navigatie overslaan

Dal van de Mosbeek (ingekort) & Hesingen (DE) - 9km

 • type Wandelen
 • afstand 9,2 km
 • duur 2:19
 1. 1. Infocentrum Ijs & Es

  Wist je dat miljoenen jaren geleden op deze grond (omgeving Springendal) zich een reusachtige gletsjer, een droge woestijn, een tropische zee én dampende moerassen bevonden? Hoe al deze verschillende landschappen in de loop der tijd zijn ontstaan en hoe ze ook weer verdwenen, kom je te weten in het Infocentrum IJs & Es in Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek.

 2. 2. Watermolen Bels

  Watermolen Bels is een bezoek waard. De watermolens Frans en Bels staan op een steenworp afstand van elkaar. Hun raderen draaien op hetzelfde water uit de Mosbeek.

 3. 3. Galgenberg

  De Galgenberg is het hoogste punt van de Manderheide: 70 meter boven NAP. Vroeger kon je vanaf hier de kerktorens zien van alle omliggende dorpen. Smokkelaars en andere overtreders werden hier opgehangen, zodat de hele omgeving ze kon zien.

  Dit deed men om de bevolking te waarschuwen wat er gebeurde als men zich niet aan de wet hield.

 4. 4. Watermolen van Frans

  De Mosbeek heeft ons veel te vertellen over de watermolens en hun molenaars. Het waterrad van Watermolen Frans wordt al 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. In Watermolen Frans zijn elke zondagmiddag vrijwilligers aanwezig om je welkom te heten en je de molen te laten zien. Op de zondagmiddag is ook de Winkel van Frans geopend.

 5. 5. Uitkijktoren Lönsberg (DE)

  Vanaf de 35 meter hoge uitkijktoren wordt een uitzonderlijk panorama over het “Grafschafter Land” en het aangrenzende Nederland mogelijk gemaakt. Bij goed zicht kun je zelfs de steden Nordhorn en Lingen zien, alsmede het Kasteel van Bad Bentheim. Gratis toegankelijk.

 6. 6. Hunebed van Mander

  Hier is het meest zuidelijke hunebed van Nederland gevonden. Een hunebed is een prehistorische grafkamer, gebouwd van zwerfkeien die in de IJstijd zijn meegevoerd naar Oost-Nederland. De enorme keien werden op hun plek gezet door boomstammen neer te leggen en daar keien overheen te rollen.

 7. 7. Mandercirkels

  Twee grote perfect ronde cirkels als een kunstwerk midden in het landschap De Mandercirkels zijn ontstaan door toedoen textielfabrikant en grootgrondbezitter Gerhard Jannink. Hij bracht dit idee mee vanuit Noord-Amerika waar hij had gezien dat ronde akkers voordelen hadden ten opzichte van rechthoekige. De machines werkten vanuit het midden op een spiraalvormige manier, zodat ze niet hoefden te keren.