navigatie overslaan

Op de pedalen door Delden, Diepenheim en Goor

Eindeloos veel fietspaden, een steeds verrassend landschap en bijzondere landgoederen: je raakt niet uitgekeken in Hof van Twente. Stap ook op de fiets en geniet van de Hof!

 • type Fietsen
 • afstand 51,7 km
 • duur 3:27

Startpunt

Startpunt: TOP Delden, Stationsweg 5, Delden

 1. Fietsknooppunt TOP

 2. Fietsknooppunt 4

 3. Fietsknooppunt 3

 4. Sluis Delden

  Sluis Delden

  Het Twentekanaal is een waterweg in de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel die de drie grote steden van Twente, Almelo, Hengelo en Enschede aansluit op het landelijke netwerk van rivieren en kanalen. In het Twentekanaal liggen drie sluizen, waarvan één bij Delden.

  Het totale hoogteverschil tussen Zutphen en Enschede is 21 meter. Om dat verschil te overbruggen heeft het Twentekanaal dus drie schutsluizen. De sluis van Delden heeft een verval van 6 meter. De sluis is een Rijksmonument.

 5. Fietsknooppunt 2

 6. Bentelo

  Bentelo

  Als buurtschap bestaat Bentelo al eeuwen, maar met een dorpshart van amper 75 jaar oud is Bentelo de jongste telg binnen de zes kernen tellende gemeente Hof van Twente. Met 1.500 inwoners lijkt het een rustig dorpje, maar schijn bedriegt…

  In Bentelo vind je Wijngaard Hof van Twente, hier wordt topwijn van eigen bodem gemaakt. Weer of geen weer, kinderen kunnen zich uren vermaken bij Kinderspeelboerderij ’t Höfke in Bentelo. En wist je dat Bentelo ook bekend is vanwege het witte goud?

  Bij de aspergetelers Slaghekke en Lubberink is het smullen geblazen van deze koningin onder de groentes.

 7. Fietsknooppunt 6

 8. Fietsknooppunt 5

 9. Fietsknooppunt 1

 10. Fietsknooppunt 28

 11. Fietsknooppunt 35

 12. Fietsknooppunt 34

 13. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

  Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

 14. St. Mary`s Chapel Weldam

  St. Mary`s Chapel Weldam

  In 1900 graaf Bentinck, destijds eigenaar van de landgoederen van Weldam en Middachten, opdracht de bouw van deze kapel op het landgoed. De kapel werd ontworpen door de Engelse architect W.J. Weatherley.

  Aan de kapel is dan ook duidelijk de Engelse bouwstijl rond 1900 te herkennen, zgn. cottagestijl. De kapel heeft 140 zitplaatsen.

 15. Fietsknooppunt 40

 16. Fietsknooppunt 40

 17. Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.

 18. Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

  Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

 19. Diepenheim

  Diepenheim

  Stedeke Diepenheim, zoals de inwoners het zelf liefkozend noemen, is het kleinste stadje van Twente. De 2.700 inwoners zijn trots op hun prachtige omgeving met kunst, cultuur en de zes kastelen met bijbehorende landgoederen. Fiets of wandel je door de Grotestraat,

  dan is de kans vrij groot dat je een BN-er spot, want ook zij komen (en wonen) hier graag. Bezienswaardig in Diepenheim zijn natuurlijk de landgoederen met kastelen (kastelen niet toegankelijk, een aantal tuinen wel), het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis, Watermolen Den Haller,

  het Drawing Centre Diepenheim met onder meer de Tuinen van Diepenheim als buitenlocatie en verschillende galerieën.

 20. Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 21. Fietsknooppunt 38

 22. Fietsknooppunt 33

 23. Fietsknooppunt 32

 24. Fietsknooppunt 30

 25. Fietsknooppunt 31

 26. Fietsknooppunt 73

 27. Fietsknooppunt 73

 28. Fietsknooppunt 72

 29. Fietsknooppunt 69

 30. Noordmolen

  Noordmolen

  De Noordmolen op het landgoed Twickel is meer dan 650 jaar oud. Deze molen is voor het persen van olie uit koolzaad en lijnzaad. Vroeger stond er tegenover deze molen nog een korenmolen, maar deze is in 1831 afgebroken.

 31. Fietsknooppunt 74

 32. Kasteel Twickel

  Kasteel Twickel

  Landgoed Twickel is een particulier beheerd landgoed, 4.400 hectare groot, bestaande uit bossen, natuurgebieden en landbouwgronden. Kenmerkend zijn het centraal gelegen kasteel met haar befaamde tuinen, de traditionele boerenerven en het afwisselende coulisselandschap. Voor velen is Twickel een

  plek om de dagelijkse beslommeringen te vergeten, tot rust te komen, of juist op verkenning te gaan. Niet te missen is natuurlijk het impostante kasteel. De oorsprong van het huis en zijn bewoners gaat terug naar 1347. In dat jaar kocht Herman van Twickelo het ‘Huis to Eysinc’ dat al snel de naam

  Twickel kreeg. Twickel is nooit verkocht: het vererfde van vader op zoon of op dochter. De laatste eigenaresse, Marie barones van Heeckeren van Wassenaer, bracht de buitenplaats in 1953 onder in de Stichting Twickel. Naar haar wens wordt het kasteel nog steeds bewoond.

 33. Museum No Hero

  Museum No Hero

  Een paar jaar geleden opende Museum No Hero haar deuren in de oude rentmeesterij van Landgoed Twickel in Delden. Het museum heeft een eigen collectie en wisselende tentoonstellingen. Kijken is hier een kunst. Niet de verzamelaar, niet de kunstenaar, maar juist de kijker staat op voorgrond.

  Verrassend aan dit museum is ook de parktuin met kunst en het terras waar het fijn vertoeven is!

 34. Historisch centrum Delden

  Historisch centrum Delden

  De Deldense stadskern dateert uit 1333, het jaar waarin Delden stadsrechten kreeg. In 1118 wordt de kerk van Delden al genoemd door de bisschop van Utrecht. Je ervaart de rijke historie meteen als je door de gezellige straatjes struint met karakteristieke panden en oude gevels.

  Je vindt er leuke winkels, bijzondere galerieën en musea waaronder Museum No Hero. Al sinds mensheugenis telt Delden herbergen en hotels. Dit had te maken met de route van de postkoetsen tussen Amsterdam, Duitsland en de Scandinavische landen.

  Nog steeds is Delden, dat onlosmakelijk verbonden is met landgoed Twickel, een populair stadje om lekker te eten, te overnachten en voluit te genieten.

 35. Fietsknooppunt 76

 36. Fietsknooppunt 4