navigatie overslaan

Van eigen bodem

Ontdek de Proef-adressen in Twente: Zuivel

 • Leestijd 5 min
 • Gelezen 708 keer

Proef het échte boerderijleven en ga zelf aan de slag. Op veel boerderijen mag je je eigen melk tappen (hoe vers wil je het hebben) of leer je hoe kaas wordt gemaakt. En natuurlijk mag je ook zelf de kalfjes aaien.

 1. 12

  Buffalo Farm Twente

  Vanaf de lente zijn de buffels weer te zien in de weide rondom de boerderij. Imposante zwarte dieren met prachtige horens op hun hoofd. De melk verwerken ze tot heerlijke buffelmozarella, ricotta, yoghurt, half harde kazen, fior di latte en meer. In de zomermaanden worden er zelfs ijsjes gemaakt. De buffels zijn eigenlijk een 3 dubbel doel buffel. Ze geven melk, vervolgens wordt het vlees aan huis verkocht als entrecote, braadvlees, buffelburgers etc. en hun huiden; Ja, hier wordt natuurlijk leer van gemaakt. Dit leer wordt weer vervaardigd in riemen, tassen en armbanden.

 2. 11

  Raw Milk Company

  Sinds 2013 maakt Raw Milk Company als eerste en enige in Nederland rauwmelkse kefir. Inmiddels hebben ze daar o.a. yoghurt, hangop en jus de lait aan toegevoegd. Natuurlijk ben je ook in de boerderijwinkel Melk & Honing aan het juiste adres voor RauwPower zuivel, vlees, rauwmelkse kaas, groente, fruit, eieren, thee, chocola, en natuurlijk melk en honing.

 3. 10

  Zunakaas

  Tussen de Sallandse Heuvelrug en de Regge ligt een prachtig melkveebedrijf/ kaasmakerij met boerderijwinkel. Met melk, afkomstig van 60 koeien, wordt (h)eerlijke boerenkaas bereid: Zunakaas. Zunakaas is een ambachtelijk bereide boerenkaas, gemaakt van verse en onbewerkte melk. Door de ambachtelijke bereidingswijze van Zunakaas blijft al het goede van koemelk behouden. Dit zorgt voor een karakteristieke en romige smaak. De kaas is met passie en zorg bereid en dát proef je terug!

 4. 9

  Kaasboerderij 't Hoepel

  In de bijna 100 jaar oude boerderij, die gelegen is in de mooie natuur van het Twentse landschap, wordt op ambachtelijke wijze boerenkaas en zuivelproducten bereid van verse melk, direct van eigen koeien die in de zomer een heerlijk buitenverblijf hebben in de groene weide en 's winters de ruimte hebben in de stal... Beleef zelf de verschillende seizoenen in de producten. Puur natuur en zonder toevoegingen!

 5. 8

  Blije Zuivel

  Ijs & zuivel zo vers van de boer: die haal je bij Blije Zuivel. Ambachtelijk boerenijs en zuivel van oermelk staan hier elke dag voor je klaar! Daarnaast hebben ze ook Angus Beef, vers en eerlijk vlees, direct van de boerderij. Deze is verkrijgbaar via een hypermoderne koelmachine. Bezoekers hebben een brede keus aan Angus vlees en kunnen met een pinpas of telefoon contactloos betalen en een luxe steak, verse worstjes, hamburgers, ribeye of een entrecote uit de machine halen.

 6. 7

  Vrielink's Zuivel en Vlees

  Bij Vrielink's Zuivel & Vlees ben je aan het juiste adres voor melktappen rechtstreeks uit de melktank. Met daarbij verkoop van rundvlees van eigen koeien en varkensvlees van hun eigen wroetvarkens. Maar natuurlijk ook voor andere streekproducten. Te denken valt aan; zuivel, kaas, Twentse droge worst, kipproducten, producten van de molenstichting, nootjes, jam, fruitsappen en eieren. Vanaf het voorjaar wordt er ook echte boerenijs verkocht van de IJskuip.

 7. 6

  Kaas oet Twente

  Kaas oet Twente, een samenwerking van zes boeren uit Twente. Kaas gemaakt van melk van eigen koeien die grazen op de Twentse grond. Samen delen ze passie van het vak! Met de melk van de koeien worden er de meest smaakvolle kazen gemaakt. Of hoe hun het liever zeggen: donders lekkere kees.

 8. 5

  IJsboerderij Ôans

  Verser kan het niet. Verse volle melk, verse slagroom en verse vruchten; daarmee maken ze bij Ôans het lekkerste ijs. Dit begint bij hun eigen koeien. Met deze romige melk maken ze op ambachtelijke wijze en vol passie heerlijk ijs. Een puur en eerlijk product.

 9. 4

  Manderveense Aardbei

  Misschien wel het meest vruchtbare stukje grond van Twente: ontdek de Manderveense Aardbei! Kom zelf vruchten plukken, maak een ritje door de drive-in of geniet op het terras van al hun lekkers. In het koffieschuurtje of het prachtige terras kunt u terecht voor een beker koffie of thee, smoothie of wafel met verse aardbeien en slagroom, of een andere heerlijke versnapering. Wat dacht u van echt boerenijs met aardbeien, aardbeien gedoopt in chocolade of zelfgemaakte saus? Ideaal om even uit te rusten na een lange fiets- of wandeltocht.

 10. 3

  Ons boer'n erf

  Een zelfbedieningsboerderijwinkel die bestaat uit een melktap en een boerderijautomaat. Met daarin eigengemaakte zuivelproducten en nog veel meer !Sinds halverwege december 2018 staat er aan de Almeloseweg in Harbrinkhoek een zwart huisje. Dat huisje is de boerderijwinkel van de familie Alberink, waar ze ambachtelijke zuivelproducten van eigen koeien, kaas, eieren en aardappelen verkopen.

 11. 2

  Landgoed Kaamps

  Landgoed Kaamps is een melkveehouderij waar je kan zien op welke wijze er vandaag de dag op een boerenbedrijf wordt gewerkt en hoe van de melk verschillende boer Herbert kaas- en zuivelproducten worden gemaakt. De zuivelproducten van het eigen bedrijf zijn uiteraard direct te koop.

 12. 1

  Erve Broam

  De familie Scholten Linde laat je graag kennismaken met de moderne manier van melkvee houden. Op Erve Broam kan je een persoonlijke rondleiding van de boer of boerin krijgen en kan je in de voormalige melkruimte korte interactieve films over het boerenbedrijf bekijken. Of volg een workshop koeien melken en neem een melkdiploma mee naar huis. Stel je vragen, ga in gesprek en laat je meenemen in het dagelijks leven op een melkveebedrijf.

Wat vind je van dit artikel?