navigatie overslaan

Smaakfietsroute Oost Twente, langs de grens

Fiets langs de grens van Twente en Duitsland, geniet van het afwisselende coulisselandschap en steek af en toe de grens over naar Duitsland. Geniet van de heerlijke streekproducten onderweg, van lokaal geproduceerde whisky tot het zelfplukken van het lekkerste fruit of verse bloemen.

  • type Fietsen
  • afstand 66,1 km
  • duur 4:25

Startpunt

Start in het centrum van Denekamp, bij de Tourist Info bij boekwinkel Brummelhuis, Nicolaasplein 8 en fiets vanaf daar naar knooppunt 23.

  1. Tourist Info Denekamp

    VVV Denekamp

    VVV Denekamp is gehuisvest in boekenwinkel Brummelhuis. In de boekenwinkel zijn o.a. diverse fiets- en wandelkaarten, VVV Cadeaubonnen en overige toeristische info verkrijgbaar.

  2. Fietsknooppunt 12

  3. route naar Twente Fruit

    Ga na de Mariakapel Scotbrook even rechtsaf voor een bezoek aan Twentefruit. Volg hiervoor de bewegwijzering naar Twente Fruit. Na het bezoek weer terug fietsen, bij het kanaal rechtsaf en de weg langs het kanaal vervolgen naar knp 13.

  4. Twente Fruit

    Twente Fruit

    Producten van eigen fruitgaard. Onbespoten en met liefde geteeld. In 2016 gestart met het kweken van zachtfruit. Inmiddels worden er frambozen, bramen en blauwe bessen geteeld en sinds 2020 ook heerlijke aardbeien. Deze vitaminebommetjes zitten boordevol antioxidanten, wat ze ontzettend gezond maakt

  5. Fietsknooppunt 13

  6. Fietsknooppunt 82

  7. Fietsknooppunt 19

  8. Vrijdijk

    De Vrijdijk

    De Vrijdijk is de grensweg tussen Nederland en Duitsland. Tot 1995 (verdrag van Schengen) was dit een zogenoemde groene grensovergang waarbij geen permanente controle door de douane plaatsvond.

    Groene grensovergangen waren normaliter uitsluitend bestemd voor fietsers en voetgangers. Het gebied rondom de grensweg was oorspronkelijk een stukje niemandsland, een afspraak tussen de graaf van Bentheim en de bisschop van Utrecht.

    Het mocht niet worden bebouwd noch bewoond. Hierdoor kreeg de natuur alle kans en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te zien. Vroeger was het gebied ideaal voor smokkelaars… dat verklaart de naam Vrijdijk. In 1949 werd de weg in zijn geheel toegekend aan Nederland.

  9. Commiezenhut

    Commiezenhut

    Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd.

  10. Fietsknooppunt 20

  11. Fietsknooppunt 55

  12. Fietsknooppunt 58

  13. Lutterzand

    Lutterzand

    Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

  14. Fietsknooppunt 62

  15. Fietsknooppunt 68

  16. Fietsknooppunt 19

  17. Fietsknooppunt 19

  18. Arboretum Poort-Bulten

    Arboretum Poort-Bulten

    Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

  19. route naar Klompenmakerij Koop

    Ga bij knp 19 linksaf langs Arboretum Poort Bulten en volg de Lossersestraat tot je bij Klompenmakerij Koop bent. Fiets vervolgens terug naar knp 19 en vervolg de route naar knp 18.

  20. Klompenmakerij Koop

    Klompenmakerij Koop

    Breng een bezoek aan de klompenmakerij. In het museum leer je alles over het oude ambacht van klompenmaken. In de winkel worden klompen, werkkleding en werkschoeisel verkocht en mooie Hollandse Souvenirs. In de winkel worden, op bestelling, ook klompen met de hand ingebrand.

  21. Fietsknooppunt 18

  22. Fietsknooppunt 10

  23. Fietsknooppunt 15

  24. Fietsknooppunt 46

  25. Distilleerderij Horstman

    Distilleerderij Horstman

    Benieuwd hoe je van water en graankorrels een lekkere whisky of gin maakt? In een unieke rondleiding krijg je uitgebreide uitleg over het distilleerproces en details over de weg die de drank aflegt tot hij klaar voor consumptie is. Koop de producten in de webshop of bij de distilleerderij.

  26. Fietsknooppunt 4

  27. Fietsknooppunt 16

  28. Fietsknooppunt 3

  29. Fietsknooppunt 12

  30. Fietsknooppunt 11

  31. Fietsknooppunt 17

  32. Fietsknooppunt 17

  33. Fietsknooppunt 71

  34. Fruitboerderij 't Duvelshofke

    Fruitboerderij 't Duvelshofke

    Welkom bij onze Landwinkel en fruit- en workshopboerderij. Een Landwinkel met Twentse streekproducten en kadopakketten. In het voorjaar/zomer een zelfpluktuin voor vers fruit en bloemen. En er worden creatieve workshops gegeven. Het fruit uit de pluktuin is nog wel in de vriezer te verkrijgen.

  35. Fietsknooppunt 65

  36. Fietsknooppunt 34

  37. Fietsknooppunt 66

  38. Fietsknooppunt 73

  39. Fietsknooppunt 73

  40. Fietsknooppunt 60

  41. Fietsknooppunt 60

  42. route naar Raw Milk Company

    Voor een bezoek aan de Raw Milk Company ga je op de Beuningerstraat NIET linksaf naar het Lutterzand, maar volg je de Beuningerstraat rechtdoor richting de Lutte tot je bij de Raw Milk Company bent. Na het bezoek weer terugfietsen en rechtsaf richting het Lutterzand en weg volgen naar knp 61.

  43. Raw Milk company

    Raw Milk Company

    In Nederland zijn wij het eerste en enige (familie)bedrijf dat op grote schaal rauwmelkse zuivel produceert. Niet alleen een hightech, duurzame en overzichtelijke productieruimte ook de boerderijwinkel Melk & Honing. Met verkoop van eigen producten, maar ook andere biologische versproducten.

  44. Fietsknooppunt 61

  45. Fietsknooppunt 21

  46. Fietsknooppunt 18

  47. Fietsknooppunt 18

  48. Fietsknooppunt 53

  49. Fietsknooppunt 23