navigatie overslaan

Rondje in het Veen

Deze fietsroute neemt je mee naar vervlogen tijden. Je fietst langs het bijzondere natuurgebied “De Engbertsdijksvenen” ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensewijk in een driehoek met de dorpjes Bruinehaar en De Pollen.

 • type Fietsen
 • afstand 39,4 km
 • duur 2:38

Startpunt

De route start vanuit het centrum van Vriezenveen, vanaf het Historisch museum Vriezenveen, Westeinde 54. Hier in de buurt is voldoende parkeergelegenheid.

 1. Historisch Museum Vriezenveen

  Historisch Museum Vriezenveen

  Het Historisch Museum Vriezenveen is gevestigd in het oude raadhuis van Vriezenveen, midden in het centrum. Het museum is eigendom van de gemeente Twenterand en wordt beheerd door de Vereniging Oud Vriezenveen.

 2. Fietsknooppunt 8

 3. Wandelen over het Knuppelpad

  De fietsroute voert over het “Hazenpad”, stap hier halverwege even af, bij wandelknooppunt C67, en loop een eindje het veen in over het “Knuppelpad”. Deze houten paden werden vroeger aangelegd om het uitgestrekte veengebied begaanbaar te maken.

 4. Wandelknooppunt C67

 5. Verbindingsleiding/knuppelpad

  Het knuppelpad

  Bij de aanvang van de ruilverkavelingen werd de Verbindingsleiding gegraven, zodat het natte voormalige veengebied kon worden ontwaterd. Aan de kant van het dorp Vriezenveen is nog heel goed het oude kavelpatroon te zien. Begin deze eeuw is een loopbrug aangelegd die aansluit op het Knuppelpad.

 6. Fietsknooppunt S

 7. route naar de Johanneshoeve

  Bezoek de Johanneshoeve: aan het eind van het Hazenpad, bij het Veenmuseum, linksaf (ipv rechtsaf naar knp 7) en vervolgens 1e weg linksaf de Dalweg op, na 600 meter de Johanneshoeve. Na het bezoek terug naar het Veenmuseum en weg volgen naar knp 7.

 8. De Johanneshoeve

  De Johanneshoeve

  Slapen in een B&B op de voormalige boerderij, vergaderen in een ontspannen omgeving of een feest op een luxe locatie? Alles is mogelijk. We bakken ook heerlijke krentenwegge volgens oud familie recept, brouwen ons eigen Scheepsrecht bier en verkopen Twentse streekproducten in de boerderijwinkel.

 9. Veenmuseum

  Veenmuseum

  Hier nemen we u mee terug in de tijd: Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette , landkaarten en expositiemateriaal.

 10. Fietsknooppunt 7

 11. Katerjanspad

  Katerjanspad

  Aan de rand van de Engbertsdijksvenen verbleef tot ongeveer 1980 de heer Van der Heide, genaamd Katerjans. Hij woonde daar alleen in een bescheiden hut, had weinig contact met andere burgers en leefde vooral van wat de Engbertsdijksvenen hem bood. Katerjans stond bekend als kruidenkundige.

 12. Fietsknooppunt 3

 13. Fietsknooppunt 71

 14. Museum Zichtbaar Verleden

  Klooster 'Groot Galilea'

  In het museum draait alles om de geschiedenis van het Cisterciënzerklooster "Groot Galilea", dat op het terrein tegenover het museum heeft gestaan en waarvan nog restanten in de grond zitten. De historie van het klooster Groot Galilea neemt een aanvang in 1406.

 15. Klooster Sibculo

  fundering en tuin klooster

  Het kloosterterrein op de stuwwal van Sibculo is de enige plek in Nederland waar nog een ongeschonden fundering van een middeleeuws klooster in de grond zit. Grond met een verhaal.

 16. Fietsknooppunt 1

 17. Engbertsdijksvenen

  Engbertsdijksvenen

  Dit prachtige hoogveen gebied is in alle seizoenen mooi. In het voorjaar ontwaken de heidekikkers en in het late voorjaar beginnen de berken hun frisgroene kleur te krijgen. Zangvogels zoals boompiepers en blauwborsten worden dan gehoord. In de zomer zie je boomvalken jagen en in de herfst komen er

 18. Fietsknooppunt 2

 19. Fietsknooppunt 4

 20. Fietsknooppunt 9

 21. Fietsknooppunt 10

 22. De Brager

  De Brager

  Waardevol boerderijencomplex bestaande uit de voor wat het bedrijfsgedeelte betreft gewijzigde boerderij en viertal vakwerk bijgebouwtjes. De bijbehorende tuin met omheining is nog aanwezig. Woongedeelte en bovenkamer zijn voorzien van vensters met roedenverdeling en met luiken.

  Gevelsteen 1730/1853, bovenlicht, houten geveltoppen. Bakspieker.

 23. Fietsknooppunt 6

 24. Fietsknooppunt 6

 25. Greftenhoeve

  De Greftenhoeve

  Blauwebessen kwekerij nabij uniek natuurgebied de Engbertsdijksvenen. In de boerenwinkel worden eigengemaakte producten verkocht, b.v. jam,bessensap en wijn. Binnen in de nostalgische koffie schenkerij of buiten op het originele terras kunt u lekker koffie drinken met heerlijke blauw bessenvlaai.

  U kunt blauwe bessen geplukt kopen, maar veel leuker is zelf plukken op het zelfplukland. Ook kleinfruit zoals bramen, rode en zwarte bessen, kruisbessen en blanke bessen zitten in het assortiment. Geniet van koffie met blauwe bessen vlaai op het boerenerf of in de hooischuur.

 26. Fietsknooppunt 16

 27. Fietsknooppunt 15

 28. Fietsknooppunt 44