. Wanneer je genoeg hebt van de spa, stad of musea dan moet je zeker op onderzoek gaan in een van onze landgoederen.

De Twentse landgoederen zijn er namelijk voor iedereen, die op zoek is naar avontuur, romantiek of gewoon eens de vogeltjes in de boom willen horen. Dompel je onder in de geschiedenis van het prachtige landgoed Singraven langs de Dinkel. Of verdwaal in de romantische kasteeltuin van landgoed Twickel. Er zijn wel meer dan 20 landgoederen in Twente. Elk landgoed heeft zijn eigen bijzonderheden, of je nu wilt boomknuffelen of je laarzen eens goed vies wilt maken, in Twente kan het.

Jong en oud enzo

Twentse landgoederen zijn er voor jong en oud, klinkt natuurlijk afgezaagd. Dat zou het ook zijn, als de landgoederen zouden bestaan uit een stukje grond met een stoffig kasteeltje erop. Gelukkig hebben de landgoederen in Twente alle glorie nog van de dagen van weleer. Zo is de Theekoepel gebouwd voor de dames van kasteel Huize Almelo in ca. 1890. De Graaf van Rechteren Limpurg vond het een uitstekend idee als de Gravin en haar vriendinnen een eigen ruimte hadden voor een verfrissend kopje thee bij hun geroddel.

Tegenwoordig gaan we met onze vrienden naar een een gezellig restaurant, maar in die tijd hadden de dames van stand hun eigen theekoepel. Krijg je zelf ook zin in een thee uurtje? Ga dan naar de Zoete bezigheid op de kerkstraat in Almelo voor een uitgebreide high tea. Als je dan toch in Almelo bent, kun je meteen even op bezoek bij het stadsmuseum Almelo. Wie weet kom je de Graaf en de thee dames daar wel tegen.

Doe mij maar liever natuur

Verlies jij je liever in de natuur en zijn kastelen maar een bijzaak? Dan is het Landgoed Baasdam een echte ‘must’ om te bezoeken. Het Landgoed is wel 62 hectare groot het bevat alle elementen van een succesvolle dag in de natuur. Zo heeft het bossen, verschillende weilanden, houtwallen en verhoogde akkers. Daarnaast vindt je er een prachtige vijver van indrukwekkend formaat en kom je meerdere kunstwerken tegen. Het is een landgoed met rijke historische waarde, maar vooral erg mooi om te zien en een perfecte omgeving voor een dag natuurbeleving.

Wanneer de natuur de voorkeur heeft, kun je de dag na Landgoed Baasdam een bezoekje wagen aan Landgoed Weldam. Landgoed Weldam is een van de grootste landgoederen van Oost-Nederland en belangrijker nog, het heeft een prachtig landschap. Het landgoed heeft alles wat je verwacht, bossen, akkers, weilanden, water, oude huizen en boerderijen en prachtig aangelegde tuinen. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar de tuinen en de rest van de omgeving zijn genoeg om je uren aan te verwonderen.

Kastelen, ridders en prinsessen.

Voor wie liever zijn rijke fantasie de kost geeft en de geschiedenis in wilt duiken van de kastelen, is er Landgoed Twickel. Stichting Twickel weet precies wat een romantische ziel nodig heeft om zijn verbeelding te prikkelen. Drink bijvoorbeeld een kop koffie in de Oranjerie of verdwaal in de kasteeltuinen. Wees een van de weinige gelukkigen die een rondleiding weet te bemachtigen in het kasteel. Of vergaap je aan de verschillende gewassen in de moestuin. Of bewandel het landgoed zelf, met zijn 4300 hectare is er genoeg te zijn. Zo zijn er nog 150 boerderijen in traditionele stijl te vinden. Wandel vanaf het landgoed over de oude voetgangersbrug zo de moderne tijd in en sluit je dag af met een welverdiende maaltijd in de Zwaan in het mooie centrum van Delden.

Een dag zonder actie, is een saaie dag

Wanneer het actie is wat je zoekt, kun je je geluk op in het Waterpark. Het Waterpark ligt op het Landgoed Het Lankheet. Dit landgoed is maar liefst 800 jaar oud en voorziet de bezoeker van elk soort activiteit. Van interessante rondleiding voor jong en oud tot fiets en wandelroutes. Bezoek het park ter paard, en galoppeer door de velden. Of pak je mountainbike en cross over het speciaal aangelegde parkour. Voor elk soort activiteit zijn er paden aangelegd, zo zal een mountainbiker een wandelaar niet in de weg liggen en schrikt een paard niet van een vogelaar.

Landgoederen Twente zijn de moeite waard

Landgoederen in Twente zijn dus alles behalve saai, en er is voor iedereen wel een dagindeling naar smaak te vinden. Of je nu komt voor de rust en de natuur, voor de actie of voor de romantische doorkijkjes, Twente heeft het allemaal.