Natuurhus Almelo

De Stichting Natuurhus Almelo is in 2013 opgericht en per 1 januari 2014 heeft de gemeente de taken en het gebruik van het Natuur en Milieu Centrum overdragen aan de Stichting Natuurhus Almelo. Het Natuur en Milieu Centrum aan de Deldensestraat 205 fungeert als Tijdelijk Natuurhus, totdat het Natuurhus in het Hagenpark gereed is.

Natuurhus in Hagenpark
Het project Natuurhus Almelo bestaat eigenlijk uit 3 projecten, namelijk het invullen van de samenwerking van de 6 Almelose verenigingen (NIVON, KNNV, NBV, Groei & Bloei, AstronA en IVN) inclusief de integratie van het gemeentelijk Natuur- en Milieu Centrum, de bouw van een duurzaam gebouw en het omtoveren van het Hagenpark in een groene oase.

Uniek duurzaam gebouw
Door de Universiteit Twente zijn de 1ste schetsen gemaakt voor een gebouw dat voorziet in de functies die we nu voorzien hebben en waarvoor we ca. 500 m2 oppervlakte nodig hebben. Samen met een gespecialiseerde architect in duurzaam bouwen, Cogas Duurzaam, Woningstichting St Joseph en Saxion en ROC afdeling Bouwen wordt een en ander verder uitgewerkt met in acht name van het programma van eisen.

Bezoekerscentra

Het Natuurhus aan de Deldensestraat is het centrum voor natuur- en milieueducatie. Er vinden activiteiten zoals lezingen plaats, workshops, kindermiddagen en uitgifte van educatie middelen voor scholen.

Nationale parken en natuurgebieden

Het Natuurhus is gelegen nabij het Nijreesbos. Een oud grafelijk bos waar het rijk is aan wild, vogels, planten, paddenstoelen en mossen. Het is te voet in een kwartier bereikbaar vanaf het Natuurhus.

Tuinen & parken

Rondom het Natuurhus is een heemtuin met allerlei wilde planten en kruiden. Er is een vijver met veel planten- en dierenleven in en om het water. Bij het natuurhus staat een bijenkast. Je kunt er heerlijk zitten en wanen in een natuurlijk paradijs. Een tweede park is het DoePark De Hagen. Dit ligt in het centrum van Almelo in het Hagenpark. Het DoePark is ingericht voor kinderen die daar heerlijk kunnen spelen in een natuurrijke omgeving. Ook heeft het DoePark een moestuin en fruitbomen. Binnenkort komt er een paviljoen in het park.

Evenementenlocaties

Stichting Natuurhus is een samenwerking van zes groene verenigingen uit Almelo en omgeving. Het natuurhus is het centrum voor vele activiteiten van deze groeperingen. IVN: lezingen, natuur- en milieu educatie KNNV: workshops, cursussen, lezingen Groei en Bloei: workshops AstronA: sterrenavonden en lezingen 't Iemenschoer: demonstraties met bijen, lezingen, cursussen NIVON: verzamelpunt, diverse activiteiten

voorzieningen

Activiteiten
  • Actief
  • Creatief
  • Natuur
  • Natuurhistorie
Wifi
  • Gratis Wifi
Toegankelijkheid
  • Bruikbaar toilet

Tip je vrienden

facebook twitter