Je zou het zo direct niet zeggen, maar wist je dat Boekelo een heel bekende jodelaarster heeft voortgebracht? Jazeker, Olga Lowina herself is hier geboren en getogen. Van hoge bergen moet dit dorp onder de rook van Enschede het echter niet hebben, eerder van diepe krochten. En een gezellig dorpskern. Wist je dat Boekelo -in 1450 nog Bokel genoemd- zou betekenen: Beukenbos? Vandaag de dag kennen ze het bookeltje als een lekkere kruidenlikeur.

Populair in Boekelo

 1. Resort Bad Boekelo

  Te midden van het Twentse coulisselandschap, op steenworp afstand van Enschede ligt het …

 2. Bed & Breakfast Brocante

  Dit keurige Bed & Breakfast adres is gelegen in een rustige wijk in het pittoreske dorpje …

 3. Bed & Breakfast BBBoekelo

  In het mooie Twente aan de rand van bosrijk gebied staat een vrijstaande bed & breakfast, ten …

 4. Camping Twente

  Een gezellige familiecamping gelegen aan de weg Enschede - Haaksbergen, nabij het prachtige …

Opzouten naar Boekelo
Fiets

Zout

Want diep in de grond van Boekelo zit het witte goud: zout. Daar wisten ze vroeger wel raad mee. Men haalde het zout uit de grond voor industriële doeleinden én bouwde een kuuroordje in de vorm van een golfslagbad met zout water. Een zee op de hei, werd het genoemd. Begrijp je meteen waar de uitdrukking ‘met een korreltje zout nemen’ is ontstaan. Helaas is van deze ‘zee’ niks meer over, op de plek staat nu een hotel: Bad Boekelo. Met wellness en zwembad, dat dan weer wel.

Museum Buurtspoorweg

Is er verder niks te beleven in Boekelo en omgeving? Zeker wel. Pak de fiets of trek je wandelschoenen aan en dompel je onder in het coulisselandschap van Twente. Hoogtepunten langs de route zijn molens, zandverstuivingen, bos, heide en historische landgoederen, zoals het Hof te Boekelo. Ben je een beetje flauw? Neem dan de 38 kilometer lange zoutfietsroute, dan kom je alles te weten over de zoutindustrie. Grote kans dat je al fietsend of wandelend de weg kruist met de historische spoorbaan van het Museum Buurtspoorweg. Hier tuffen regelmatig oude stoomlocomotieven heen en weer tussen Boekelo en Haaksbergen en stoppen onder meer bij halte Zoutindustrie.

Military

Behalve van het zout en Olga is Boekelo bekend van de paarden. De Military is een jaarlijks in oktober terugkerend evenement, waarbij edele viervoeters over hekken, boomstammen en slootjes moeten springen. Heb je daar helemaal niks mee, dan kun je nog altijd luidkeels gaan jodelen. Olga zal vanuit de hemel glimlachen.

Grolsch

Zeg je Twente. Zeg je Grolsch. Het bier uit de alom bekende beugelfles wordt hier al ruim 400 jaar gebrouwen. Wist je dat je in de brouwerij een leuke tour kunt maken?

verhalen & tips over Boekelo

 1. Doe-tips

  Speeltijd! De leukste uitjes, attracties en speeltuinen van Twente op een rijtje

 2. Typisch Twents

  Ken jij de Twentse Big Five van de topsport al? Een mooie bucketlist

  geschreven door Lars
 3. Slaaptijd!

  5x een voordelig weekendje wellness. Dit weekend denk je even niet aan je werk

  geschreven door Nicoline
 4. Doe-tips

  Educatieve uitjes voor het hele gezin. Samen leren en lol beleven

  geschreven door Nicoline
 5. Tukker top 5

  Dit zijn de Twentse favorieten van Robert Zandstra van de Military

  geschreven door Robert
 6. Typisch Twents

  Hier zijn we trots op! Feiten en weetjes over Twente die jij nog niet kent

 7. Typisch Twents

  Op zoek naar de leukste dorpjes van het land? Die vind je in Twente