navigatie overslaan

Even alleen met jezelf (en de kunst).

Batterij in de binnenstad: ontladen en opladen bij Concordia

  • 15 januari - 31 dec 2022
  • 00:00- 00:00

Een plek om je even terug te trekken en weer op te laden: dat is de Batterij in de binnenstad. Bij Concordia aan de Langestraat vindt iedereen vanaf 24 januari de ruimte om - in stilte of aan de hand van een begeleide meditatie - te ontsnappen aan de hectiek en tot zichzelf te komen.

Initiatiefnemer Gill Bollegraf van House of Mindfulness biedt op gezette tijden ook live meditatieve rondleidingen aan, waarmee je de kunst in de exposities op een mindful manier kunt ondergaan. “Vanuit rust ga je anders kijken.”

Het idee ontstond door de workshops en trainingen in mindfulness die Gill Bollegraf op locatie verzorgt. Ze brengen haar in allerlei gebouwen, van stadhuis tot bedrijfspand en kantoor. “Maar hoe groot die vaak ook zijn, een plek om je terug te trekken ontbreekt.” Met haar idee voor een Batterij in de binnenstad won ze een stimuleringsprijs voor nieuwe initiatieven in het centrum.

In het moment In samenwerking met Concordia heeft het oplaadpunt nu gestalte gekregen in de kunstruimte aan de Langestraat 56. Met twee gemakkelijke stoelen waarin je tot rust kunt komen, naar keuze met behulp van een ingesproken meditatie via een koptelefoon. Student of winkelmedewerker, ambtenaar of shopper: iedereen kan er terecht. Ook zonder ervaring met mindfulness of meditatie. Zweverig? “Rennen en vliegen naar de waan van de dag, dat is pas zweverig. Even zitten in het moment is zo aards als het maar kan.”

Anders kijken naar kunst Je hoeft de kunst in de texposities niet per se in je oplaadmoment te betrekken, maar Gill Bollegraf weet zeker dat het meerwaarde biedt. “Kunst en meditatie vullen elkaar mooi aan. Vanuit rust ga je anders kijken. Je hebt minder de neiging meteen te benoemen of te oordelen. Van kunst is bovendien bekend dat het bepaalde gebieden in je hersenen, bijvoorbeeld die empathie en emotieregulering aansturen, direct activeert. Volledige aandacht zal dat effect versterken.”

Zelf ervoer ze dat bijvoorbeeld in de expositie Buddha & Mind in museum MAS in Antwerpen, waar videobeelden van stilte- en rustplekken in die stad werden begeleid met een meditatie door de Vlaamse psychiater en zen-meester Edel Maex. “Ik werd echt meegenomen.” Ook haar eigen optreden in De Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar ze live meditatiesessies gaf temidden van de kunstwerken in de tentoonstelling Het leven van Boeddha, biedt inspiratie bij het combineren van kunst en mindfulness.

Afgezien van experimenten in museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam is er in musea nog zelden (structurele) aandacht voor. Des te meer verheugt Bollegraf zich op de begeleide meditaties die ze in elk geval vier keer per jaar gaat geven bij de exposities in Concordia. “Een kijkmeditatie bijvoorbeeld, of een rondleiding in de vorm van een loopmeditatie.”

Over Gill Bollegraf Gill Bollegraf is geschoold meditatiedocent en heeft een achtergrond in kunst en onderwijs. Opgeleid aan de AKI als fotograaf is ze ook actief in de muziek. Verder is ze als docent sociale en communicatieve beroepsvaardigheden verbonden aan het ROC van Twente. Met haar bedrijf House of Mindfulness geeft ze workshops en trainingen, ook voor bedrijven en organisaties. Haar missie: mensen helpen om met meer aandacht in het leven te staan, zodat stress, angststoornissen en burn-outs worden voorkomen.

Foto van Derk Habers

Wanneer

-

Op de kaart

Meer leuke evenementen