Routes door het prachtige Twente. Stap op en ga mee. Ontdek de fiets-, wandel-, mountainbike- en paardrijroutes door ons prachtige landschap.
Als je ergens lekker kunt fietsen, dan is het Twente wel. Fiets door het afwisselende landschap en geniet van glooiende vergezichten. Wandelen in Twente is een absolute must als je hier in de regio bent. De natuurgebieden zijn uitermate geschikt om te wandelen. Hieronder vind je het overzicht van onze routes.

 1. 't Theeluttke

  6,6 km

  Twentse sprookjes en volksverhalen. Op deze route komt je meer te weten van het Twentse
  verleden. In Engelse stijl van ’t Theeluttke kun je daarover napraten.

 2. 8-er de Grens

  92,0 km

  De naam van de route heeft maar liefst twee betekenissen: De verhalen van achter de grens staan centraal en de route bestaat uit twee afzonderlijke routes die samen een 8 vormen. De twee routes zijn elk ca. 38 km en in totaal ca. 76 km.

 3. Alte Kanalallee

  43,9 km

  Je fietst door de prachtige grensstreek langs het kanaal die Nederland en Duitsland met elkaar verbindt.

 4. Archemerroute

  59,8 km

  Deze mooie afwisselende fietsroute voert je vanuit het mooie brinkdorp Den Ham door de vallei van de rivier de Regge via de flanken van de Archemerberg en de Hellendoornseberg door pittoreske dorpjes en prachtige landschappen.

 5. Beleef het mooie Twente

  39,2 km

  Omgeven door de weilanden en bossen van Twente, aan de rand van het kunstenaarsstadje Ootmarsum ligt het 4-sterren superior Relais & Châteaux "Parkhotel de Wiemsel".

 6. Boerenmagieroute

  De Lutte - Oldenzaal

  31,3 km

  Beleef het magische Nationaal Landschap Noordoost-Twente in Twente. Landgoed van Nederland. Magie van vervlogen tijden.

 7. Boeskoolroute

  20,5 km

  Oldenzaal heeft als bijnaam Boeskoolstad. Boeskool betekent witte kool. Deze werd vroeger door de inwoners veelvuldig op het land verbouwd. Het 'boeskoolmenneke' is nu symbool geworden voor Oldenzaal.

 8. Bomenroute

  9,8 km

  De Bomenroute voert je via mooie paadjes over het hele Hulsbeek. Je ziet op een klein gebied een enorme diversiteit aan landschapstypes: waterplassen, bosranden, steile oevers, hei, coulisselandschap en landschapstuin. En de beukenlaan, waar je langs komt is uit 1895 en dus al meer dan 125 jaar oud.

 9. De Beentjes van Sint-Hildegard

  97,4 km

  Deze fietsroute voert je langs de plekjes waar opa Jan langskomt in zijn reis in de film 'de Beentjes van Sint-Hildegard'. Het is een van A naar B route, dit betekent dat het eindpunt niet hetzelfde is als het beginpunt. Hou daar rekening mee.

 10. De Doorbraak

  46,8 km

  Een fietsroute die je langs de Doorbraak voert, een prachtige route door een groen, waterrijk en zeer nuttig natuurgebied vlakbij de stad Almelo. Fietsroute de Doorbraak bestaat uit twee routes; je kunt de korte route fietsen (25 km) of de lange route (50 km).

 11. De Groene Poort

  39,7 km

  Deze fietsroute is de mooiste route om de omgeving van Borne te leren kennen. Je fietst door Oud Borne, langs het Molenven, door Hertme met het mooie openluchttheater, door Zenderen en de Twickelse bossen langs de Noordmolen.

 12. De grootste bankoverval aller tijden - noordelijke route

  63,9 km

  Een groep lokale verzetsstrijders krijgt de tip dat er honderden miljoenen liggen in De Nederlandsche Bank in Almelo. Geld dat ze nodig hebben voor de bekostiging van de spoorwegstaking. 15 nov 1944 slaan ze toe. Met een buit van 46,1 miljoen blijkt het de grootste bankoverval aller tijden te zijn.

 13. De grootste bankoverval aller tijden - zuidelijke route

  68,8 km

  Een groep lokale verzetsstrijders krijgt de tip dat er honderden miljoenen liggen in De Nederlandsche Bank in Almelo. Geld dat ze nodig hebben voor de bekostiging van de spoorwegstaking. 15 nov 1944 slaan ze toe. Met een buit van 46,1 miljoen blijkt het de grootste bankoverval aller tijden te zijn.

 14. De Hellendoornse Waterroute

  35,4 km

  Je laten fietsen langs het water rondom Hellendoorn is de rode draad van deze route. Deze route voert je daarom langs De Regge, het Overijssels Kanaal en de Boksloot.

 15. De Lutte - Wildplukken

  4 km

  Droomplekken waarin veel bijzonder planten, vogels en insecten graag vertoeven. Zelf zien? Via het erf van Natuurboer Jos kom je op zo'n betoverende plek!

 16. De Noaberroute

  57,8 km

  Mooie route door zandverstuivingen, heide en bossen en het riviertje de Dinkel. Ook kom je op je tocht langs een prachtige schaapskooi.

 17. Dinkelpad

  58,5 km

  Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Al wandelend kun je genieten van de immense rijkdom aan flora en fauna langs dit prachtige Twentse riviertje.

 18. Dinkelsteinroute

  67,4 km

  De Dinkelstenenroute voert je langs 25 kunstwerken van zandsteen die allen op een verschillende manier kunstzinnig bewerkt zijn. Een mooie route die start vanuit Neuenhaus of Epe en daarbij fiets je telkens langs het prachtige Twentse riviertje de Dinkel.

 19. Door Stad & (Duits) Land (65 km)

  Vanuit Haaksbergen op de fiets richting stad Enschede. Heen door dorp en boerenlandschap, terug via buitengewoon hoogveen, hei, bos en water. De route andersom fietsen, mag natuurlijk ook.

 20. Dorpsommetje Beuningen

  1,5 km

  Wandelen langs de Dinkel voor jong en oud. De route is opgenomen in de app ‘DinkelTwents’. Deze kan je downloaden op een mobiele telefoon of tablet. In de app vind je naast de routebeschrijving ook veel extra informatie. Ook kan je de route downloaden als PDF op deze pagina.

 21. Drielandenroute - Tolle Woche

  68,0 km

  Een mooie grensoverschrijdende route die je voert door de oude grensstreek. De Drielandenroute verbindt Grafschaft Bentheim, Münsterland en Twente met elkaar met als middelpunt de Drielandsteen uit 1659!

 22. Duurzame fietsroute Rijssen-Holten

  27,5 km

  In Rijssen-Holten zijn er ontzettend veel duurzame initiatieven te vinden. Laat je vooral inspireren door de gave projecten en het mooie landschap in de omgeving van Rijssen en Holten.

 23. Erfgoedroute

  5,9 km

  Almelo presenteert een wandeling langs een selectie van interessante panden en plekken in en om de Almelose binnenstad.

 24. Erfgoedroute Almelo

  5,1 km

  De erfgoedroute voert je langs de belangrijkste gebouwen en plaatsen in en om de Almelose binnenstad. Je komt zowel gebouwen met de monumentenstatus tegen, als architectonisch interessante panden. Maar ook vind je op de route 3 musea, die het erfgoed van Almelo nog meer doen spreken.

 25. Essenroute

  70,9 km

  De essenroute neemt je mee over en langs essen en beken. De verspreide boerderijen en dorpjes in het landschap geven je de mogelijkheid om even te stoppen om wat te eten of om te overnachten. Beleef het mooie Twentse Landschap met de Essenroute en kom rijker terug.

 26. Fiets dwars door het groen

  60,2 km

  Deze fietsroute leidt je dwars door het groen, langs authentiek Twentse molens. Je fietst over groene bospaden en smalle asfaltweggetjes en langs een flink aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder watermolen de Oldemeule, de Houtzaagmolen en de Oostendorper Watermolen.

 27. Fietsen naar de Lemelerberg

  38,7 km

  Tijdens deze fietsroute maak je kennis met de Archemerberg, de Lemelerberg en de prachtige natuur van het Reggedal. Beleef rondom Landgoed de Uitkijk de ongerepte natuur van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal.

 28. Fietsen over de Sallandse Heuvelrug

  33,8 km

  Dat Nederland zo vlak nog niet is, zul je goed merken tijdens deze fietstocht. Je fietst dwars door Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en hebt pittige klimmetjes voor de boeg. Deze worden dan ook weer beloond door prachtige uitzichten over dit werkelijk unieke landschap.

 29. Fietsroute Almelo Nordhorn

  40,2 km

  Stap in Almelo op de fiets en trap langs het Almelo – Nordhornkanaal richting Nordhorn (ca. 40 km). Onderweg komt u verschillende highlights en leuke bezienswaardigheden tegen. Deze fietsroute is een gezamenlijke ontwikkeling van Almelo Promotie en VVV Nordhorn met ondersteuning van de Euregio.

 30. Fietsroute Bad Boekelo

  52,9 km

  Verken het prachtige Twentse coulisselandschap met z'n oude boerderijen, doorkijkjes over de weilanden en kronkelende landweggetjes op de fiets.

 31. Fietsroute de Heerlijkheid

  27,1 km

  Fietsroute de Heerlijkheid voert je langs de mooiste plekjes dicht bij de stad en tegelijk midden in het groen. De Heerlijkheid Almelo is de vroegere benaming voor het grafelijke landgoed dat om Almelo heen ligt en reikt tot in het centrum van de stad.

 32. Fietsroute Enschede Gronau

  35,5 km

  Enschede en Gronau zijn buurgemeenten waarvan beide een rijk textielverleden kennen. Deze route leidt je door beide steden, maar ook door het prachtige groene buitengebied. Al fietsend neem je een kijkje over de grens.

 33. Fietsroute Enter Rijssen

  35,7 km

  Tijdens deze route kom je verschillende type landschappen tegen. Over het platteland met weidegronden en houtwallen, door het bos en zelfs een over heidegebied.Je fietst vanuit Enter noordelijk om de stad Rijssen heen en over het natuurgebied de Borkeld weer terug naar het dorp Enter.

 34. Fietsroute Haarmühle

  47,2 km

  Tijdens deze fietsroute verken je de mooiste plekken rondom Haaksbergen, Enschede en de Duitse grens. Al fietsend kom je o.a. door de prachtig Twentse natuurgebieden het Buurserzand waar jeneverbessenstruiken van 150 jaar oud te vinden zijn en het Witte Veen waar de Schotse Hooglanders struinen.

 35. Fietsroute Hessenheem

  62,1 km

  Een kopje koffie met gebak of een overheerlijke lunch, de start van een heerlijke fietstocht begint bij Buuf & Buur op Vakantiepark Hessenheem!
  Wij hebben een prachtige route voor u samengesteld door het mooie Twentse landschap.

 36. Fietsroute Landgoederen

  44,6 km

  We willen je met deze fietsroute graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Ootmarsum en Denekamp. De route leidt u door het Landgoed Singraven en Het Everloo en langs het sfeervolle Stift bij Weerselo.

 37. Fietsroute Lutterzand

  29,8 km

  Maak tijdens deze fietsroute kennis met een aantal prachtige natuurgebieden in de omgeving van Denekamp. Fietsend over de Vrijdijk volg je het pad waarlangs vroeger patrouillerende grenswachters speurden naar smokkelaars.En dan verder door het mooie Buurserzand en natuurgebied Hakenberg.

 38. Fietsroute naar Ommen

  45,0 km

  Graag laten wij je kennismaken met de prachtige vergezichten van het Reggedal en de gevarieerde bossen en heidevelden van de Lemelerberg.

 39. Fietsroute Noetselerberg

  41,7 km

  Camping de Noetselerberg is een comfortabele en gezellige camping met verhuurmogelijkheden en een super overdekt zwembad met glijbaan. Een prachtige 5-sterrencamping in Twente, waar iedereen een fijne vakantie zal beleven!

 40. Fliegerhorst fiets tegen klok

  (Zuid Twente)

  Vliegveld Twenthe, jarenlang verstopt achter grote hekken. Nog onontdekt... Tijdens deze fietstocht ontdek en beleef je de geschiedenis van dit gebied! Verhalen, uitkijkpunten en prachtige, nieuwe natuur.

 41. Florilympha

  7,7 km

  Laat je betoveren door Het Lutterzand en het stroomgebied van de Dinkel. Tijdens een kopje thee bij
  Florilympha kun je even bijpraten.

 42. Gedichten Fietsroute Hellendoorn

  De Gedichten Fietsroute verbindt de dorpskernen en buurtschappen van de gemeente Hellendoorn door middel van gedichten langs de route. Deze gedichten zijn gemaakt door 15 lokale dichters.

 43. Gildehaus Dinkelroute

  42,3 km

  De Gildehaus Dinkelroute was de eerste zogenaamde groene grens route, toen heel bijzonder omdat de grenzen nog niet open waren. In de zomer van 1976 was er een akkoord bereikt tussen de twee landen. Het werd toegestaan om de grens op 2 plaatsen te passeren: in het Lutterzand en bij Aarnink.

 44. Glaskunstroute

  93,2 km

  Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. Dertien kunstenaars hebben objecten gemaakt die elk een onderdeel van glas hebben en zeer divers van aard zijn. De plaatsen waar de glasobjecten staan zijn door middel van een route door het mooie
  Twentse landschap met elkaar verbonden.

 45. Glaskunstroute, lus Oost

  37,5 km

  Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

 46. Glaskunstroute, lus West

  43,9 km

  Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

 47. Glaskunstroute, lus Zuid

  47,6 km

  Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

 48. Goastokpad Pothoek

  5,5 km

  Het ommetje Goastokpad Pothoek leid je door het mooie boerenlandschap van de Pothoek met als blauwe draad de Potbeek. Je geniet van de glooiende akkers, groene weilanden en authentieke boerenerven.

 49. Grensoverschrijdende Theetuinen fietsroute Noord

  42,8 km

  Deze grensoverschrijdende route door Nederland en Nedersaksen voert je door natuurgebieden en
  een meanderende Dinkel. Aan de Duitse zijde heb je mooie vergezichten vanaf Gildehaus.
  Onderweg kom je meerdere theehuizen en restaurants tegen.

 50. Groene route - Sprengenberg Sallandse Heuvelrug

  4,5 km

  Een rondje van nog geen vijf kilometer langs enkele hoogtepunten van De Sprengenberg. Kleurrijke akkers, glooiende heide en statige landgoedelementen. De schaapskooi is een ideaal rustpunt met schommel, picknickbanken en verwonderplek. Ga je mee?

 51. Haaksbergen Zien (11 km)

  31,1 km

  Deze 11 km lange wandelroute laat u 'Haaksbergen zien'. De route loopt door het dorp, Park Scholtenhagen en een een stukje buitengebied van Haaksbergen.

 52. Hamalandroute

  259 km

  De route volgt de sporen van een Germaans volk uit de 3e eeuw door het Hamaland. Hij loopt door de mooiste delen van dit oude Saksische gewest aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens naar de mooiste plaatsen van het Münsterland, de Achterhoek en Twente. Een echte belevenistocht!

 53. Hamalandroute NL

  159 km

  In het Nederlandse deel van de route worden bossen afgewisseld door maïsvelden, weilanden, houtwallen en kronkelende beekjes. Wegen slingeren zich, omzoomd door hoog geboomte, langs karakteristieke dorpjes.

 54. Hammerbezinningsroute

  4,8 km

  Een wandelroute van 4,8 km vanaf de Brink door het dorp, over de Mageler Es en terug over de Algemene Begraafplaats. De route loopt gedeeltelijk over onverharde paden en duurt inclusief bezinning tenminste 1,5 uur. Onderweg staan op meerdere plekken plaquettes voorzien van een gedicht of gebed.

 55. Hellehondroute

  33,9 km

  De route van de Hellehond, een spannende ontdekkingstocht. De fietstocht voert door het prachtige landschap van de stuwwal van De Lutte. In dit gebied wordt de sage van de Hellehond verteld, het beest dat sinds mensenheugenis deze buurt onveilig maakt.

 56. Hellendoorn MTB-route (paars)

  17,9 km

  Deze MTB route over de Sallandse Heuvelrug bij Hellendoorn heeft een lengte van 18 kilometer. De route is ook aaneengesloten te rijden met de blauwe route (30 kilometer) in Holten.
  De route is gemarkeerd met paarse MTB-bewegwijzering (driehoek met daaronder 2 rondjes).

 57. Hereford Rund en Schotse Hooglander

  46,9 km

  Bij deze fietstocht ontdek je de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen. De route gaat langs het ecologische waterpark Het Lankheet, door het hoogveennatuur van het Haaksbergerveen, het grensoverschijdende Witte Veen en langs de dopheide en eeuwenoude jeneverbessenstruiken in het Buurserzand.

 58. Het ommetje Bornerbroek

  Maak ook een ommetje langs de Doorbraak

  6,1 km

  Met de Doorbraak wordt het water goed beheerd. Een 13 kilometer lange nieuwe beek die dwars door het buitengebied van Almelo gaat.

 59. Het verhaal van Hengelo

  Hengelo, ooit een rustiek boerendorp, is bekend geworden als metaalstad én sinds kort door Jeffrey Spalburg. Deze zanger en cabaretier scoorde in 2013 een hit met het nummer Hengelo-o-o, waarin hij een ode brengt aan de stad waar hij zijn jeugd doorbracht.

 60. Hilligenpad - bezinningsroute

  98,2 km

  Het Hilligenpad - Zwerven door Twente. Een vijfdaagse bezinningsroute voor wie op zoek is naar rust en reflectie of voor als je gewoon lekker wilt genieten van de 'oale' grond; het Twentse landschap. De bijbehorende wandelgids 'Hilligenpad' is helaas uitverkocht, maar met de app ook zonder te lopen

 61. Hof van Twenteroute

  120 km

  Met deze route fiets je heerlijk door het zacht glooiende landschap van het Hof van Twente met haar prachtige oude landgoederen, lieflijke beekjes door de bossen en leuke dorpjes.

 62. Kastelenroute

  38,0 km

  Schitterende route die voert door de bosrijke omgeving van Diepenheim en gaat over het landgoed van de zes kastelen en havezaten die als parels schitteren in de prachtige natuur.

 63. Kinderfietsroute Hellendoorn

  Gezellig een dagje op de fiets met de (klein)kinderen. Samen genieten van de mooie omgeving rondom Hellendoorn en Nijverdal. Bos en heide wisselen elkaar af. De korte beentjes van de kinderen moeten natuurlijk af en toe even rusten.

 64. Kinderfietsroute Nijverdal

  Gezellig een dagje op de fiets met de (klein)kinderen. Samen genieten van de mooie Sallandse Heuvelrug. Bos en heide wisselen elkaar af. De korte beentjes van de kinderen moeten natuurlijk af en toe even rusten.
  Wat is er dan leuker dan onderweg te pauzeren bij een leuke speeltuin.

 65. Kokhuusies- en Hooibergenroute

  41,4 km

  Een prachtige fietsroute rondom het dorp Den Ham. Dit Brinkdorp is misschien wel het mooiste dorp in Overijssel. Centraal gelegen op het drielandenpunt van het Vechtdal, Twente en Salland. De ideale uitvalsbasis voor een mooie fietstocht.

 66. Kruisselt fietstocht

  53,4 km

  Een prachtige fietsroute vanuit hotel 't Kruisselt, meteen de natuur in! Geniet tijdens de fietstocht van het bijzondere landschap van Noordoost-Twente.

 67. Kunstroute

  5,7 km

  Ontdek de artistieke kant van Almelo. Deze route leidt je langs bijzondere kunstobjecten, ateliers en galeries verspreid over de binnenstad. Of je nu kunstkenner bent of niet, dat maakt niet uit, er valt deze route genoeg te beleven.

 68. Landgoed-Coulisselandroute

  45,6 km

  Tijdens deze fietstocht fiets je niet alleen door het prachtige coulisselandschap, maar kom je tevens langs een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Ootmarsum en Denekamp. Geniet van de mooie natuur en rust van het Twentse platteland.

 69. Langs Hereford Rund en Schotse Hooglander (48 km)

  13,0 km

  Ontdek met deze fietstocht de prachtige natuurgebieden rondom Haaksbergen. U fietst langs waterpark Het Lankheet, door het Haaksbergerveen, het Witte Veen en het Buurserzand.

  En wie weet, treft u onderweg de schaapskudde, grazende Hereford runderen of de imposante Schotse hooglanders. Veel fietsplezier!

 70. Lemelerberg MTB-route (zwart)

  13,6 km

  De route op de Lemelerberg heeft een lengte van 13 kilometer. Dit lijkt niet erg lang, maar omdat het een behoorlijk pittige route is kun je er toch voldoende energie kwijt! De route wordt bewegwijzerd met zwarte MTB-bewegwijzering.

 71. Liberation Wandelroute Nijverdal

  10,4 km

  Beleef de bevrijding in het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Op de Sallandse Heuvelrug kun je veel overblijfselen vinden die herinneren aan de oorlog en de bevrijding.

 72. Liesje22 in Midden Twente

  54,5 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 73. Liesje22 in Noord Twente

  56,8 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 74. Liesje22 in Noordoost Twente

  50,9 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 75. Liesje22 in West Twente

  50,7 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 76. Liesje22 in Zuid Twente

  56,3 km

  Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.

 77. Los op 't Ros

  110 km

  De zuid-Twentse route gaat langs grenzen van land, stad en aangename buitenplaatsen. Door pittoreske dorpen en ademloze natuurgebieden. Een gebied rijk aan traditie en verhalen. Kortom, een uitgelezen mogelijkheid om de beenspieren aan het werk te zetten en te genieten van het prachtige uitzicht.

 78. MTB Route Lageveld

  4,7 km

  De MTB-route Lageveld heeft een lengte van 5 kilometer en is gemarkeerd met houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Wierden-Lageveld, gelegen in het bosgebied Het Lageveld is onderdeel van de mountainbikeroute Wierden.

 79. MTB route Markelo

  31,2 km

  MTB route Markelo is een 32 kilometer lange route. De route is geschikt voor iedere mountainbiker. Het is een afwisselende route, met kort bochtenwerk, lange en korte singletracks die worden afgewisseld met (veelal onverharde) paden over glooiend terrein.

 80. MTB route Wierden

  36,8 km

  De MTB-route Wierden is 32 kilometer lang en is gemarkeerd met houten palen
  met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Wierden bestaat voornamelijk uit singletracks in bosrijke gebieden rondom Wierden.
  Deze route is het hele jaar geopend.

 81. MTB-route Sibculo

  27,8 km

  De route rondom Sibculo heeft een lengte van 26 kilometer en is gemarkeerd met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De mountainbikeroute Zand en Veen is een route met veel afwisseling. De route bevat uitdagende stukken voor meer ervaren mountainbikers.

 82. Natuurpad

  3,1 km

  In Het Hulsbeek zie je op een klein gebied een enorme diversiteit van landschapstypes: grote waterplassen omzoomd met ligweides en bosranden, fraaie stukjes hei, een beek met steile oevers, het karakteristieke Twentse coulisselandschap en een meer dan 100 jarige landschapstuin.

 83. Noordoost-Twenteroute

  194 km

  Fiets heerlijk door een fraai landschap met de kroonjuwelen van Twente: bossen, lanen, landgoederen, akkers, weilanden en moerassen!

 84. Ommetje Hellendoorn-Nijverdal

  Deze wandelroute laat je kennismaken met het prachtige gebied tussen Hellendoorn en Nijverdal.
  Je passeert de Groene Mal, loopt langs de Regge en wandelt door het bos bij Duivecate. Ook de
  historische kern van Hellendoorn en het centrum van Nijverdal zijn onderdeel van de route.

 85. Ommetje Het Veenschap

  6,0 km

  Het Veenschap ligt in een prachtig verveningslandschap dat in de zestiger jaren opnieuw is verkaveld. De route voert je langs de ruilverkavelingsboerderijen en het Veenmuseum waar de veenhistorie levend wordt gehouden.

 86. Ommetje Kerspel Goor

  8,3 km

  Het ommetje Kerspel Goor is een gevarieerde wandeling langs water, weilanden, oude erven en bossen van landgoed Weldam. Het woord 'kerspel' is een begrip uit de middeleeuwen waarmee het gebied van een parochie werd aangeduid. 'Goor' is een Middelnederlands woord voor 'laaggelegen moerassig land'.

 87. Ontdek de Reggestreek

  92,1 km

  Een stukje paradijs op aarde! Het Reggedal is een veelzijdig en afwisselend gebied. Hier fiets je door de weiden (omzoomd met de zo typische Twentse houtwallen), onontgonnen veengebied, bossen en over fraaie heidevelden.

 88. Op 't Oorbeck

  8,1 km

  Een wandeling in het kleinschalig buurtschap Twekkelo. Hier wordt gewoond en gewerkt, door
  boeren, burgers en buitenlui. Geniet hier van het Twentse landschap. Geniet na de wandeling op
  Erve ’t Oorbeck, dat teruggaat tot de 15 e eeuw, van een heerlijke high tea.

 89. Oranjefietsrondje Bad Bentheim

  63,8 km

  De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de Oranjefietsrondjes.

 90. Oranjefietsrondje Borne-Delden

  62,1 km

  De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend
  kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange
  afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de
  Oranjefietsrondjes.

 91. Oranjefietsrondje Hof van Twente

  55,0 km

  De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend
  kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange
  afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de
  Oranjefietsrondjes.

 92. Oranjefietsroute Bad-Bentheim - De Lutte

  22,7 km

  Tijdens deze etappe wordt de Nederlandse grens gepasseerd. In de omgeving van De Lutte gaat de route door een fraai stuwwallenlandschap. Hoogten als de Paasberg, de Austiberg, de Tankenberg en de Hakenberg geven het landschap een afwisselend en glooiend karakter.

 93. Oranjefietsroute Borne - Delden

  14,3 km

  Door bossen en weilanden loopt de route naar Kasteel Twickel in Delden, maar ook naar het Zoutmuseum en de maandelijkse streekmarkt. De Oranjes hebben altijd een innige band gehad met het vestingstadje.

 94. Oranjefietsroute Brummen - Apeldoorn

  28,5 km

  Van het kleine Brummen gaat de laatste etappe van dit traject naar de grote Oranjestad Apeldoorn en eindigt bij Paleis Het Loo met zijn baroktuinen. De Oranjes hebben nog altijd een sterke band met Paleis Het Loo en Apeldoorn.

 95. Oranjefietsroute De Lutte - Oldenzaal

  6,4 km

  Deze relatief korte route voert door een afwisselend landschap. Oldenzaal is gebouwd tegen een prehistorische stuwwal, veroorzaakt door de voorlaatste ijstijd zo’n 100.000 jaar geleden. De stad vormt de toegangspoort tot het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.

 96. Oranjefietsroute Delden - Diepenheim

  33,9 km

  Via Hengevelde loopt de route naar Diepenheim. De moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, bracht haar laatste levensjaren op Kasteel Warmelo (1457) door. Diepenheim is de belangrijkste ‘kastelenregio’ van Overijssel. Ook bekend is het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis.

 97. Oranjefietsroute Diepenheim - Markelo

  19,1 km

  Deze etappe gaat over het Twentekanaal naar Markelo. Naast Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor en Hengevelde, maakt Markelo deel uit van Hof van Twente: het is een van de oudste dorpen van Twente. Markelo en de Oranjes hebben al jaren innige banden met elkaar.

 98. Oranjefietsroute Lochem - Zutphen

  27,3 km

  Deze etappe voert door mooi natuurgebied en eindigt in het centrum van Zutphen. Deze oude Hanzestad staat bekend als torenstad. Een stadswandeling door het historisch centrum is een must.
  Behalve de Drogenaptoren zijn ook de Bourgonjetoren en de Wijnhuistoren de moeite waard.

 99. Oranjefietsroute Markelo - Lochem

  22,6 km

  De route loopt verder, opnieuw over het Twentekanaal naar Lochem. Rond deze stad bevindt zich een fraai wandel- en fietsgebied met de Lochemse Berg, de Kale Berg en de Paaschberg. In het gezellige, oude centrum van Lochem pronkt de St. Gugulakerk.

 100. Oranjefietsroute Nordhorn - Bad Bentheim

  23,7 km

  De route wordt vervolgd naar de Oranjestad Bad Bentheim. Pauline, de zuster van koningin Emma, heeft er een periode gewoond. De Oranjes waren bekend met Bad Bentheim als kuuroord. De route komt langs de imposante, deels middeleeuwse burcht, het symbool van de stad.

 101. Oranjefietsroute Oldenzaal - Borne

  21,6 km

  Steeds verder naar het westen rijdend, eindigt de etappe in Borne. Ooit was Borne een trots textielcentrum. Nu is het verkozen tot ‘het leukste dorp van Overijssel’ te midden van talrijke wandel- en fietsroutes.

 102. Oranjefietsroute Wietmarschen - Nordhorn

  19,8 km

  Fietsend langs het Zuid-Noordkanaal wordt de grensstad Nordhorn bereikt. Nordhorn, gelegen aan de Vecht, kreeg in het jaar 1379 stadsrechten. Nordhorn is bekend door de grensoverschrijdende kunstroute Kunstwegen die langs de Vechtdalroute.

 103. Oranjefietsroute Zutphen - Brummen

  11,0 km

  Over de IJssel loopt de route in zuidelijke richting naar Brummen. In Brummen hebben twee landgoederen en kastelen een bijzondere band met de Oranjes. Wie een zijsprongetje maakt, komt via een veer over de IJssel terecht in het kleinste stadje van Nederland, Bronkhorst.

 104. Paarse Loper fietsroute

  51,5 km

  Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars. De route is beschreven vanaf het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug maar je kunt ook bij één van de andere startpunten beginnen.

 105. Paarse Loper Lemelerberg

  48,9 km

  Van half augustus t/m begin september is de Sallandse Heuvelrug op z'n mooist. De bloeiende heide kleurt de hele heuvelrug prachtig paars.

 106. Reggedal en Sallandse Heuvelrug

  44,8 km

  Graag laten wij je kennismaken met de prachtige vergezichten van het Reggedal en de gevarieerde bossen en heidevelden van de Sallandse Heuvelrug. Start bij Vakantiepark Hellendoorn.

 107. Reggedal MTB-route (groen)

  19,0 km

  Deze route, geheten Reggedal, gaat door het gelijknamige gebied Het Reggedal en bestaat voor een deel uit nieuw aangelegde singletracks. De route is 19 km lang. De groene route is een wat vlakkere route, met een paar heuvels in het Duivecatebos. De route is gemarkeerd met groene MTB-bewegwijzering.

 108. Reggedalroute

  91,4 km

  Door middel van deze bewegwijzerde route fiets je langs de meanderende rivier de Regge. De Regge ontspringt op landgoed Westerflier bij Diepenheim en stroomt bij Ommen in de Vecht. Geniet van al het moois in de prachtige natuur die het Reggedal je kan bieden.

 109. Reggepad

  76,0 km

  Het Reggepad brengt je via de meanderende Regge langs heerlijke natuur, prachtige kastelen en buitenplaatsen en langs de herstelprojecten van het waterschap.

 110. Retourtje Vroomshoop

  58,0 km

  Deze fietsroute neemt je mee via het mooie Zandstuve bos richting Beerze en de buurtschappen Junne en Stegeren. Daar steek je de rivier de Vecht over en gaat de lange route via Arrieërveld en Rheezerveen door het prachtige bosgebied rond de Oldemeijer.

 111. Rode Draad Route

  3,9 km

  Borne kent een rijke historie op gebied van textiel. Deze route voert je langs veel panden die belangrijk zijn geweest in deze tijd! Ontdek de geschiedenis in het Bussemakerhuis en vergaap je aan de rijksmonumenten!

 112. Rondje Almelo - fietsen

  42,7 km

  Almelo is dé perfect uitvalsbasis om groen te ontdekken. Vanuit het centrum van de stad ben je lopend of per fiets binnen enkele minuten omringd door de natuur: Huize Almelo met haar landgoederen en weilanden.

 113. Rondje Boekelo

  8,4 km

  Een prachtige wandelroute vanuit het centrum door het prachtige coulisselandschap rondom Boekelo. Na het Faunafort Boekelo, leidt de route langs de Boekelerbeek, over het landgoed de Wele, door het Teesinkbos en via de Bleekerij, de nieuwste woonwijk van Boekelo, weer terug naar het centrum.

 114. Rondje Delden

  24,2 km

  Delden, het stadje waar je nooit uitgekeken raakt. De stadskern van Delden dateert uit 1333, het jaar waarin Delden stadsrechten kreeg. Delden is onlosmakelijk verbonden met landgoed Twickel met het kasteel als parel.

 115. Rondje Enschede - fietsen

  57,3 km

  Op de grens van bebouwing en buitengebied vind je het Rondje Enschede. Je slingert door een gevarieerd landschap en komt langs attractieve en verrassende pleisterplaatsen. Van theetuin tot kunstatelier en van speelbos tot bosbessenkwekerij. Het voert je langs de prachtige groene randen van de stad.

 116. Rondje Enschede- wandelen

  54,7 km

  Waar de bebouwing van Enschede ophoudt en het buitengebied begint, ligt een bijzonder gevarieerd landschap. Via deze avontuurlijke wandelroute rondom de stad, wandel je dwars door de groene longen van Enschede. Onderweg is van alles te doen en te beleven.

 117. Rondje Hengelo - fietsen

  47,1 km

  Tijdens dit rondje fiets je door het groene, gevarieerde landschap rond Hengelo. Het buitengebied van Hengelo wat bestaat uit dekzandruggen en beekdalen met mooie, oude buurtschappen als Woolde en Oele.

 118. Rondje Hengelo - wandelen

  41,4 km

  Tijdens deze route wandel je rondom Hengelo door het gevarieerde, mooie buitengebied langs water, woonwijken, weilanden, oude buurtschappen en oude wegen.

 119. Rondje in het Veen

  41,0 km

  Deze fietsroute neemt je mee naar vervlogen tijden. Je fietst langs het bijzondere natuurgebied “De Engbertsdijksvenen” ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk in een driehoek met de dorpjes Bruinehaar en De Pollen.

 120. Rondje Oldenzaal - fietsen

  23,6 km

  Tijdens deze route fiets je door het afwisselende coulisselandschap met haar parkachtig karakter met rustgevende stiltegebieden en heuvels met prachtige vergezichten. Over smalle weggetjes slinger je door bossen en landerijen om de eeuwenoude stad Oldenzaal.

 121. Rondje Oldenzaal - wandelen

  36,0 km

  Rondje Oldenzaal of ‘Loakgang’ (loak is grens) voert je langs de historische grensstenen en door acht Twentse natuurgebieden. In Twente liggen nog genoeg voorbeelden van deze ‘markestenen’, allemaal stenen met een verhaal. Wandel door het prachtige, afwisselende landschap rond de eeuwenoude stad.

 122. Rondje Regge

  Sinds enkele jaren kronkelt het riviertje de Regge weer door het Twentse landschap zoals vroeger. De Regge is een mooie plek om de natuur te beleven. Vanaf het water maar ook zeker vanaf de kant. Je kunt prachtig langs de Regge fietsen.

 123. Rondje Rijssen - fietsen

  19,2 km

  Met Rondje Rijssen geniet je van het Twentse coulisselandschap, meander je mee met de Regge of slinger je door de romantische bossen van het Hollands Schwarzwald. Stap af om letterlijk stil te staan bij cultuurhistorische plekken als Pelmolen Ter Horst en kasteel de Oosterhof.

 124. Rondje Sallandse Heuvelrug

  61,9 km

  Ruim, open een heel stil. Dat is Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Hier vind je één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Wie het Rondje Sallandse Heuvelrug fietst, krijgt te maken met steile hellingen maar ook met schitterende vergezichten.

 125. Rondje Twente

  Thematische LF route 180 km

  179 km

  Rondje Twente is een thematische LF-route door Twente en over de Sallandse Heuvelrug. De route is in totaal 180 km, een geschikte route voor een meerdaagse tocht.

 126. Rondom Boekelo

  38,1 km

  Want diep in de grond van Boekelo zit het witte goud: zout. Daar wisten ze vroeger wel raad mee. Men haalde het zout uit de grond voor industriële doeleinden én bouwde een kuuroordje in de vorm van een golfslagbad met zout water. Een zee op de hei, werd het genoemd.

 127. Rondom Markelo

  25,6 km

  Markelo is een van de oudste Twentse dorpen. Typerend voor het landschap zijn de vijf heuvels. Rond Markelo liggen veel agrarische buurtschappen. In Markelo zelf vind je een Romaanse kerk, museum Eungs Schöppe, korenmolen de Hoop, winkels en horeca. Stap eens binnen bij de VVV in het Infocentrum!

 128. Sagenlandroute

  126 km

  Een groot deel van Noordoost-Twente, ook wel Twenteland Sagenland genoemd, is waardevol cultuurlandschap waar oude gebruiken beter bewaard zijn gebleven dan elders. Rij en beleef het platteland over prachtige landelijke wegen en langs dorpjes.

 129. Sagenroute

  9,2 km

  Twente is het land der sagen en legenden. Die oude overleveringen doen hier nog steeds de ronde en ze hebben niets aan kracht verloren. Echt bang ervoor zijn we niet meer, maar spannend is het natuurlijk wel! Al wandelend maak je kennis met deze oude Twentse volksverhalen.

 130. Salland MTB-route (paars)

  35,8 km

  Deze route neemt je mee dwars door Salland dwars door het hart van Salland met het prachtige coulisselandschap en langs het Overijssels kanaal. De route bevat uitdagende singletracks, maar gaat ook over brede paden en asfalt. Aan variatie dus geen gebrek.

 131. Sallandpad

  134 km

  Het Sallandpad laat je kennismaken met de mooiste plekjes van de Sallandse Heuvelrug. Bovendien brengt dit wandelpad je ook langs de uiterwaarden aan de IJssel en diverse andere mooie plekjes. Het Sallandpad is een unieke wandeltocht voor liefhebbers van lange afstandswandelingen.

 132. Sallandroute

  124 km

  Salland vertoont zowel overeenkomsten met het wat gesloten parklandschap van Twente (de golvende Sallandse Heuvelrug) als met het weidse landschap van het westelijke Overijsselse Waterland. Aan veel kerken, kastelen, molens en boerenhoeven is te zien dat Salland een rijke geschiedenis kent.

 133. Sallands Steilste

  100 km

  Nieuwsgierig naar het lekkerste klimwerk van Salland? De route van 100km download je voor je fietscomputer met deze online versie.
  De eerste Kromme sturen-route neemt je mee naar de mooiste plekjes tussen Rijssen, Nijverdal, Luttenberg, Nieuw Heeten, Hellendoorn, Holten, Haarle, Lemele en Markelo.

 134. Sallandse Heuvelrugroute

  32,0 km

  Deze prachtige route laat je kennis maken met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. In het park waan je jezelf soms in het buitenland, aangezien je omringd bent met niets anders dan unieke, uitgestrekte heidevelden, weidse vergezichten en volle bospercelen.

 135. Sallandse Zandloper

  42,4 km

  De Sallandse Zandloper is een wandelroute van oost naar west met ruim 65 meter hoogteverschil. Na een start over de mooie, natuurrijke Sallandse Heuvelrug beleef je het agrarische landschap op een bijzondere manier. Een deel van de route leid je tussen weilanden en akkers door.

 136. Schipbeekpad

  80,3 km

  Je loopt vanuit Duitsland een prachtige route door het mooie Twente en Salland. Met deze route wandel je zoveel mogelijk langs de Schipbeek. Dit riviertje werd vanaf de late middeleeuwen gekanaliseerd voor transport van kaas en boter naar Duitsland en leem en hout naar Nederland.

 137. Smaak en Vermaak Hellendoorn

  37,6 km

  Maak kennis met de rivier de Regge. Een mooie afwisselende route met slingerende fietspaden langs de rivier de Regge, het open coulissenlandschap met de prachtige doorkijkjes, afgewisseld met de bossen van de Sallandse Heuvelrug en de gezellige dorpen Hellendoorn en Den Ham.

 138. Smaak en Vermaak Markelo

  56,2 km

  Deze route laat u kennismaken met het landschap van het meest zuidelijke deel van de Regge. Een afwisselende fietsroute waarbij de prachtige landgoederen en kastelen afgewisseld worden met uitgestrekte weilanden en prachtige bossen.

 139. Smaak en Vermaak Notter - Zuna

  34,6 km

  Maak kennis met de rivier de Regge. Een mooie fietsroute over het afwisselende platteland met knusse boerderijen, de vele streekproducenten, het open coulisselandschap en de dorpen Rijssen en Enter. Een route langs buurtschappen met geweldige namen zoals Notter, Zuna, Rectum en IJpelo.

 140. Smaakfietsroute Sallandse Heuvelrug

  73,2 km

  Fiets door het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal en proef onderweg de vele verse producten uit de streek. Van huisgemaakte zuivel, (h)eerlijke chocolade tot eerlijk en duurzaam vlees. Vergeet niet een tussenstop te maken bij één van de horeca gelegenheden onderweg.

 141. Smokkelroute

  62,4 km

  Wandelen in de voetsporen van smokkelaars: dat doe je in het oosten van Twente. Terwijl je door een landschap met weilanden, woeste gronden, bossen en beken wandelt, kom je langs oude ‘commiezenhutten’, zoals die aan de Vrijdijk. Vanuit deze hutten speurde de ‘commies’ de omgeving af.

 142. Smokkelroute - Fietsen

  36,5 km

  Met deze fietsroute willen we je graag kennis laten maken met een aantal prachtige historische gebouwen en landgoederen in de omgeving van Denekamp. De route leid je tevens langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

 143. Spaanse Waaijer

  65,2 km

  Ervaar de geschiedenis aan de hand van de route die het Spaanse leger in de 17de eeuw heeft afgelegd!

 144. Springendalroute

  73,7 km

  Deze route neemt je mee naar een aantal historische plekken in de omgeving van Rossum, Vasse en Ootmarsum. En natuurlijk kom je door de prachtige natuur van ‘Het Springendal’ met haar schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.

 145. Stadswandeling Hengelo

  Hengelo, de grote verleider

  Wat is Hengelo? Hengelo is - inclusief Beckum en Oele - een middelgrote gemeente in hartje Twente met 81.000 inwoners. Een stad van verbindingen, modern, met een rijk cultureel aanbod in een prachtig groene omgeving. Hengelo is een aangename stad om te wonen, te werken en… te bezoeken!

 146. Stift fietsroute

  61,4 km

  Deze route neemt je mee langs een aantal historische plekken in de omgeving van Tubbergen en Weerselo met een eeuwenoude beschermd dorpsgezicht: het Stift. Je fietst langs schilderachtige watermolens en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum.

 147. Stuwwalroute

  54,3 km

  Net voor Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De hoogste stuwwal van Twente. Bijna 82 meter +NAP. Bovenop lagen ooit uitgestrekte heidevelden waar schapen eindeloos konden grazen.

 148. Theetuin D' Oale Zessprong

  6,6 km

  De route loopt door het mooie buitengebied Usselo. Aan de route ligt de Wissink’s Möl
  (www.wissinksmolen.nl). Een bezoekje waard (open woensdag- en zaterdagmiddag).

 149. Trambaan

  15,6 km

  De route van de tram Denekamp- Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap. De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar als wandelaar volg je nog steeds hetzelfde spoor. De tramhuisjes van Denekamp en Oldenzaal herinneren nog aan de tram. Net als een paar stukjes trambaan.

 150. Trap op, trap af

  Begin- en eindpunt: Bakkerij en IJsmuseum, Dorpstraat 49, Hellendoorn. De route komt langs Nijverdal

  31,9 km

  Deze route, die begint in Hellendoorn, gaat via Nijverdal door natuurgebieden en langs water. Onderweg is er een rustpunt voor een kop koffie.

 151. Tuindorproute

  De parel van Hengelo

  Hengelo heeft één van de mooiste tuindorpen van Nederland. Als één van de eerste fabrikanten in Nederland vond C.T. Stork dat zijn verantwoordelijkheid verder ging dan alleen ondernemen. Al in 1867 stichtte hij de ‘Hengelosche Bouwvereniging’ en gaf hiermee de aanzet tot het denken over goede arbeiderswoningen.

 152. Twentepad

  92,1 km

  Het noordoosten van Twente leent zich bij uitstek voor een mooie wandeltocht. Het Twentepad toont alle facetten van dit stuk Twente: landgoederen, buitenplaatsen, natuurgebieden, oude boerenland, tekenen van oude culturen en vroegere bedrijvigheid.

 153. Twenterandpad, route Vriezenveen

  12,4 km

  Vanuit Vriezenveen gaan we het prachtige natuurgebied de Engbertsdijksvenen ontdekken waarbij je onderweg allerlei leuke historische bezienswaardigheden tegenkomt die te maken hebben met het veen. Kortom, een mooie wandeling, geweldige natuur én een rijke historie.

 154. Twentse Ervenroute Noordoost

  57,2 km

  Historische boerderijen vertellen een verhaal. De boerderijen waren als bedrijf met woonhuis verpacht, maar hebben nu vaak alleen een woonbestemming. Zij vormen de pareltjes in het oude agrarische cultuurlandschap rondom de buitenhuizen.

 155. Twentse Ervenroute Noordwest

  61,4 km

  Historische boerderijen vertegenwoordigen een eeuwenoude traditie. De boerderijen waren als bedrijf met woonhuis verpacht, maar hebben nu vaak alleen een woonbestemming. Zij vormen de pareltjes in het oude agrarische cultuurlandschap rondom de buitenhuizen.

 156. Twentse Hooilandenroute

  66,8 km

  Tussen Drenthe en Twente, ligt een verborgen juweel. Waar de geur van vers gemaaid hooi warme herinneringen oproept aan lang vervlogen zomers. En waar je nog in alle rust kunt genieten van de gemoedelijke sfeer van Twente.

 157. Twentse tijdrit

  108 km

  Daag jezelf uit met deze route door het Twentse landschap, de heimat van wielerheld en Immer Weiter-ambassadeur Hennie Kuiper. Zoek je eigen grens op tijdens deze rit van bijna 110 kilometer in het noorden van Twente, waar je tegelijk kan genieten van de rust en ruimte die deze omgeving je biedt.

 158. Twickeler Grensweg

  22,5 km

  De Twickeler Grensweg voert je door het hart van Landgoed Twickel. De route loopt langs de oostkant van landgoed Twickel van Oele naar Azelo. Met de Twickeler Grensweg worden bezienswaardigheden in de omliggende dorpen/steden met elkaar verbonden.

 159. Vechtdalpad

  86,7 km

  Wil je het Vechtdal echt beleven en tegelijkertijd wat meer te weten komen over de geschiedenis van dit boeiende gebied? Kies dan het Vechtdalpad. Dit prachtige lange afstandswandelpad begint in Zwolle en verhaalt over het ontstaan van het Vechtdal.

 160. Venenroute

  46,1 km

  Fiets met deze mooie route door de prachtige natuurgebieden van Haaksbergen langs ecologisch Waterpark Het Lankheet, door zeldzaam hoogveennatuur van het Haaksbergerveen, het grensoverschreidende Witte Veen en langs dopheide en eeuwenoude jeneverbes in het Buurserzand.

 161. VG Hoogeveen

  Ondertitel

  Cras tellus velit, condimentum non dignissim at, rutrum ac diam. Duis non sapien tortor.

 162. Vogelhuisjesroute

  6,0 km

  Ga samen met Sammy op zoek naar vogels in Losser. Onderweg leert Sammy je van alles over de verschillende vogels die je misschien tegen kan komen.

 163. Wandelroute Diepenheim

  8,9 km

  Diepenheim, liefkozend het Stedeke, is het kleinste stadje van Twente. Kunst en cultuur zijn hier onlosmakelijk verbonden met historie en natuur. Diepenheim staat ook bekend om haar zes kastelen met bijbehorende landgoederen. De route gaat door Diepenheim en over de landgoederen Weldam en Nijenhuis.

 164. Wandelroute Enter

  7,5 km

  Deze route loopt ten Noorden van Enter en volgt deels de rivier de Regge. Bij Landal Park de Elsgraven N37 (hier kunt u ook starten) gaat het weer richting het dorp Enter. Als u terug komt in het dorp zijn de 3 musea van Enter (klompen, zompen museum en oudheidkamer Buisjan) op 150 meter.

 165. Wandelroute Kattenberg - Stokkum

  7,0 km

  Volg de oranje pijlen van het wandelnetwerk en ontdek de bossen rondom de Kattenberg waar je nog diverse sporen uit de Tweede Wereldoorlog terugvindt. De buurtschap Stokkum en het landschap rondom de Schipbeek zorgen voor een mooie afwisseling tijdens deze route.

 166. Wandelroute Markelose Berg

  5,1 km

  Op één van de stuwwallen rondom Markelo vind je de Markelose berg, met niet alleen schitterende uitkijkpunten over de es maar ook een rijke geschiedenis en diverse sporen uit de Tweede Wereldoorlog. Met o.a. het Overijssels Verzetsmonument 1940 - 1945 op de top van de Markelose Berg.

 167. Watermolen route

  49,7 km

  Deze route voert je langs een aantal Twentse watermolens en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum, Springendal en het dal van de Mosbeek.

 168. Waterpad

  9,0 km

  Een wandeling langs soms eeuwenoude beken en kanalen en eigentijdse havens en stadsvijvers. Vergaap je aan al het mooie water dat Almelo rijk is.

 169. Wereldtijdpad Holterberg

  11,0 km

  Het Wereldtijdpad is een bijzondere wandelroute. Langs het pad staan paaltjes met informatie over alle jaren van onze jaartelling. Deze rondwandeling is ook in landschappelijk opzicht een juweeltje.

 170. Zandbergen

  7,1 km

  Tussen Losser en de Duitse grens ligt een uitgestrekt bosgebied met een zeer gevarieerde flora en fauna, ideaal voor wandelingen of fietstochten. Ook is de Zandbergen van grote waarde voor broedvogels. Delen van het gebied worden gebruikt voor agrarische doeleinden, dagrecreatie en sportief gebruik zoals de klootschietbaan.

 171. Zompen en klompen

  Een route door het Twentse Enter en haar omgeving. Begin- en eindpunt: De Enterse Waarf, Werfstraat 19, Enter.

  6,1 km

  De route begint en eindigt in Enter bij de Enterse Waarf. Deze route is ook te verkrijgen op je smartphone.

 172. Zoutmarkeroute

  92,2 km

  Tussen Enschede, Haaksbergen, Hof van Twente en Hengelo ligt een uniek gebied dat zich kenmerkt door mooie natuur, oude industrie, Twentse gastvrijheid en een rijke historie van zoutwinning. Hier ontdek je al fietsend het gebied Zoutmarke.

 173. De Nijvere Loper

  Wie al wandelend de bezienswaardigheden van het dorp Nijverdal wil bezichtigen, kan het best gebruik maken van de stadswandeling ‘De Nijvere Loper’. In anderhalf uur tijd word je langs de mooiste plekjes van het dorp geleid.

 174. RouTextiel Fietsroute

  Een mooie fietstocht langs de buitenplaatsen van de Oost-Twentse stuwwal

  30,1 km

  Een mooie fietstocht vanuit Oldenzaal langs de buitenplaatsen van de Oost-Twentse stuwwal. Duur: ongeveer 2 tot 3 uur.

 175. De Sallandse Zandloper

  De Sallandse Zandloper is een lange-afstand-wandelroute dwars door Salland. De route loopt van hoog naar laag: van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug naar de uiterwaarden van de IJssel, met ruim 65 meter hoogteverschil.

 176. RouTextiel Wandeling

  RouTextiel Wandeling

  5,1 km

  Deze wandelroute neemt je mee door het textielverleden van Oldenzaal, waar de textielfabrikanten fabrieken bouwden en mooie buitenplaatsen aanlegden.

 177. Goapad

  Het Goapad (goan is het dialectwoord voor gaan lopen)is een dorpswandeling van 3,5 km, waarbij u verschillende oude gebouwen, beelden en musea tegenkomt en die aangegeven wordt door middel van rode tegels met een voetafdruk.

 178. Monumentenroute

  Monumentenroute

  2,0 km

  Als oudste stad van Twente heeft Oldenzaal veel monumenten. Met de Monumentenroute kun je langs veel van deze monumenten wandelen.

 179. Stadswandeling Oldenzaal

  Stadswandeling Oldenzaal

  1,8 km

  Oldenzaal is de oudste stad van Twente. Met deze wandeling kom je langs alle hoogtepunten in het bruisende historische centrum.

 180. Loakgang / Rondje Oldenzaal

  Loakgang / Rondje Oldenzaal

  36,2 km

  De loakgang is een wandeltocht rond Oldenzaal langs de grens van de marke Berghuizen. Onderweg zul je veel markestenen tegenkomen.

 181. Ommetje Haarle

  Tijdens deze route wandel je door de oranje pijlen te volgen langs gebouwen, voorzieningen en kunstwerken in het dorp; in de tekst van de routebeschrijving staan letters die verwijzen naar een korte beschrijving in het bijbehorende boekje.

 182. Woeste Route Sprengenberg

  Voor de liefhebbers van een stevige dagwandeling is er de Woeste Route over de Sprengenberg. 18 kilometer over de glooiende heide, door woeste bossen, langs de natuurontwikkelingsparel Fazantenwei en door landgoed Sprengenberg.

 183. Rondje Sallandse Heuvelrug

  On-Nederlandse hoogteverschillen, open en heel stil. Dat is het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal. Hier vind je een van de grootste aaneengesloten droge heidegebieden van heel Europa.
  Wie het Rondje Sallandse Heuvelrug fietst, krijgt te maken met steile hellingen en met schitterende vergezichten.

 184. Rondje Hellendoorn

  Een bewegwijzerde fietsroute van in totaal 41 km. De route is op verschillende momenten in te korten. De informatie hierover staat in het routeboekje. Dit boekje is verkrijgbaar bij Tourist Info Punten in Hellendoorn en Tourist Info Nijverdal.

 185. Rondje Regge en Heuvelrug

  Een meerdaags fietsarrangementen door het uitgestrekte Reggedal en door het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Je overnacht elke dag op een andere locatie in het gebied. Bij aankomst staat het diner én uw bagage voor je klaar.

 186. Autoroute

  Een prachtige autoroute die je kennis laat maken met de omgeving van Hellendoorn. Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om de benen te strekken en/of een kopje koffie of een lekkere lunch te nuttigen.