navigatie overslaan

Dal van de Mosbeek

Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

Kom naar gemeente Tubbergen en ontdek dit unieke stuk natuurgebied: Dal van de Mosbeek. Zoals de naam al doet vermoeden heeft het water in dit Natura 2000 gebied een belangrijke rol. We hebben het hier niet over gewoon water, maar over 'kalkrijk' water dat langzaam en onophoudelijk uit de grond opwelt. In het Dal van de Mosbeek ontspringen daarom op verschillende plekken bronnen. Deze bronnen worden uiteindelijk kleine stroompjes en deze komen weer samen tot beken, waaronder dus de Mosbeek. Dit kalkrijke water zorgt voor vochtige heide, kalkmoeras, broekbos (ook wel beter bekend als een permanent nat en zelfs soms plaatselijk overstroomd bos) en blauwgrasland. Deze vruchtbare, nattige grond levert bijzondere flora & fauna op, al hebben de planten het niet makkelijk nu er steeds meer sprake is van droogte. Gelukkig zet Landschap Overijssel zich in zodat de planten 'natte voeten' houden door slimme oplossingen door te voeren. Zeldzame planten zoals orchideeën, de klokjesgentiaan, vetblad en koekoeksbloem groeien hier en maken daardoor van Dal van de Mosbeek een Natura 2000 gebied.

Beschermde natuur

Wandelen over de heide, uitrusten bij de prachtige bronnen en beken en luisteren naar het geroffel van zwarte spechten. Dat is voor veel bezoekers het plezier van het Dal van de Mosbeek. Doordat dit bronnenlandschap op een stuwwal ligt, ontstaan er allerlei doorkijkjes. Het kalkrijke water vormt een goede voedingsbodem voor zeldzame planten zoals de echte koekoeksbloem, beenbreek, orchideeën, klokjesgentiaan en vetblad. Daarom is Dal van de Mosbeek aangewezen als beschermd Natura 2000-gebied. Een Natura 2000-gebied is een Europees beschermd natuurgebied. Hier worden plant- en diersoorten die in Europa bedreigd zijn in hun natuurlijk omgeving beschermd om de biodiversiteit te behouden.

Doorkijkjes
Doorkijkjes

Bijzondere ligging

Dal van de Mosbeek ligt op de stuwwal van buurgemeente Ootmarsum. Door twee ijstijden en kruiend ijs werd de ondergrond vol keileem & dekzand omhoog geduwd. Het resultaat is dus deze stuwwal en het ontstaan van bronnen met grondwater. Door de verschillende hoogteverschillen krijg je prachtige doorkijkjes, waardoor menig hart van natuurliefhebbers hier een sprongetje maakt. In dit cultuurlandschap is het heerlijk wandelen, maar is ook meer dan genoeg informatie te vinden. Breng een bezoek aan Infocentrum Ijs & Es of aan één van de twee watermolens. Bij Watermolen Frans kan je bijvoorbeeld een kijkje nemen bij een heuse bovenslagmolen, welke gebouwd is als papiermolen in begin 1700.

Dichtbij Vasse

Dal van de Mosbeek is onderdeel van het 1300 hectare tellende Springendal. Dal van de Mosbeek beslaat daar zo'n 51 hectare van en is gelegen in Mander, ten noorde van ons toeristische dorpje Vasse. Wil je graag het gebied ontdekken? Parkeer dan je auto bij Watermolen Bels/Infocentrum Ijs & Es (Bergweg 8 in Mander). Vanaf hier starten, en kan je instappen op, onwijs veel fiets- en wandelroutes. We hebben alvast een aantal mooie wandelroutes voor je op een rij gezet!