Natuurgebied Boerskotten

Bosrijk natuurgebied met ook weidegrond nabij Losser en De Lutte. Prachtig om te wandelen.Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën.

Tussen Losser en Oldenzaal, in twee delen gesneden door de A1, ligt Landgoed De Boerskotten. Een prachtig afwisselend bosrijk gebied met ook weidegrond. Dankzij het afgraven van vruchtbare landbouwgrond, krijgen authentieke bloemen en planten de kans om terug te komen. Een prachtig wandelgebied voor natuurliefhebbers.

Natuurlijk bos

Natuurmonumenten streeft in Boerskotten naar natuurlijke bossen met inheemse boomsoorten. Enkele naaldbossen zijn uitgedund. In een loofbos is de soorten-rijkdom groter. Door in te grijpen kunnen eik, beuk en lijsterbes toenemen. Natuurlijk beheer betekent ook dat dode bomen blijven liggen, zodat er paddenstoelen, mossen en planten op groeien. In het loof broeden zangvogels als de tjiftjaf, zanglijster en appelvink. De zeldzame zwarte specht hakt met zijn snavel ovale nestholten in oude bomen.

Wildwissels

De snelweg A1 snijdt Boerskotten in tweeën. Dankzij de aanleg van wildtunnels en een ecoduct kunnen dieren toch heen en weer lopen of zelfs Duitsland intrekken. Reeën en marters, maar ook muizen maken gebruik van deze wildwissels. Om verdere versnippering van de natuur in Overijssel tegen te gaan koopt Natuurmonumenten landbouwgronden aan. Door verwerving van landgoed Beerninkholt sluiten Boerskotten en Duivelshof beter op elkaar aan.

Avontuurlijke gezinswandeling

Voor een avontuurlijke gezinswandeling kunt u een opdrachtenboekje verkrijgen bij de Tourist info in De Lutte. Hier is ook een wandelkaart van het gebied verkrijgbaar. De gele wandelroute is een onderdeel van het Wandelnetwerk Regio Twente: een netwerk van ruim 3.000 km wandelroutes in Twente die aan elkaar zijn gekoppeld.

Praktische info

  • Honden zijn welkom mits aangelijnd.
  • Parkeren kan op de hoek Postweg/Koopsweg, hier is ook het startpunt van het wandelnetwerk.

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter