Tankenberg

Met een prachtig koepeltje op 85 meter hoogte is de Tankenberg in De Lutte het hoogste punt in Overijssel. Veel fietsers en wandelaars combineren deze berg met de Paasberg en de Hakenberg. Het prachtige coulisselandschap.

Veel fietsers en wandelaars combineren deze berg met de Paasberg en de Hakenberg. Vanuit de koepel kun je genieten van een geweldig uitzicht. Bij helder weer kun je hier ver Duitsland in kijken.

Deze plek is omgeven door sagen en legenden. Volgens één van de verhalen staat hier aan het begin van de jaartelling een tempel gewijd aan Tanfana, een Germaanse vruchtbaarheidsgodin. De Romeinse geschiedschrijver Tacitus beschrijft de tempel van Tanfana, maar het is de vraag of die op de Tankenberg stond. Op de achterwand van de koepel is op een steen een tekst van Tacitus te vinden, die verwijst naar de verwoesting van het heiligdom van Tanfana in het jaar 14 na Chr.

Het zeshoekige koepeltje op landgoed Egheria dateert oorspronkelijk van rond 1840. In 1955 herbouwt de bekende Twentse architect Jan Jans de inmiddels vervallen koepel. De koepel is dan in bezit van textielbaron H.J. Ten Cate.

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Steile helling

Tip je vrienden

facebook twitter