navigatie overslaan

Memory Vrijheidsmuseum

Het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal neemt je mee op de zwaarbevochten reis naar wat nu onze vrijheid heet.

Wat is jouw rol hierin? Wat voor invloed heb jij op je eigen vrijheid of op de vrijheid van iemand anders?

In het Memory Vrijheidsmuseum beleeft de bezoeker stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Overijssel.

Lokaal Verzet

Er wordt niet alleen aandacht besteedt aan grote thema's als vervolging, onderduik, de kampen, de invasie in Normandië en de Slag om Arnhem, maar ook provinciale thema's zoals de Stork-staking, de bankoverval in Almelo, het bombardement op Nijverdal en het lokale verzet.

Vaste exposities

In de vaste expositie van het Memory Vrijheidsmuseum beleeft je stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Overijssel.

Een onderdeel van deze vaste expositie is de verdieping ‘Overijssel in de Oorlog’ waar je als bezoeker beleeft hoe het was om in Overijssel te leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In de vaste expositie van het Rode Kruis wordt een verbinding gemaakt met het heden. Hoe kunnen we de lessen van de geschiedenis over vrijheid toepassen op vandaag?

Voor kinderen tot 12 jaar is er een leerzame kistjesroute.

Educatief en Zakelijk

Naast een beleef-museum voor bezoekers van alle leeftijden, biedt het Memory Vrijheidsmuseum educatieve programma’s aan voor vele schooltypen in het onderwijs.

Buiten de 1500m2 museumvloer om, heeft het Memory Vrijheidsmuseum ruimtes ingericht als klaslokalen van een school. Ook is er een grote debatruimte voor meer dan 100 personen.

Categorieën