navigatie overslaan

Doe-tips

13 ontdekkingstips rondom de Sallandse Heuvelrug en het Twents Reggedal

 • Leestijd 5 min
 • Gelezen 175 keer

Voor kinderen is er ontzettend veel te doen in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. Zwemmen in de rivier, klauteren en klimmen in de speelbossen, op ontdekkingstocht in musea, ijsjes en patat eten in een van de restaurants, beesten knuffelen op een kinderboerderij, op pad gaan met een pony, paard of ezel en zo is er nog heel veel meer.

 1. 12

  Neem een andere afslag

  De Sallandse Heuvelrug is groter dan het oorspronkelijk Nationaal Park tussen Nijverdal en Holten. Het gebied strekt zich uit van de Lemelerberg bij Ommen tot aan landgoed Westerflier bij Diepenheim, waar de Regge ontspringt én vanaf het Wierdense Veld tot aan het natuurgebied Luttenberg. Veel mensen beginnen hun ontdekkingstocht bij het Holterbergplein of bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Dit zijn prachtige plekken, maar vaak ook wat drukker. Neem eens een andere afslag.

 2. 11

  Bezoek dorpen in het gebied

  In en rondom het nationaal park zijn er dorpjes gelegen waar je heerlijk kunt vertoeven op het terras. Dorpen als Hellendoorn, Nijverdal, Holten, Haarle, Luttenberg, Raalte, Wierden, Markelo, Ommen en Lemele zijn een bezoek waard. Vergeet ook niet de stad Rijssen te bezoeken met de vele winkels.

 3. 10

  Doe mee aan een excursie

  Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en IVN organiseren regelmatig excursies in het gebied. Dit is dé manier om meer van het nationaal park te weten te komen. Ga vroeg uit de veren en maak met de boswachter een boswandeling waarbij je grote kans hebt om reeën te spotten. Of ga met een natuurgids mee om vogels te spotten.

 4. 9

  Beleef de historie

  Het nationaal park bevat een rijke historie. In het landschap kom je grafheuvels tegen uit de Bronstijd. Je wandelt of fietst langs landgoederen die er al honderden jaren staan. Je komt in aanraking met oorlogsmonumenten en beleeft de bevrijding bij het Memory Vrijheidsmuseum in Nijverdal en bij de indrukwekkende Canadese Begraafplaats in Holten.

 5. 8

  Leer van de natuur

  Leren over en van de natuur kan op verschillende manieren. Door op excursie te gaan met een boswachter of vrijwilligers van IVN, Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. Of door een bezoek te brengen aan het Natuurmuseum Holterberg waar in 11 levensgrote diorama’s dieren in hun natuurlijke houding staan. Ook een bezoek aan de Sterrenwacht in Buitencentrum Nijverdal is erg leerzaam. Hier maak je kennis met sterren, planeten en de maan.

 6. 7

  Fietsroute het verdwenen landschap

  Door de eeuwen heen heeft het landschap zich verder ontwikkeld. Hoe dit gebeurde kom je te weten tijdens de fietsroute ‘Het verdwenen landschap’. Deze route neemt je mee door de geschiedenis van het landschap. Al fietsend ga je het landschap door andere ogen bekijken en kom je te weten hoe het landschap is ontstaan.

 7. 6

  De landschapsbiografie

  De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is een schitterend gebied met veel meer samenhang dan je op het eerste gezicht zou denken. De geschiedenis van dit landschap is opgetekend in een landschaps- biografie. Het verhaal laat je begrijpen wat de samenhang in het landschap is. De landschapsbiografie neemt je aan de hand van drie tijdsvensters mee door de geschiedenis van de Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal: van de voorlaatste ijstijd tot nu.

 8. 5

  Ervaar het Reggedal

  De oostkant van het nationaal park bestaat uit het verrassend mooie Reggedal. Door een reeks van herstelprojecten biedt het Reggedal talloze mogelijkheden voor een heerlijk dagje fietsen of wandelen. Ook vanaf de Regge zelf kun je de omgeving op verschillende manieren beleven: per kano, in een fluisterbootje en met de Enterse Zompen. Voor liefhebbers van de vissport biedt de Regge mooie visstekken. Vogelaars komen speciaal naar de Regge voor het spotten van de ijsvogel.

 9. 4

  Zompen op de Regge

  De Regge is door de eeuwen heen bevaren door Enterse zompen, platbodems die aan weinig water genoeg hadden. In de zomer zijn er vaartochten met de zomp vanaf Pelmolen Ter Horst in Rijssen, het botenhuis De Schuttevaer in Hellendoorn en vanaf de Enterse Waarf. Op deze scheepswerf in Enter worden de zompen op traditionele wijze gebouwd. In 2023 is er op de Enterse Waarf een nieuw educatief doecentrum gemaakt. Een echte aanrader om een kijkje te nemen, ook met de kinderen.

 10. 3

  Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug

  Houd je van lekker eten en fietsen? Fiets dan deze smaakfietsroute! De Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug laat je kennismaken met de pure smaken van de streek en de gastvrijheid van de boeren.

 11. 2

  Landgoed Schuilenburg

  Havezate Schuilenburg heeft als voormalige ‘Grenswacht van het Oosten’ een rijke geschiedenis. Van het landgoed zijn niet alleen de verhalen, maar ook de contouren van de gracht en de wagenschuur bewaard gebleven. Vanuit Landgoed Schuilenburg ontdek je de Regge met een fluisterboot of kano of maak je een prachtige wandeling.

 12. 1

  Bezoek Pelmolen ter Horst

  Aan de Regge bij Rijssen staat een achtkantige stellingmolen op schuur: Pelmolen Ter Horst. Wanneer je de molen bij gunstige wind bezoekt, kun je de olieslagerij volop in werking zien. De geur van warm lijnzaad komt je bij binnenkomst tegemoet. Bij de Pelmolen vind je ook Informatiepunt Twents Reggedal. Vanaf daar maak je een leuke culturele wandeling.

Wat vind je van dit artikel?