navigatie overslaan

Slaaptijd!

Gijs over zijn vakantie in Twente: één groot pretpark voor kinderen!

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 4334 keer

Noaberschap, boerenburen die elkaar steunen met raad en daad. Daar zijn ze trots op in Twente. Tukkers zijn overigens op wel meer Twentse dingen trots. En ik kan het weten, want ik ben er één. FC Twente, de beugel, paasvuren, klootschieten, het Twentse accent en de klanken van de midwinterhoorn. Maar naast deze folklore is Twente ook een prachtig ‘vakantieland’, waar ik als Tukker nog nooit op vakantie ging.

En dus stappen we met de kinderen in de auto en rijden we bijna dezelfde route als zo vaak naar oma, alleen slaan we vlak voor we daar zijn een andere weg in. Even later rijden we tussen bossen, landerijen en Twentse boerderijen richting De Lutte. Op de karakteristieke boerderijen, veelal verstopt achter maïskoppen, zien we geveltekens in bijzondere vormen. De nuchter lijkende Tukker zat vol van bijgeloof en had zo’n ornamentaal gevelteken in de nok van de boerderij om onheil af te weren, vruchtbaarheid op te roepen of kwade geesten juist weg te jagen.

"En wat ik me vooral kan herinneren van vroeger is dat er zo veel speeltuinen langs de weg zijn."

Gewoon een boel speeltoestellen bij een tot restaurant omgebouwde boerderij. Of kleine pretparken, niet te vergelijken met de Efteling. Beetje oud spul misschien, maar eigenlijk wel lekker compact,” vertel ik op de A1 oostwaarts. De jongens op de achterbank kijken met verwachtingsvolle blik op.

Het Landje

We hebben voor een midweek een vakantiehuisje gehuurd in de tuin van een grote boerderij. De eigenaressen hebben bijzondere vakantiehuisjes neergezet en zo hun ‘Landje’ gecreëerd. We nestelen ons in de woonwagen met uitzicht op het landje: een pipowagen, klein houten chalet, een vintage vouwwagen, clubhuisje, buitenkeuken en een vuurplaats. Het is een heerlijk klein vakantiepark voor onszelf en de andere bewoners.

Wij blijven vier nachten, maar de andere huisjes wisselen om de twee nachten van bewoners. Zo hebben we elke avond nieuwe gesprekken bij het vuur, krijgt Rian spontaan Ukelele-les van Eddie die op fietsvakantie is en barbecueën we gezellig met Tom en Suzanne uit Volendam. Nienke en Jop, een jong koppel uit Friesland vertelt verhalen over hun wereldse zeiltochten. En mijn moeder komt natuurlijk in de avonden nog een glaasje wijn drinken, wel zo gezellig en ze woont om de hoek.

Zwemmen in de Dinkel
Zwemmen in de Dinkel

Rivierkreeftjes in de Dinkel

Overdag nemen we rustig de tijd om op te starten, spelen de jongens in een oude wastobbe gevuld met water, voordat we mijn geboortegrond eens gaan bekijken vanuit een toeristisch perspectief. En dus rijden we naar het Lutterzand, wellicht één van de mooiste stukjes Twente met haar continu veranderende en meanderende Dinkel. Door het bos liep ik al vaak in mijn leven, maar zwemmen deden we hier vroeger niet. Nu zit het strandje vol met gezinnen, kinderen spelen met visnetjes in de zacht stromende en ondiepe Dinkel. “Ik heb er één!”, gilt een meisje en Raf en Finne gaan snel kijken. Een kikker, een visje? “Een kreeft! Pap, ze heeft een kreeft!” En wat blijkt, de Dinkel zit - als zoveel riviertjes in Nederland -ineens vol met Amerikaanse rivierkreeften. Kleine aaseters met weinig natuurlijke vijanden doen het uitstekend in Twentse wateren.

Ouderwetse speeltoestellen

Bij Morskieft is het binnen een chaos van lawaai op de trampolines en klimtoestellen, maar buiten vinden we ouderwetse stalen en houten speeltoestellen die ook al bestonden toen Rian en ik nog kind waren. We spelen gevieren op de groepsschommel, de rollende houten ton en andere nostalgische speeltoestellen.

In het Groot Twentsch Maïsdoolhof, waar we toevallig later die middag voorbijrijden, verdwalen we tussen hoge maïsplanten terwijl de kinderen opdrachten uitvoeren en we de uitgang zoeken. Bij de zelfpluktuin nemen we een bosje bloemen mee voor oma.

Als afsluiter rijden we naar Erve Kuiper, getipt vanwege het ijs. Maar papa duikt meteen het wielermuseum van Hennie Kuiper in en de kinderen gaan los op kleine plastic tractoren. Natuurlijk krijgt iedereen een lekker ijsje, dat is wel verdiend na een dag spelen.

Nog meer Twentsch

In Twente liggen natuurlijk nog veel meer speeltuinen, attractieparken, lokale winkels, musea, gezellige dorpjes, landgoederen en mooie bosrijke gebieden.

Wat vind je van dit artikel?