navigatie overslaan

Museum Bussemakerhuis

Als je het Museum Bussemakerhuis bezoekt stap je het enige over gebleven én opengestelde 18e-eeuws fabrikeurshuis in Nederland binnen.

Museum Bussemakerhuis


Bakermat van de Twentse textielindustrie

Het Bussemakerhuis is het enige overgebleven linnenhandelshuis in Nederland dat nog in vrijwel oorspronkelijke staat verkeert én is opengesteld voor publiek! Het huis staat in de historische kern van Borne en heeft met zijn fraaie klokgevel en indrukwekkende geschiedenis met recht zijn monumentale status verdiend.

Bij een bezoek aan museum Bussemakerhuis ontdek je op eigentijdse wijze het verhaal van de ontstaansgeschiedenis van de Twentse textielindustrie. Rond 1675 was Borne het belangrijkste centrum van de linnenhandel in Twente. Na de opkomst van de katoenweverijen verplaatste de welvaart zich geleidelijk naar de omliggende steden als Enschede, Almelo en Haaksbergen. Binnen het museum krijg je een unieke inkijk in de leef en werkwijze van een Doopsgezinde linnenhandelaar in de 18e en 19e eeuw in Twente.

Al sinds 1953

Museum Bussemakerhuis in de vorm van een bedrijf bestaat al sinds 1953. Liesbeth zorgt er samen met haar 65 vrijwilligers voor dat vele bezoekers verbaasd zijn over de kwaliteit van het museum. Onderhoud van het pand, de wisselende tentoonstellingen als mede het enthousiasme en de bejegening van het hele team resulteren in een prachtig museum dat steeds meer regionale en landelijke bekendheid geniet (te zien aan het aantal bezoekers!).

Liesbeth: "Mijn hart ligt bij cultuur, immers: zonder verleden geen toekomst. Ik laat graag mensen kennismaken met de bijzondere verhalen uit het verleden!

Museum Bussemakerhuis speelt uiteraard een grote rol tijdens Textiel Festival Twente met in het bijzonder het project de Rode Draad in Borne. In 2021 is er een basis gelegd aan nog meer samenwerkingen met culturele organisaties in gemeente Borne!

Unieke combinatie

Gezien de ligging van het museum in Oud Borne, pal naast het winkelcentrum, is een bezoek brengen aan Museum Bussemakerhuis een fraaie toevoeging op een dagje winkelen! Zo combineer je recreatie met cultuur en zie je in één oogopslag het rijke textielverleden in Borne. Daarna kan je naar hartenlust shoppen in tal van modewinkels! Borne is en blijft daarmee een heuse textielgemeente.

Entreeprijzen museum

  • Gratis toegang voor kinderen t/m 12 jaar, museumkaarthouders en vrienden van het Bussemakerhuis.
  • € 7,50 voor overige bezoekers.

Toeristisch informatiepunt

Museum Bussemakerhuis is ook het derde Toeristische Informatie Punt! Bij het Bussemakerhuis vind je onder andere de Ontdek Borne folder, de evenementenagenda, Recreatiekrant Twente en Typisch Twente.

Categorieën