navigatie overslaan

Slaaptijd!

Hoe Scandinavisch wil je het hebben in Twente? Thuiskomen doe je hier.

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 6020 keer

"Vorige zomer waren we in Scandinavië. Genoten hebben we: van de ruimte en rust, de bossen en de grootsheid van het landschap. Maar heel eerlijk? Twee weken was, inclusief de heen- en terugreis veel te kort. Vandaar dat we het dit najaar nog eens dunnetjes over doen in Twente. Zonder de (vlieg) kilometers. Maar voor de rest klopt alles: rust, ruimte, bossen. Er is zelfs een sauna."

Zo’n vakantie die precies aansluit bij je wensen, komt niet vanzelf op je pad. Je moet er wel wat voor doen, vertelt Anniek uit Sittard (36, moeder van 3 jongens en partner van Wouter (35). “Via de website visittwente.nl" kon ik alle mogelijkheden op mijn gemak verkennen en vergelijken. Dit jaar kozen we dus voor het Scandinavië-gevoel, maar je vindt er nog veel meer mogelijkheden.”

Wist je dat er in Nederland 49 vijf-sterrencampings zijn? En dat er daar maar liefst vijf van in Twente liggen?

Houtgestookte hottub

“Het najaar is voor ons een perfecte periode om buiten te zijn. Zeker met drie jongens. De hele dag buiten spelen en ravotten houdt ze wel warm. Aan het einde van de middag gaat binnen de palletkachel aan en stook ik de hottub vast op. Tegen de tijd dat de boys in bed liggen is het water heerlijk warm. Ken je dat gevoel? Badjas uit, glaasje rode wijn erbij en letterlijk alles van je af laten glijden. Het besef dat je buiten, onder een sterrenhemel, midden in de natuur ligt te relaxen terwijl de rest van Nederland achter de gordijnen op de bank zit. Daar kan ik stiekem heel erg van genieten.”

Geen eland, maar toch…

“We konden kiezen tussen een Finse houten bungalow en een super de luxe woodlodge. De bungalows zijn gebouwd met uit Finland afkomstig hout. Met laag voor laag, gestapelde massief houten wanden, zonder spijkers, lijm of cement. Het resultaat? Een ecologisch verantwoord, energiezuinig, maar vooral een natuurlijk huis. Ze staan, net als de blokhutten die je tijdens een roadtrip door Finland vaak tegenkomt, midden in de natuur. Vanaf de overdekte veranda hebben we twee keer een ree gespot. Tijdens de schemer, langs een bosrand heb je vaak het meeste geluk.”

Marloes Venes Fotografie
Marloes Venes Fotografie

Glamping in de winter

“We hebben nu gekozen voor de bungalow maar de woodlodges - luxe safaritenten met een houten frame - ga ik met vriendinnen uitproberen. Binnen heb je alles wat je ook in een huisje hebt: een keuken, aparte slaapkamers met luxe boxsprings, een badkamer én een houtkachel. Ik heb al gezien dat je prachtig kunt wandelen in Twente dus naast geitenwollen sokken en dikke truien gaan er ook wandelschoenen mee. En… mocht het echt gaan vriezen? Geen nood dan zorgen ze dat er ruimte is in een van de bungalows of andere huisjes.” Vinden wat je zoekt Scan de QR-code voor het complete aanbod van de mooiste accommodaties in Twente.

Hoe Scandinavisch wil je het hebben?

Wist je dat je alleen in Finland al twee tot drie miljoen sauna’s tegenkomt, en dat dat gelijk staat aan één sauna per twee of drie inwoners? De Finnen gaan het liefst elke dag. Noem het dus gerust een lifestyle. Niet alleen om te ontspannen en het lichaam te zuiveren maar ook om helder te kunnen denken en beslissingen te nemen. Daarna springen ze in ijskoud water of rollen ze door de sneeuw.

Wist je dat?

Wist je dat er in Nederland 49 vijf-sterrencampings zijn? En dat er daar maar liefst vijf van in Twente liggen? Liever een authentieke natuurcamping en/of privé sanitair? Er is genoeg te kiezen. Welke accommodatie het ook wordt, de ligging is bijna altijd fenomenaal. Diep weggestopt tussen geurende dennen bijvoorbeeld. Of langs een kabbelende beek. Met fantastische uitzichten en wie weet, een ontmoeting met een edelhert, ree, wild zwijn of bever.

Groepsaccommodaties in het voor- en naseizoen

De bedden zijn al opgemaakt, de koffie staat klaar. Om te spelen, zwemmen en ravotten hoef je het terrein niet af. En natuurlijk zijn er de uitgestrekte bossen en landgoederen om te fietsen en te wandelen. Een dagje slecht weer? Doe inkopen bij de boer en kook met elkaar de sterren van de hemel. Heb je speciale wensen? Of kom je met een groep die extra zorg nodig heeft?

Wat vind je van dit artikel?