navigatie overslaan

Gildehaus Dinkelroute

De Gildehaus Dinkelroute was de eerste zogenaamde groene grens route, toen heel bijzonder omdat de grenzen nog niet open waren. In de zomer van 1976 was er een akkoord bereikt tussen de twee landen. Het werd toegestaan om de grens op 2 plaatsen te passeren: in het Lutterzand en bij Aarnink.

 • type Fietsen
 • afstand 42,3 km
 • duur 2:49

Startpunt

Start bij De Lutte, Plechelmusstraat 14, De Lutte. Volg de fietsbordjes met de letters GD (Gildehaus-Dinkelroute).

 1. Fietsknooppunt 22

 2. Fietsknooppunt 21

 3. Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

 4. Fietsknooppunt 61

 5. Fietsknooppunt 62

 6. Fietsknooppunt 58

 7. Fietsknooppunt 78

 8. Fietsknooppunt 75

 9. Fietsknooppunt 76

 10. Fietsknooppunt 70

 11. Fietsknooppunt 69

 12. Fietsknooppunt 69

 13. Fietsknooppunt 13

 14. De bleek en bleekwachtershuis

  Bleekveld en bleekwachtershuis

  In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

 15. Martinustoren

  Martinustoren

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 16. Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg, een karakteristieke, door bomen omzoomde huisplaats, maakte hier zo’n 500 jaar geleden deel uit van een reeks boerderijen. Het boerenerf op de oorspronkelijke plaats aan de Dinkel, werd in 1611 gebouwd.

 17. Fietsknooppunt 18

 18. Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  De Snoeyinksbeek ontspringt in het landgoed Boerskotten op de oostflank van de stuwwal tussen Oldenzaal en Enschede en stroomt uit in de Dinkel. Over een lengte van in totaal zo’n twee kilometer is beplanting aangebracht en zijn houtwallen aangelegd.

 19. Fietsknooppunt 18

 20. Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

 21. Fietsknooppunt 19

 22. Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

 23. Natuurgebied Boerskotten

  Natuurgebied Boerskotten

  Bosrijk natuurgebied met ook weidegrond nabij Losser en De Lutte. Prachtig om te wandelen.Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën.

 24. Fietsknooppunt 67

 25. Fietsknooppunt 67

 26. Sproakstee Loabult

  Sproakstee

  Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

 27. Galg op de Loabult

  Galg op de Loabult

  Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.

 28. Fietsknooppunt 60