navigatie overslaan

Route-tips

Ontdek Enschede op een andere manier. Fiets een rondje!

  • Leestijd 4
  • Gelezen 2237 keer

De wind in je haren voelen? Koeien kijken, dennen snuiven en vrijheid proeven? Fiets dan vooral een rondje Enschede. Slingerend over bochtige essen kom je langs boerenerven en kabbelende beken. Natuurliefhebbers genieten van het wisselende landschap en cultuurhistorische verhalen. (Groot)ouders stoppen bij speeltuinen, klimbossen en de pannenkoekenboerderij. Op een warme dag neem je, als je wilt, een verfrissende duik in het Rutbeek. Alles kan, niets moet...

BOERENERVEN

De term ‘kleinschalig landschap’ zie je in Twente nogal eens voorbijkomen. Maar wat betekent het eigenlijk? Trotse Tukkers memoreren graag de glooiende essen en kabbelende beekjes maar heel simpel? Het is het tegenovergestelde van een groots, open landschap. Kleine boerenerven dus. Met versnipperde weilanden waar knotwilgen, houtwallen en beekjes de grenzen van een perceel markeren. En de koeien? Die grazen al generaties lang keurig om de bosjes en meidoornhagen heen.

VRIJ!

Op Hof Espelo, dit maar liefst 800 jaar oude landgoed, woonde vroeger de Hofmeijer: de man - die namens de eigenaar, de bisschop van Münster - de belastingen moest innen bij de boeren. Onder Hof Espelo hoorden toen nog zo’n 21 'horige erven'. De bewoners moesten in ruil voor het gebruik van de grond en boerderijen, belastingen afstaan. Soms was dat geld, soms ook een deel van de oogst. In de Tweede Wereldoorlog maakte Hof Espelo deel uit van vliegveld Twente en verstopte de bezetter zijn vliegtuigen diep in deze bossen. Inmiddels is de rust en de vrijheid teruggekeerd en zijn er nog zeven boerderijen over.

OPEN VELDEN

Het Smalenbroek is een landgoed op de flank van een oude stuwwal. De boerderij werd al in de 18e eeuw gebouwd en is een rijksmonument. Aan het einde van de 19e eeuw bleef de schoonheid van het landgoed niet onopgemerkt bij textielbaronnen. De familie Ter Kuile liet een park met vijver en lanen aanleggen. Ook de grote mammoetboom is een statement uit die tijd. De Sequoiadendron giganteum komt van nature voor in het Californische Sierra Nevada-gebergte en is de grootste boomsoort ter wereld. Op Smalenbroek herken je het kleinschalige karakter: open velden wisselen af met bossen en houtwallen. Vanaf de zogenaamde bolle essen wuift de rogge je tegemoet. Leuk om te weten: in de boerderij is een zogenaamde commiezenkamer. Daar woonde een commies (douanebeambte) die - zo dicht bij de Duitse grens - smokkelaars moest onderscheppen.

Grote Kerk, Enschede
Grote Kerk, Enschede

BOCHTIGE WEGEN

Net als in de rest van Twente wordt er in dit gebied al eeuwenlang geboerd. Met graanakkers op de hoger gelegen delen en grazend vee op de laaggelegen weidegrond. Het boerenerf met de opstallen lag er vaak Plan je route Start: Hof Espelo, Weerseloseweg 259, Enschede Lengte, duur: 55 km, 3 uur 39 minuten Parkeren: Gratis op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum Het Rondje Enschede brengt je, zoals de naam al zegt, rond de stad Enschede. Maar een uitstapje naar de binnenstad is natuurlijk zo gemaakt. Rondom de Grote Kerk vind je gezellige terrasjes waar het goed toeven is. Besluit je toch buiten het centrum te blijven? Dan is het zicht op de Grote Kerk minstens net zo mooi. tussenin. Houtwallen beschermden tegen wild en wind. Wist je dat – voordat de kunstmest werd uitgevonden – de boeren elk jaar een laagje schapenmest vermengd met heideplaggen over de akkers uitreden? Zo werden de akkers elk jaar een stukje hoger en boller. De wegen volgden de hogere delen in het landschap. Vandaar dat ze nog altijd zo bochtig zijn.

UITPUFFEN

Vijverpartijen, een speeltuin en glooiende hellingen met mooi zicht op het Twentse landschap. Oorspronkelijk was dit grootse park een agrarisch gebied rondom erve 'de Wesseler'. Nu is er Le Pompidou: een gastvrij restaurant gevestigd in een prachtige boerderij uit 1475. Er zijn pannenkoeken maar ook hartige gerechten en een zomers terras. Op de naastgelegen kinderboerderij De Wesseler is altijd wel iets te doen.

ZWEMBROEK NIET VERPLICHT

Door naar de grootste zwemvijver van Twente, het Rutbeek. Omgeven door hoge bomen, zandstranden en uitgestrekte grasvelden. Kies bij mooi weer een strandje om even uit te rusten of een duik te nemen. Zwemkleding vergeten? Geen nood: er is een nudistenstrand. Voor kinderen is er een klimbos. Bij de kiosken verkopen ze ijs en snacks.

Het Rutbeek
Het Rutbeek

STOOM AFBLAZEN

Ooit lieten rijke textielbaronnen zich in deze omgeving graag rondrijden op zoek naar de mooiste plekken voor hun fabrieken en landhuizen. Ze brachten Twente veel voorspoed. Ook hier bij Boekelo. De gefabriceerde stoffen werden te drogen gelegd op uitgestrekte bleekvelden aan de rand van de steden. Totdat textielfabrikant van Heek hier in 1888 een stoomblekerij opende. Achter de mooi bewaarde gevels zit nu een eigentijds complex waar gewoond en gewerkt wordt. Ook de fabrieksschoorsteen en de oude portiersloge zijn gelukkig bewaard gebleven.

Wat vind je van dit artikel?