navigatie overslaan

Het Springendal

De tuin van Nederland’ luidt de bijnaam van dit stukje Twente bij Ootmarsum. Schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.

Heuvels, weilanden, meertjes, hooilanden, heide en historische boerderijen maken het plaatje compleet. Rond 1920 werd Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen (bolakkers die doorbemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen er een aantal fantastische Twentse boerderijen. Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.

Wandelen in het Springendal

Bronnenroute (groene route) 4,7 km.
Op de Bronnenroute ontdek je de idyllische kant van het Springendal in Twente: kronkelpaden, vlonderpaden en beukenlanen langs kabbelende beken, heldere bronvijvers, akkers en hooilanden.

Heideroute (oranje route) 3,2 km
De Heideroute leidt langs een prachtig heideveld, de Paardenslenkte, op het Springendal. Dit heideveld is een restant van het ‘onland’ wat ooit grote delen van Twente besloeg.

Boswachterspad 18 km
Kabbelende beekjes, bloeiende heidevelden en zandhagedisjes die voor je voeten schieten. Tijdens een wandeling over het boswachterspad in het Springendal vergeet je heel even dat je in Nederland bent. Wandel hier in het voorjaar en ontdek de orchideeën die in bloei staan.