navigatie overslaan

Hof van Twenteroute

Met deze route fiets je heerlijk door het zacht glooiende landschap van het Hof van Twente met haar prachtige oude landgoederen, lieflijke beekjes door de bossen en leuke dorpjes.

  • type Fietsen
  • afstand 121 km
  • duur 8:04

Startpunt

Startpunt: Delden, Stationsstraat 1, Delden. Volg de fietsbordjes met Hof van Twenteroute bewegwijzering.

  1. Startpunt TOP Delden

  2. Stadspomp Delden

    Stadspomp Delden

    In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.

  3. Oude Blasiuskerk Delden

    Oude Blasiuskerk Delden

    De kerk, die voor het eerst vermeld werd in 1118, was voor de Reformatie gewijd aan de heilige Blasius. Het grootste deel van kerk stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Na de bouw van het zuiderzijschip volgde in 1464 de bouw van het zuiderzijkoor.

    De zandstenen toren, waarvan de bouw werd begonnen in 1516, is nooit voltooid. In 1583 brandden kerk en toren af, waarbij vermoedelijk enkele gewelven zijn ingestort. Na de reformatie werd de kerk in 1602 door Prins Maurits aan de protestanten toegewezen.

  4. Zoutmuseum Delden

    Zoutmuseum Delden

    Het Zoutmuseum staat in het centrum van Delden, waar in 1886 in de tuinen van kasteel Twickel zout in de bodem werd aangetroffen. Het museum vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten. Daarbij gaat het niet alleen over de geschiedenis van Twickel, Boekelo en Hengelo,

    maar vooral ook om de periodes veel verder terug in de tijd en om plaatsen wereldwijd. Zout is een wereldgeschiedenis!

  5. Museum No Hero

    Museum No Hero

    Museum No Hero is een museum voor beeldende kunst gelegen in Delden. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.

  6. Kasteel Twickel

    Kasteel Twickel

    Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een

    plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam

    Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.

  7. Museumboerderij Wendezoele

    Museumboerderij Wendezoele

    De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel

    en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.

  8. Fietsknooppunt 74

  9. Fietsknooppunt 69

  10. Fietsknooppunt 68

  11. Fietsknooppunt 72

  12. Fietsknooppunt 73

  13. Fietsknooppunt 73

  14. Fietsknooppunt 31

  15. Fietsknooppunt 30

  16. Fietsknooppunt 46

  17. Fietsknooppunt 45

  18. Fietsknooppunt 44

  19. Fietsknooppunt 13

  20. Fietsknooppunt TIP

  21. Fietsknooppunt 11

  22. Fietsknooppunt 98

  23. Fietsknooppunt 9

  24. Informatieboerderij `n Witten

    Informatieboerderij `n Witten

    In de informatieboerderij geeft de permanente tentoonstelling een goed beeld van het omliggende natuurgebied de Borkeld.

  25. Fietsknooppunt 25

  26. Fietsknooppunt 26

  27. Stuwwal Markelose Berg

    Stuwwal Markelose Berg

    De ‘ruggegraat’ van ons huidige landschap wordt gevormd door stuwwallen. Het zijn bergen die op zijn gestuwd door landijs. Alsof je met je duim in natte klei drukt en aan de zijkant de klei omhoogkomt. Maar dan op landschapsschaal en met zand, grind en leem. De Markelose Berg is een goed voorbeeld.

  28. Fietsknooppunt 6

  29. Fietsknooppunt 7

  30. Fietsknooppunt 47

  31. Fietsknooppunt 31

  32. Tichelmuseum Rohaan Markelo

    Tichelmuseum

    De vele diepe kuilen op de Herikerberg zijn ontstaan door het weggraven van leem/klei voor de vroegere steen- en pannenbakkerijen aan de Goorseweg. Bij deze opgravingen zijn veel voorwerpen uit de prehistorie gevonden: o.a. beenderen van walvissen, haaientanden en versteende vruchten.

    Deze vondsten zijn nu te bezichtigen in de toren van de kerk in Markelo. In het museum ontdek je de rijke historie van de leemverwerkende industrie.

    Openingstijden

    Apr t/m okt, ma t/m za 10.00 tot 16.00 uur. Nov t/m maart , wo en vr 12.00 - 16.00 uur.

  33. Fietsknooppunt 27

  34. Fietsknooppunt 29

  35. Fietsknooppunt 32

  36. Goors Historisch Museum

    Goors Historisch Museum

    In het voormalige waterstaatstation zit nu een museum waar men in de oudheidkamer een beeld kan krijgen van de rol die Goor vroeger gespeeld heeft in de textielindustrie in Twente.

  37. Fietsknooppunt 33

  38. Fietsknooppunt 38

  39. Kasteel Diepenheim

    Kasteel Huis te Diepenheim

    Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

  40. Landgoed Warmelo

    Kasteel Warmelo

    Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

    Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

  41. Havezate Nijenhuis

    Havezate Nijenhuis

    Kasteel Nijenhuis dateert al uit de 17de eeuw en is sinds 1799 altijd al in bezit geweest van de familie Schimmelpenninck.

  42. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

    Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

    In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.

    Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

    Openingstijden

    Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

  43. Fietsknooppunt 40

  44. Watermolen Den Haller

    Watermolen Den Haller

    Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

    (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.

  45. Fietsknooppunt 70

  46. Fietsknooppunt 41

  47. Huis Westerflier

    Huis Westerflier

    Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

  48. Fietsknooppunt 36

  49. Fietsknooppunt 19

  50. Fietsknooppunt 19

  51. Fietsknooppunt 45

  52. Fietsknooppunt 46

  53. Fietsknooppunt 44

  54. Fietsknooppunt 49

  55. Fietsknooppunt 14

  56. Fietsknooppunt 13

  57. Fietsknooppunt 40

  58. Kasteel Weldam

    Kasteel Weldam

    Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

    Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

  59. Havezate Wegdam

    Havezate Wegdam

    Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.

  60. Fietsknooppunt 34

  61. Fietsknooppunt 7

  62. Fietsknooppunt 8

  63. Fietsknooppunt 9

  64. Fietsknooppunt 9

  65. Bentelerheide

    Bentelerheide

    De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.

  66. Fietsknooppunt 12

  67. Fietsknooppunt 6

  68. Fietsknooppunt 2

  69. Fietsknooppunt 75

  70. Fietsknooppunt 76

  71. Fietsknooppunt TOP

  72. Eindpunt TOP Delden