Oranjefietsroute De Lutte - Oldenzaal
Deze relatief korte route voert door een afwisselend landschap. Oldenzaal is gebouwd tegen een prehistorische stuwwal, veroorzaakt door de voorlaatste ijstijd zo’n 100.000 jaar geleden. De stad vormt de toegangspoort tot het Nationaal Landschap Noordoost-Twente.
Startpunt
Startpunt: TOP De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte
Toegankelijkheid
De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.
-
Fietsknooppunt TOP
-
Fietsknooppunt 67
-
Mariakapel Kruisseltlaan
Mariakapel Kruisseltlaan
Deze kleine Mariakapel werd ruim 60 jaar geleden geplaatst. Een Mariakapel is in principe bedoeld als gebedsruimte, waar men bidt tot Maria, de moeder van Jezus. Vaak wordt een kapel onderhouden door buurtbewoners, die de kapel schoonhouden en van bloemen voorzien.
-
Fietsknooppunt 74
-
Fietsknooppunt 66
-
Kalheupinkpark
Kalheupinkpark
De naam Kalheupink komt van "kale heugte" (hoog gelegen weide.) Het park ligt op een heuvel, ten zuiden van de bekende Tankenberg. De familie Gelderman gaf opdracht voor het aanleggen van de tuin rond 1869. Het tuinarchitectenbureau van Dirk Wattez voerde de opdracht uit.
Later, in 1913 heeft Leonard Springer het park gereorganiseerd en een rozentuin toegevoegd.
-
Michgoriushuis
Michgoriushuis
Huis uit circa 1650 waarvan de topgevel rond 1680 tot stand kwam. De geveltrappen zijn voorzien van gebeeldhouwde zandstenen klauwstukken. De leeuwenkoppen hebben mensentanden! De bekende arts Guillaume Landreben Michgorius woonde rond 1850 in dit huis.
-
Het Palthehuis
Het Palthehuis
Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis.
-
Fietsknooppunt 64
-
Plechelmus Basiliek
Plechelmus Basiliek
In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.
De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.
-
Fietsknooppunt TIP