navigatie overslaan

Drielandenroute - Tolle Woche

Een mooie grensoverschrijdende route die je voert door de oude grensstreek. De Drielandenroute verbindt Grafschaft Bentheim, Münsterland en Twente met elkaar met als middelpunt de Drielandsteen uit 1659!

 • type Fietsen
 • afstand 65,4 km
 • duur 4:22

Startpunt

De route kan bij de 4 verschillende Tourist Info's worden opgehaald en gestart: Tourist Info Enschede, Langestraat 41, Enschede Tourist Info Gronau, Konrad-Adenauer-straße 45, Gronau Tourist Info De Lutte - Losser, Raadhuisplein 1, 7581 AG Losser Touristinformation Bad Bentheim, Schlossstraße 18, Bad Bentheim

Toegankelijkheid

Deze route is prima te fietsen met de elektrische fiets. Met de gewone fiets moet je rekening houden met een klim bij Gildehaus.

Colofon

Routenetwerken Twente, Gemeente Enschede en Enschede Promotie.

 1. Fietsknooppunt TIP

 2. Willem Wilminkplein

  Willem Wilminkplein

  Op het plein zie je rechts in de hoek het gebouw van de voormalige Fabrieksschool, in 1827 opgericht door 15 textielfabrikanten. Op de school werden 10 tot 14 jarige kinderen, gedurende enkele dagen per week, opgeleid tot goede textielarbeiders.

 3. Fietsknooppunt 7

 4. Fietsknooppunt 8

 5. Fietsknooppunt 9

 6. Fietsknooppunt 89

 7. Fietsknooppunt 86

 8. Fietsknooppunt 88

 9. Drilandmuseum

  Drilandmuseum

  In de resterende toren van het oude stadhuis, dat in de tweede wereldoorlog werd verwoest, begeeft zich het Driland Museum van de stad Gronau. Het museum biedt de mogelijkheid om kennis te maken met de bijzonderheden van deze stad en regionale geschiedenis.

 10. Wasserlabyrinth Gronau

  Wasserlabyrinth Gronau

  Dit park is ontworpen voor de Landesgartenschau 2003. Het thema in het hele park is: water. Er zijn grachten getrokken en individuele eilanden gecreëerd, elk met een eigen ontwerp. Hier vind je in de directe nabijheid piraten- en bosspeeltuin, de piramide, het waterlabyrint,

  de tuin en het watereiland, alles gescheiden door romantische waterlopen.

 11. Fietsknooppunt 87

 12. Fietsknooppunt 53

 13. Fietsknooppunt 52

 14. Dubbeleweg

  Dubbeleweg

  Hier liggen twee wegen naast elkaar met in het midden de sloot als grens tussen Nederland en Duitsland. De Dubbeleweg is als het ware een echte smokkelweg geweest.

  Smokkelfilm Dubbeleweg
 15. Verkorte Drielandenroute

  Voor een verkorte Drielandenroute volg je hier fietsknooppunt 69

 16. Fietsknooppunt 5

 17. Drielandsteen

  Drielandsteen

  In 1659 werd de markante grenspaal nummer 1, de uit Bentheimer zandsteen bestaande driehoekige paal, Drielandsteen geplaatst. Precies op de plek waar Nordrhein-Westfalen, Niedersachsen en de staatsgrens met Nederland samenkomen.. De steen, met als afbeelding de wapens van het graafschap Bentheim, de

  provincie Overijssel en bisschop Christoph Bernard von Galen, bisschop van Münster, die de paal in het bewuste jaar liet plaatsen. De hoofdletter H van Hannover werd er in 1824 ingehakt. De steen staat tevens symbool voor het samensmelten van de regio’s en de in dit gebied levende mensen.

  Smokkelverhaal Drielandsteen
 18. Drilandsee

  Drilandsee

  De Drilandsee is een meer dat in de jaren '80 kunstmatig is aangelegd om de vrijetijdsactiviteiten van de regio te verbeteren. De naam is gebaseerd op de eeuwenoude veldnaam Driland. De grens tussen Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen loopt een paar meter ten noorden van het meer,

  de grens tussen Duitsland en Nederland zo'n 200 meter naar het westen.

 19. Fietsknooppunt 2

 20. Fietsknooppunt 80

 21. Gildehauser Venn

  Gildehauser Venn

  Het beschermde natuurgebied Gildehauser Venn, ten zuiden van Gildehaus, heeft een totale grootte van ongeveer 650 hectare. Het landschap wordt doorkruist door berkenbossen, veenpoelen en duinen. Naast diverse landschappen zoals vochtige heidegebieden, restanten van het hoogveen en

  broekbossen, huisvest het Gildehauser Venn ook een groot aantal zeldzame vogelsoorten.

 22. Fietsknooppunt 53

 23. Fietsknooppunt 14

 24. Fietsknooppunt 32

 25. Fietsknooppunt 28

 26. Fietsknooppunt 97

 27. Fietsknooppunt 26

 28. Burg Bentheim

  Burg Bentheim

  Het kasteel Bentheim is de grootste hoogteburcht van Noordwest-Duitsland en werd voor het eerst in het jaar 1050 vermeld. Het kasteel is gebouwd van zandsteenblokken. Al meer dan vijf eeuwen is het complex in het bezit van de adellijke familie zu Bentheim und Steinfurt.

 29. Fietsknooppunt 51

 30. Fietsknooppunt 30

 31. Fietsknooppunt 55

 32. Fietsknooppunt 42

 33. Fietsknooppunt 75

 34. Ev. ref Kirche Gildehaus

  Ev. ref Kirche Gildehaus

  Vanaf het begin tegen het einde van de 13e eeuw was de kerk in Gildehaus het centrum van het kerkdorp Gildehaus en de omliggende boerengemeenschappen. Waarschijnlijk heeft eerder op deze plek een houten kerk of een vakwerkhuis gestaan en later deze uit Gildehauser-steengroeven gegraven stenen kerk.

 35. Ostmühle

  Ostmühle

  Molen gebouwd in 1750 in opdracht van Graaf Carl van Bentheim. Op deze plek stond eerder een houten molen, maar deze werd verwoest door een storm. De molen is opgetrokken uit zandstenenblokken welke werden opgetrokken in de groeven van Bentheim en Gildehaus.

 36. Fietsknooppunt 18

 37. Lukasmühle

  Lukasmühle

  De in 1720 gebouwde molen brandde in 1945 volledig af. De schilder F. Hartmann bouwde de ruïne weer op. Alleen de romp van de molen werd opgebouwd om in te wonen en werken. De creaties van F.Hartmann zijn nog altijd te bewonderen in de molen.

 38. Fietsknooppunt 96

 39. Fietsknooppunt 50

 40. Fietsknooppunt 60

 41. Fietsknooppunt 23

 42. Fietsknooppunt 69

 43. Verkorte Drielandenroute

  Vanaf hier volg je weer fietsknooppunt 13

 44. Fietsknooppunt 10

 45. Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Cultuurpark met historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.

 46. Fietsknooppunt 15

 47. De bleek en bleekwachtershuis

  Bleekveld en bleekwachtershuis

  In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

 48. Martinustoren

  Martinustoren

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 49. Dinkelstein 12

  Dinkelstein 12

  Kunstenaars: Pier van Dijk & Rob von Piekartz Meester de Laat. Meester de Laat heeft alleen iets toegevoegd aan de monoliet. Twee paar riemen aan de steen, naar het bekende Nederlandse spreekwoord: “Roeien met de riemen die men heeft”.

 50. Fietsknooppunt 46

 51. Oelemars

  Oelemars

  Het Oelemars is een gebied dat door de mens is gevormd. Ooit was het een hoogveenheidegebied, dat geleidelijk is gecultiveerd voor de landbouw en later voor de grootschalige zandwinning. Vrij recent is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een

  aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met

  veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.

 52. Uitkijktoren Losser

  Uitkijktoren Losser

  Aan de rand van de plas Oelemars staat een uitkijktoren van waaraf men kilometers vrij zicht heeft over Twente en Duitsland.

 53. Dinkelstein 11

  Dinkelstein 11

  Kunstenaar: Andreas H. Groten. “Grensgangers”, die elkaar helpen om over de berg te komen.

 54. Dinkelstein 10

  Dinkelstein 10

  Kunstenaar: Bernward Erlenkötter “Vom Eise befreit sind Strom und Bäche” (Goethe). De wonden, die tussen buren werden opengereten, genezen langzaam maar goed.

 55. Nest Dinkelkoeien

  Nest Dinkelkoeien

  Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de Landesgartenschau in 2003 geïntroduceerd.

 56. Fietsknooppunt 4

 57. Fietsknooppunt 16

 58. Fietsknooppunt 3

 59. Fietsknooppunt 2

 60. Landhuis Hooge Boekel

  Landhuis Hooge Boekel

  Landhuis uit 1925 van de familie van Heek ontworpen door de gebroeders van Nieuwkerken. Het landhuis is een streng symmetrisch huis, behalve de aanbouw aan de rechterkant. Het hele huis is omgeven door terrassen met balustraden, waarmee de rijkdom van de familie Van Heek werd benadrukt.

 61. Fietsknooppunt 5

 62. Fietsknooppunt 28

 63. Lonnekerspoorlaan

  Lonnekerspoorlaan

  De Lonnekerspoorlaan is genoemd naar de spoorlijn die liep van Enschede naar Oldenzaal via Lonneker. De exploitatie is, voor wat betreft het reizigersvervoer, beëindigd in 1934, voor goederenvervoer tot de Oude Deventerweg in 1972.

 64. N.J. Menko fabriek

  N.J. Menko fabriek

  Vanaf 1906 start N.J. Menko een nieuwe weverij op het Roombeek en in 1912 start hij Spinnerij Roombeek. Daarmee werd hij in Enschede een van de meest succesvolle textielfabrikanten.Toch ging zijn bedrijf uiteindelijk in 1965 failliet.

  Nu staat alleen nog het opslaggebouw met de karakteristieke watertoren overeind.

 65. Het Rozendaalcomplex

  Het Rozendaalcomplex

  In 1907 liet de firma I.I. Rozendaal een nieuwe fabriek op de Stroinksbleek bouwen. Er werd gehandeld in katoenafval en men maakte er poetskatoen. Men had er een privé-aansluiting op de spoorlijn Enschede-Oldenzaal die doorliep tot in de grote loods.

 66. De Museumfabriek

  De Museumfabriek

  De Museumfabriek in Enschede is geen traditioneel museum waar je alleen vanaf een afstandje naar kunstwerken en andere bijzondere objecten mag kijken. Integendeel: je wordt verrast, raakt verwonderd en gaat zelf aan de slag.

 67. Bamshoeve

  Het Balengebouw

  Het Balengebouw werd gebouwd in 1907 en was vroeger een opslag voor de spinnerij de Bamshoeve aan de Lasondersingel. De goederenwagons van de trein die over de Lonnekerspoorlaan reed, leverden hier balen katoen af.

 68. Rijksmuseum Twenthe

  Rijksmuseum Twenthe

  Het Rijksmuseum Twenthe heeft de rijkste en de mooiste kunstcollectie van Oost Nederland. Geniet van de wisselende tentoonstellingen van hedendaagse-, moderne- en klassieke kunst.

 69. Fietsknooppunt 60

 70. Fietsknooppunt 60