navigatie overslaan
Theaters & podia

Theaters & podia in Twente

Het is een groot misverstand om te veronderstellen dat je alleen in de Randstad theaters en (pop)podia hebt die er toe doen. Want wat betreft podiumkunsten in de breedste zin van het woord heeft Twente juist heel erg veel te bieden. In de theaters treden zowel (inter)nationale sterren op als lokale talenten. Aan talent heeft het in elk geval nooit ontbroken in Twente. Denk in dat kader alleen maar aan cabaretiers als Herman Finkers, Heiligen Hendrik, Thijs Kemperink en Andre Manuel.

Het rijke culturele aanbod zie je terug in de theaters en podia in Twente

De Randstedelingen die denken dat de wereld ophoudt als ze buiten hun provincie zijn, moeten eens een blik werpen op het culturele aanbod van Twente. Want dat liegt er niet om. Theaters en podia vind je in heel Twente. En allemaal weten ze te verrassen met een cultureel programma dat klinkt als een klok. Van cultuurcentrum De Pol in Diepenheim tot het Concordia Film-Theater in Enschede en De Kappen in Haaksbergen. Check maar eens het aanbod en de artiesten die er komen optreden en je waant je in de Randstad. Hoewel; je zou het feit dat in Twente talent de kans krijgt zich te ontwikkelen iets kunnen noemen dat de Randstad juist ontbeert. Daar zet men in op alleen artiesten van naam. Gemakkelijk scoren noemt men dat in Twente.

Metropool hoort meteen bij de beste poppodia van ons land

Ook als je kijkt naar poppodia in Twente, dan heeft de regio de zaken bijzonder goed voor elkaar. Sinds enige jaren vormen de poppodia in Twente samen Metropool, Poppodia van Twente. De meeste activiteiten vinden plaats in Enschede en Hengelo, het overkoepelende platform ondersteunt echter honderden talentvolle popartiesten door onder meer het aanbieden van talentontwikkelingsprogramma’s. Ondertussen behoort Metropool al bij de acht beste poppodia die Nederland rijk is en bezoeken elk jaar ruim 60.000 mensen het poppodium in Hengelo. Daar is men bij Metropool echter niet tevreden over. Met een streven 125.000 mensen te lokken legt het de lat voor zichzelf hoog.

Cabaret speelt een belangrijke rol in de theaters in Twente

Op de podia van de theaters in Twente speelt cabaret ook al een hoofdrol. Humor is belangrijk in Twente. Herman Finkers geldt wat dat betreft nog steeds als boegbeeld. Finkers stal de harten van heel het land – ook in de Randstad- door zijn buitengewoon droogkomische humor, zijn ongeëvenaarde woordgrappen en omgekeerde logica. Daarnaast houdt Finkers zich bezig met de Twentse taal. Finkers brak in 1985 door met het programma ‘EHBO is mijn lust en mijn leven’.

In Twente krijg je als talent nog echt de kans je te ontwikkelen

Twente heeft op het gebied van theaters en podia gewoon erg veel te bieden. Het is veelzijdig en heeft een uniek, eigen gezicht. De theaters in Twente hebben oog voor wat er leeft en aan talent zit in de eigen regio en dat verklaart ongetwijfeld een deel van het succes van artiesten met roots in Twente. In Twente krijg je nog de kans. En die grijpen ze daar dan ook met beide handen aan.