navigatie overslaan

Erfgoedroute

Almelo presenteert een wandeling langs een selectie van interessante panden en plekken in en om de Almelose binnenstad.

  • type Wandelen
  • afstand 5,9 km
  • duur 1:28

Met de Erfgoedroute maak je kennis met aantrekkelijke bouwwerken en gevels in Almelo. De route is gratis verkrijgbaar bij de Tourist Info punten. Een handzaam uitklapbaar boekje met een uitneembare plattegrond, foto’s en korte teksten.

Wij wensen je veel wandel plezier!

  1. Voormalig Stadhuis, Stadhuisplein 1

    Op de plek waar vroeger het textielbedrijf Palthe stond, kwam in 1972 het nieuwe Almelose stadhuis. Architect J.J.P. Oud was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van moderne architectuur in Nederland.

  2. Joodse Begraafplaats, Boddenstraat

    Deze Joodse begraafplaats werd in 1846 aangelegd toen het eerst Joodse kerkhof, aan de Kerkhofsweg vanwege ruimtegebrek moest sluiten.

  3. St. Georgiusbasiliek

    Deze grote neogotische katholieke kerk, die in de volksmond vaak ‘de Sjors’ of ‘Sjorskerk’ wordt genoemd, wordt na ruim een jaar bouwen op 2 juli 1902 ingewijd.

  4. Voormalig Hotel de Gouden Leeuw

    Op de hoek van de Grotestraat en Doelenstraat staat het monumentale pand van het vroegere hotel De Gouden Leeuw.

  5. Doelenstraat

    De Doelenstraat vormt sinds eeuwen de verbinding tussen het grafelijke gebied en het noordelijke stadsdeel.

  6. Grote Kerk

    De Grote Kerk is in 1236 ontstaan als burchtkapel van de Heren van Almelo en werd in 1296 een zelfstandige parochiekerk, gewijd aan de heiligen Georgius en Mauritius.

  7. Herengracht

    Aan de Herengracht staat een rijtje van twaalf oude huisjes. Ze stammen uit 1889 als vervanging van een uit omstreeks 1730 gebouwd complex en deden dienst als woningen voor personeelsleden van Huize Almelo, die er echter ook na pensionering mochten blijven wonen.

  8. Gravenallee

    De Gravenallee is sinds omstreeks 1700 de oprijlaan van kasteel Huize Almelo. Deze allee vormt een groene long die tot in het centrum reikt.

  9. Rentmeesterswoning, Gravenallee 10

    Dit herenhuis werd omstreeks 1870 gebouwd als dienstwoning voor de rentmeester van Huize Almelo. Later heeft het enige tijd dienst gedaan als ambtswoning van de burgemeester van Almelo.

  10. Kasteelboerderij

    De kasteelboerderij van het kop-romp-type is een ontwerp van architect Jan Jans uit 1939. Van dit type zijn er op het landgoed drie gebouwd.

  11. Kasteel Huize Almelo

    Een van Almelo’s belangrijkste monumenten is Huize Almelo. Nadat de oude waterbucht van de Heren van Almelo diverse malen door oorlog werd beschadigd, bouwde Zeger van Rechteren in 1662 het huidige kasteel.

  12. Huize Castello

    Aan het einde van een eikenlaan in het verlengde van de Gravenallee staat Huize Castello, dat eind 19e eeuw door de graaf van Rechteren werd gebouwd voor zijn moeder.

  13. Kolkje & Hof van Gülick

    Dit gebied zag er tot omstreeks 1870 geheel anders uit. Tot die tijd werd het doorsneden door diverse waterlopen met aan weerszijden grasland waarop linnengoed werd gebleekt.

  14. Wevershuisje

    Als je op het kerkplein staat met je rug naar de kerk gekeerd zie je rechts voor je een smal straatje.

  15. Doopsgezinde Kerk

    Ongeveer halverwege de Grotestraat staat aan de rechterzijde de Doopsgezinde kerk. Het kerkje werd in 1684 in gebruik genomen op de huidige plaats aan de Grotestraat.

  16. Hofkeshuis

    Het Hofkeshuis was vroeger een van de pronkstukken van Almelo, totdat in 1928 de gevel ingrijpend werd verbouwd en etalages het aanzien van het statige pand veranderden.

  17. Wetshuys / Verkeershuis / Raadhuis

    Het oude raadhuis met het karakteristieke torentje werd gebouwd in 1691. In de windvaan op het torentje staan de drie ruiten uit het stadswapen van Almelo.

  18. Koornmarkt

    De Koornmarkt is van oudsher het middelpunt van de stad. Tot ver in de 19e eeuw vond hier de markt plaats waar boeren en ambachtslieden hun waren aanboden.

  19. Stadsmuseum

    Dit museum is gevestigd in het Rectorshuis en de daarachter gelegen vroegere Latijnse school. Het gebouw heeft een lange geschiedenis.

  20. Eben-Haëzer Kerk & Woonhuizen

    Het complex bestaat uit een eenvoudige zaalkerk met aan weerszijden twee dienstwoonhuizen die in elkaars spiegelbeeld zijn gebouwd.

  21. Voormalig Elisabethziekenhuis

    Het voormalig rooms-katholiek ziekenhuis, "St. Elisabeth" met ziekenhuiskapel en rusthuis ‘Canisius’ werd gebouwd in de jaren 1926-1928 in een sobere traditionalistische baksteenarchitectuur.

  22. Voormalig Waterschapgebouw

    Het Waterschap de Regge gaf architect H.F. Mertens in 1928 opdracht tot de bouw van dit kantoorpand. Het pand kreeg enkele voor die tijd moderne voorzieningen, waaronder een telefooncentrale en een centrale verwarming.

  23. Watertoren

    Deze betonnen functionalistische watertoren is in 1926, in opdracht van de Algemene Waterleiding Maatschappij Almelo, gebouwd.

  24. Molenkampspark

    Het Molenkampspark is een besloten parkachtige villabuurt in een P-vormige straat. De woonhuizen staan op diepe percelen in hetzelfde patroon en dateren uit de eerste helft van de 20e eeuw.

  25. Huis van Bewaring

    Deze voormalige gevangenis is in 1928 gebouwd en heeft de Rijksmonumentenstatus. Samen met het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. en het Waaggebouw dat je hier gaat zien, vormt het voormalige Huis van Bewaring een mooie historische gevelwand.

  26. Voormalig Waaggebouw

    Het voormalige Waaggebouw is een in Hollandse Neorenaissance stijl gebouwd Rijksmonument uit 1913. Het Waaggebouw is een ontwerp van de gemeente-architect Kolpa en vertoont grote overeenkomsten met nog bestaande raadhuizen uit de zeventiende eeuw zoals dat van Graft in Noord Holland, dat van de Rijp en vooral met het stadhuis van Hoorn.

  27. Voormalig Bankgebouw

    Op de hoek staat het voormalige bankgebouw van Ledeboer & Co. Bankiers, uit 1909. Het ontwerp is van de architecten A.D.N. van Gendt en J.G. van Gendt uit Amsterdam en de Almelose architect H.A. Witzand.

  28. Voormalig Paleis van Justitie

    Dit gebouw is het uit 1846 stammende voormalige Paleis van Justitie. Van die eerste bouwfase is bijna niets bewaard gebleven.

  29. Wierdensestraat

    De Wierdensestraat, waar je je nu op bevindt, staat op nummer 2 op de lijst met meeste monumenten, alleen de Grotestraat heeft er meer.

  30. Villa Kloosteres

    Villa “Kloosteresch” is in 1925 in “Um 1800” bouwstijl ontworpen. Deze bouwstijl kenmerkt zich door een sobere klassieke vormgeving.

  31. Station

    Almelo is al lange tijd een belangrijk spoorwegknooppunt. Het eerste station werd in 1865 in gebruik genomen.

  32. Voormalige Stoomspinnerij Twenthe

    Het monumentale Twenthe Centrum is een van de meest in het oog springende herinneringen aan de periode dat Almelo nog een belangrijke textielstad was.

  33. Stadhuis Almelo

    Dit nieuwe stadhuis, opgeleverd in 2015, dient ter vervanging van het voormalige stadhuis aan het begin van deze wandelroute.

  34. Rechtbank & Kunst-torentje

    Het blauwe gerechtsgebouw, door Cor Kalsbeek ontworpen op de plaats waar ooit de Ten Cate fabriek stond, ademt een sfeer van geslotenheid dat past bij een gerechtsgebouw.

  35. Houtstek / Jachthaven

    Oorspronkelijk stond deze houtstek tussen de Oranjestraat en de Doelenstraat en was een schuur die dienstdeed als houtzagerij, één van de negen zagerijen die Almelo rijk was.

  36. Indiëterrein

    Het voormalige fabrieksterrein van textielbedrijf Koninklijk Ten Cate is al honderden jaren bekend onder de naam Indië.

  37. Voormalig portiersloge met fabrieksschoorsteen

    Op deze plek stond ooit de textielfabriek van Van Heek Scholco, dat was ontstaan uit de ‘Katoenmaatschappij voorheen Gebroeders Scholten & Compagnie N.V.’.