navigatie overslaan
Musea in Enter

Musea in Enter

Twente barst uit z’n voegen van de historische en culturele plekjes. Wil je een interessant museum, schitterend landgoed of gezellig festival bezoeken, dan ben je in Twente aan het juiste adres. Neem bijvoorbeeld het Rijksmuseum Twenthe met het rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost-Nederland. Of Oyfo Techniekmuseum, een inspirerende ontmoetingsplek waar je kennis maakt met kunst en techniek door te doen en te beleven. Bekijk hier ons museum aanbod.

Lekker cultuur opsnuiven in Twentse musea

Dat we de mooiste natuur van Nederland hebben wisten in Twente we al. Maar wist jij dat ook mooiste museums in Twente staan? Jazeker! Lekker doen en ontdekken samen met de kids. Of juist de oude historie bewonderen. Je zult versteld staan wat je allemaal kan doen in de Twentse musea. En er zijn er heel wat, dus aan de keuze ligt het niet. Om je te helpen hebben we meer dan honderd voorbeelden verzameld.

Lekker bezig gaan

Museums saai? Onzin, vinden we hier in Twente. Er zijn juist heel wat museums waar wat te doen valt. Veel mensen denken bij Twente vooral aan boerderijen. Dat klopt als een bus. Ook heeft Twente een diepe relatie met de technische industrie. Tijdens de industriële revolutie kwam de textiel en staalindustrie in Twente tot bloei. Nu zijn daar genoeg musea in Twente over te vinden.

Je technisch aangelegde kinderen kunnen bij het Oyfo Techniekmuseum in Hengelo helemaal hun gang gaan. Zelf mag je ook meedoen. Ook als je twee linkerhanden hebt. Of ga naar de Museumfabriek in Enschede. Daar leer je over de geschiedenis van Twente. En ook over de toekomst. Dat allemaal door te spelen, ontdekken, denken en experimenteren. Hier blijft het niet bij. Bekijk het aanbod van musea en je vind er nog veel meer.

Elk stadje zijn schatje

Twentse dorpen en steden vloeien over van de cultuur en geschiedenis. Niet gek, ze bestaan al een stuk langer dan Nederland zelf. Neem de historische binnenstad van Ootmarsum. Veel van de gezellige boetiekjes zijn ook kunst galerietjes of museums. Zo heeft haast elke stad en dorp ook zijn eigen stadsmuseum. Daar kun je van alles leren over de historie en prehistorie (dat is heel lang geleden) van die regio.

Genieten van de goede ouwe tijd

Vroeger was het beter, zeggen ze wel eens. Nou, daar klopt geen snars van! Maar het is wel interessant om te zien hoe de mensen vroeger leefden. Door heel Twente heen kun je glimpen opvangen uit het verleden. Grote museums voor een dagje uit. Of een kleine als tussenstop op je wandeling.

Hoe zag een dag eruit in het leven van een simpele Twentse boer? In het Openluchtmuseum Ootmarsum maak je dat mee. Heel erg anders dan nu. Maar toch ook weer herkenbaar. Of maak een rit met de dampende Intercity van Haaksbergen naar Boekelo bij het Museum Buurtspoorweg. Retourtje duurt ongeveer 1,5 uur. Maar dan zit je wel in een originele stoomtrein. Daar kan die gele banaan van de NS echt niet tegenop.

Uit gouden korenaren

We moeten de Twentse natuurschoon ook noemen. In Venetië betaal je op het terras aan het plein extra. “Voor het uitzicht,” zeggen ze dan. Als we dat in Twente gaan doen worden we hier allemaal stinkend rijk. Maar zo snel hoeft het allemaal niet. Er zijn veel landgoederen die open staan voor het publiek. Of bezoek een Saksische boerderij. Hier leer je wat over het verleden. Maar stel jezelf vooral open voor het landschap. Neem het diep in je op. De rust die het uitstraalt en vindt jezelf hierin terug.

Welk museum in Twente bezoek jij?

Een dagje uit met je kind is vaak een groot feest. Lekker samen op stap, de hele dag in elkaars gezelschap en alle beeldschermen zijn voor een dagje vergeten. Maar soms wil je wat meer dan met een kop koffie naast de ballenbak zitten. Je wilt dat je kind iets opsteekt van jullie uitstapje. En wees nou eerlijk een educatieve activiteit waar jij ook nog wat van leert, is eigenlijk veel leuker.