navigatie overslaan

Zoutmuseum Delden

Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Ook voor jonge bezoekers een tof uitje.

Het Zoutmuseum staat in het centrum van Delden, waar in 1886 in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem werd aangetroffen. Het museum vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo, maar wereldwijd. Zo speelt zout een grote rol in de chemie. Dit wordt op een leuke en leerzame manier onder de aandacht gebracht. Zout is een wereldgeschiedenis!

Afdalen in een zoutcaverne
Nog niet alles is helemaal klaar. Binnenkort is de nieuwste aanwinst te bewonderen: een spectaculaire 3D-presentatie waarbij je virtueel afdaalt in een zoutcaverne in een spectaculair vormgegeven ruimte. Je waant je echt op het Twentse platteland.

Opnieuw ingericht
In oktober 2023 is het museum vernieuwd en heringericht. Zo komt het verhaal over de bijzondere wereld van het zout nog beter tot zijn recht. Kom langs en laat je verrassen!

Geschiedenis gebouw
Het Zoutmuseum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Ambt en Stad Delden. Dit pand is in 1873 ontworpen door de Hengelose architect J. Moll in een eclectische bouwstijl. Daarna werd het in gebruik genomen als rechtbank, vervolgens trok het politiebureau erin en tegenwoordig is het Zoutmuseum er gevestigd.

Audiotour i.s.m. izi.TRAVEL
Buiten een rondleiding onder begeleiding van een deskundige gids is het tevens mogelijk om een gratis audiotour te downloaden in de app van Izi.travel. De tour in het Zoutmuseum is een toevoeging aan de expositie, hij komt niet in plaats van de geschreven teksten of een rondleiding door gidsen. Hij neemt de bezoeker mee door het hele museum. Over uiteenlopende onderwerpen wordt informatie gegeven.

Deze tour is beschikbaar voor iOS, Android en Windows smartphones.

Categorieën