navigatie overslaan

Glaskunstroute, lus West

Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. In elk dorp in de gemeente Tubbergen staat een glaskunstwerk. Daarnaast staan er langs deze mooie route door het Twentse landschap nog diverse andere glaskunstwerken. De volledige route is zo’n 118 kilometer, vandaar dat de route is opgedeeld in 3 lussen.

  • type Fietsen
  • afstand 43,9 km
  • duur 2:56

Startpunt

De 3 lussen hebben elk een lengte van ongeveer 40 kilometer. Uiteraard kunt u ook twee lussen met elkaar combineren. De lussen hebben de namen van de windstreken gekregen zodat u al ongeveer weet in welk deel u van de gemeente Tubbergen zich bevindt. Elke lus start en eindigt in het centrum van Tubbergen, Raadhuisplein 4 bij knooppunt 21.

Colofon

Deze route wordt u aangeboden door de stichting Glasrijk Tubbergen. www.glasrijk.nl

  1. Glaskunst An Plain Air

    Van Diego Semprun Nicolas

    Net zoals eerder de werken voor Albergen en Harbrinkhoek is het Glaskunstwerk voor het centrum Tubbergen een gebrandschilderd paneel dat in de open lucht kan worden tentoongesteld. Dit door een stalen frame en het glas in thermopane erin te monteren.

    De afbeelding die er op staat is het Klassieke van Tubbergen in een eigentijdse jas te vangen:

    Het Schaapman beeld dat men het eerste ziet als men de kern nadert vanuit Almelo, de twee kerken en de Eeshof om het monumentale uit te beelden. Dit is gevat in een kleurrijke compositie van vrije vormen.

    Klassiek en eigentijds tegelijk, dit vind ik Tubbergen goed beschrijven.

  2. Glaskunst Verbinding

    Verbinding

    Dit kunstobject heeft verbinding als thema. Verbinding maakt een dorp sterk in samenwerking, samen bouwen aan de toekomst. Deze kracht van verbinding zorgt ervoor dat zeer veel eng rote evenementen en daadkracht tot stand komen waardoor de gemeente tubbergen zich op de kaart kan zetten.

    De cirkel is via blokjes en variërende kleur weergeven, dit staat voor de bewoners van Tubbergen die ieder vanuit zijn eigen talenten en karakter werkt aan deze verbinding. De rode draad verbindt de twee helften en maakt het tot een cirkel: deze cirkel vertaald het ‘deur Mekaar, Veur mekaar’ waarin

    elke kern in de gemeente Tubbergen zich herkennen zal. De transparante delen vertalen de vele opstapmogelijkheden om deel te nemen aan deze verbinding. Dit kunstobject is vervaardigd door glaskunstenares Ellen Kleine Schaars. Zij heeft aan de Pastoor Bloemenstraat 6 haar eigen galerie en galerietuin

  3. Glaskunst Kroezeboom

    Kroezeboom

    De kunstenaars maakten dit werk op basis van een surrealistisch tekenspel. De eerste kunstenaar tekent een vorm die eindigt in minimaal 2 lijnen. Alleen deze lijnen zijn zichtbaar voor de 2e kunstenaar die verder tekent etc.

  4. Glaskunst: Lummels

    Lummels

    Marja van Elsberg werkt met een veelheid aan materialen, van papier tot staal. Haar werken zijn vrijwel altijd thematisch. De vaak grote stenen en metalen kunstwerken vragen om aangeraakt te worden. Oorspronkelijk stonden de 9 beelden uit cortenstaal en roestvrijstaal met een ‘brein’ van glas binnen

    en buiten het schoolgebouw in drie groepen van drie beelden. Ze moesten buiten (het schoolplein) verbinden met binnen (de school zelf), een reflectie. Buiten zijn de lummels groot en kan de leerling zich er klein bij voelen; binnen is de leerling groter en kan hij zich veilig voelen bij de kleinere

    lummels. In de realiteit, zie je de lummels, de leerlingen, als het ware de school uit groeien. De reflectie krijgt nog meer nadruk door de beelden een slagschaduw in tegels te geven. Een kuiltje in de schaduw geeft de plek van het ‘brein’ aan en dit kan gebruikt worden als knikkerkuil, als asbak.

  5. Fietsknooppunt 20

  6. Glaskunst Captured Moments

    Captured Moments

    Men kent glas als fragiel, breekbaar, koud, hard en transparant. In combinatie met hitte wordt het materiaal vloeibaar, vol beweging en bijna oncontroleerbaar. Juist dit welhaast magische moment heeft Mark Locock weten vast te leggen in het ruwe betongaas.

  7. Fietsknooppunt 19

  8. Fietsknooppunt 12

  9. Fietsknooppunt 10

  10. Fietsknooppunt 9

  11. Fietsknooppunt 2

  12. Glaskunst Madonna in Overvloed

    Madonna in Overvloed

    Dit kunstobject verbeeld een MARIA VAN OVERVLOED. De grondgedachte is de vruchtbare en rijke samenwerking van de Langeveners onder elkaar. Het verbeeldt zich telkens in 3 bloemen (3 staat weer symbool voor Rijkdom). In haar armen draagt zij een mand van overvloed, in de vorm van fruit.

    Techniek: Brandschilderen, glas in lood door Diego Siemprun Nicolas uit Tubbergen, glasfusing door Ellen Kleine Schaars uit Tubbergen.

  13. Fietsknooppunt 4

  14. Fietsknooppunt 5

  15. Fietsknooppunt 97

  16. Fietsknooppunt 93

  17. Fietsknooppunt 25

  18. Glaskunst Water

    Water

    Verhalen gaan vaak generaties lang mee en overschrijden culturele grenzen. Verhalen verbinden mensen met elkaar en met hun omgeving. Het kunstwerk aan de Mosbeek van Sacha Janzee vertelt over water en hoe mensen daarmee leefden en leven.

    Van het riet dat bij het water groeit maakte men vroeger matten. Tegenwoordig maken we plezier, in pleziervaartuigen met vaantjes.

  19. Glaskunst Van Steen naar Glas

    Van Steen naar Glas

    Dit werk van Beatrijs Schweitzer gaat over transformatie, bewustwording en ontwikkeling. Een van de dingen die een mens tot mens maken is zijn voorstellingsvermogen. Michaelangelo zag zijn figuren in steen, net als de oude megalietculturen.

    De mens geeft zelf karakter en bezieling aan de beelden die hij laat ontstaan. Beelden kunnen mensen aantrekken en inspireren. Mensen van steen. Zaten mensen al in de steen voordat ze eruit bevrijd werden? Mensen en glas, meer transparant, maar evengoed nog niet te doorgronden.

  20. Glaskunst Casa Vetro

    Casa Vetro

    In het werk van Paul Funcken kan men een relatie met architectuur ontdekken. Hij maakt gebruik van vormelementen die hij op zijn manier vertaalt of in een ander perspectief plaatst.

    De techniek van het vorm smelten past het best bij zijn beeldtaal. Hij benadert het glas als een beeldhouwer, hakt, slijpt en smelt het glas naar zijn hand.

  21. Glaskunst Blauwe Zon

    Blauwe Zon

    Voor Marcel Haccuria is glas een mysterieuze materie die men kan snijden, lijmen, smelten, vervormen , assembleren en combineren met andere materialen.

    Transparant of ondoorzichtig: glas biedt veel mogelijkheden en dimensies. Licht geeft zijn werk diepte. Tekst en gezichten leggen innerlijke emoties bloot.

  22. Fietsknooppunt 26

  23. Glaskunst Jeugd

    Jeugd

    Dit glaskunstwerk zou ‘Jeugd’ als thema kunnen hebben. ‘Kunnen hebben’ omdat er natuurlijk meerdere ideeën aan ten grondslag liggen die de kijker zelf in het werk kan ontdekken.

    “Jeugd” heeft te maken met spel, met opgroeien en volwassen worden. Het werk van Adrie Arendsman concentreert zich rond universele thema’s uit haar eigen belevingswereld. De verwondering staat centraal.

  24. Fietsknooppunt 32

  25. Fietsknooppunt 28

  26. Fietsknooppunt 27

  27. Glaskunst Fijn dat je er bent

    Fijn dat je er bent

    Door Desiree Groet Koerkamp

  28. Fietsknooppunt 21