navigatie overslaan

Doe-tips

Educatieve uitjes voor het hele gezin

 • Leestijd 3 min
 • Gelezen 5024 keer
 • Geschreven door Nicoline

Een dagje uit met je kind is vaak een groot feest. Lekker samen op stap, de hele dag in elkaars gezelschap en alle beeldschermen zijn voor een dagje vergeten. Maar soms wil je wat meer dan met een kop koffie naast de ballenbak zitten. Je wilt dat je kind iets opsteekt van jullie uitstapje. En wees nou eerlijk een educatieve activiteit waar jij ook nog wat van leert, is eigenlijk veel leuker.

 1. 9

  Alles over de industriële geschiedenis van Twente

  Ga op ontdekkingstocht door het nieuwe interactieve Techniekmuseum. In de oude fabriek van Hazemeijer onderzoek je wat techniek in ons leven betekent. Zie hoe onze wereld verandert door technologie. Kom alles te weten over stoommachines en smartphones. Over robots en kunst. Over energiebronnen en onze planeet. Kortom, alles over mens en techniek.

 2. 8

  In een echte stoomtrein

  Wordt jouw kind ook zo gelukkig van treinen? Dan moet je zeker een ritje in de maken. Met een echt ouderwetse stoomtrein maak je een rit van Haaksbergen naar Boekelo. Je mag een kijkje nemen bij de machinist en een conducteur komt je kaartje met een originele kniptang controleren.

 3. 7

  Bijzondere tocht langs de molen

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt Pelmolen Ter Horst. Vanaf de oprichting werd er olie geslagen uit oliehoudende zaden en gerst gepeld tot gort. De molen is vrijwel dagelijks open. Ook worden er diverse molenproducten zoals lijnzaadolie, pannenkoekmeel en diverse cakemixen verkocht. Leuk om te combineren met een tocht met een echte zomp.

 4. 6

  Zandsculpturen

  Rondom Landgoed Warmelo liggen prachtige tuinen, die elke tuinliefhebber gezien wil hebben. Maar vertel je kinderen op zondagochtend dat je kasteeltuinen wil bezichtigen en je kunt rekenen op een hoop protest. Daar hebben ze bij kasteel Warmelo wat slims op bedacht. Vanaf mei worden er de prachtigste zandsculpturen in de tuin gebouwd. Daar wordt jouw junior vast een stuk enthousiaster van.

 5. 5

  De magie van sterren

  Hoe veel we ook weten, het heelal blijft een mysterie voor ons. En dat is nou precies wat het zo interessant maakt voor je kinderen. Vlakbij Ootmarsum vind je bij Sterrenwacht Cosmos een prachtig planetarium en een van de grootste telescopen van Nederland. Zo kun je jouw kind alles vertellen over buitenaardse wezens, ruimtevaartschepen en astronauten.

 6. 4

  Knuffelen met koeien

  Melk komt niet uit de supermarkt maar uit de koe. Bij de Koel’nbekke in Geesteren leer je alles over koeien, kalfjes en melk. Vanaf 13 jaar mag je meedoen met een boerderijworkshop en koeien knuffelen. Eline Spalink van de boerderij vertelt je hoe je met een koe communiceert en kunt knuffelen. Als je het goed doet en de koe zijn kop op je schoot legt, dan knuffelt hij je terug.

 7. 3

  Natura Docet

  Museum Natura Docet is het oudste natuurhistorische museum van Nederland en is voor jong en oud een belevenis. Verwonder je over de enorme collectie bijzondere dieren en fossielen in de wonderkamers van het museum. Bouw je eigen digitale bos in Funky Forest en geniet van de mooie landschapstuin.

 8. 2

  Levensecht de 2e Wereldoorlog beleven

  De herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog raken steeds meer op de achtergrond. Toch is het goed om onze kinderen te vertellen over deze vreselijke tijd en hoe waardevol onze vrijheid is. Een rondje door het Memorymuseum vertelt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog door levensechte diorama’s.

 9. 1

  Actief familiemuseum

  De Museumfabriek is een actief familiemuseum. Hier komt de geschiedenis van Twente tot leven en vang je in een van de tentoonstellingen een glimp van de toekomst. In de fabriek gaan de kinderen zelf aan de slag. Knutselen, bruggen bouwen en dingen onderzoeken met de microscoop.

Wat vind je van dit artikel?

Geschreven door Nicoline

Nicoline is semi-tukker, geboren in Den Haag maar inmiddels woont ze al meer dan haar halve leven in Enschede, waar ze nooit meer weg wil.