navigatie overslaan

Boeskoolroute

Oldenzaal heeft als bijnaam Boeskoolstad. Boeskool betekent witte kool. Deze werd vroeger door de inwoners veelvuldig op het land verbouwd. Het 'boeskoolmenneke' is nu symbool geworden voor Oldenzaal.

  • type Wandelen
  • afstand 20,5 km
  • duur 5:07

Startpunt

Startpunt: Snippert, Judithhoeveweg 5, Losser

Toegankelijkheid

Boeskoolroute is onderdeel van Twents Blokje Om

  1. Judithhoeve

    Judithhoeve

    De Judithhoeve is genoemd naar de dochter van Helmich Benjamin Blijdenstein. Onder zijn leiding is het landgoed aangelegd met boerderij, akkers en landschappelijk gelegen weilanden, op gronden die door zijn vader waren aangekocht.

    Evenals zijn vader heeft Helmich Blijdenstein een belangrijke bestuurlijke rol gespeeld in de Nederlandse Heide Maatschappij.

  2. Wandelknooppunt R93

  3. Wandelknooppunt R62

  4. Wandelknooppunt R77

  5. Wandelknooppunt R78

  6. Wandelknooppunt R79

  7. Wandelknooppunt S48

  8. Wandelknooppunt S49

  9. Natuurgebied Boerskotten

    Natuurgebied Boerskotten

    Bosrijk natuurgebied met ook weidegrond nabij Losser en De Lutte. Prachtig om te wandelen.Van de graslanden is de veel te voedselrijke bovenlaag weggehaald. Op de armere ondergrond groeien nu weer klokjesgentiaan en orchideeën.

  10. Wandelknooppunt R74

  11. Wandelknooppunt R73

  12. Wandelknooppunt R72

  13. Wandelknooppunt R71

  14. Wandelknooppunt R70

  15. Wandelknooppunt R75

  16. Tuinkoepel

    Tuinkoepel

    Op deze top heeft ooit de theekoepel gestaan die nu op het landgoed “Boerskotten” te bewonderen is. Nu staat er een nieuwe theekoepel, in de oude stijl herbouwd in 2012. Vanuit de theekoepel had men vroeger een schitterend uitzicht over de omgeving, toen nog overwegend heidevelden.

  17. Wandelknooppunt R69

  18. Wandelknooppunt R68

  19. Wandelknooppunt T54

  20. Wandelknooppunt T55

  21. Wandelknooppunt T56

  22. Mariakapel Lossers Voetpad

    Mariakapel Lossers Voetpad

    Dit kapelletje is gebouwd op de grens van de marken De Lutte en Berghuizen, uit dankbaarheid omdat de bewoners uit de directe omgeving van Zuid Lutte en Zuid Berghuizen (dat destijds tot de gemeente Losser behoorde) tijdens de oorlogshandelingen in de Tweede Wereldoorlog gespaard zijn gebleven voor

  23. Duivelssteen

    Duivelssteen

    De Duivelssteen laat mooi zien hoe mensen lange tijd met de inrichting van het landschap omgingen. In de middeleeuwen werd het Twentse platteland verdeeld in markegronden: gezamenlijke boerenakkers en weilanden. De gronden werden gemarkeerd met bomen en grote stenen.

    De steen dankt zijn naam aan de vorm: de bovenkant lijkt op het oor van de duivel. Dat de steen mystieke krachten bevat, staat volgens de plaatselijke bevolking vast. 's Avonds passeert bijna niemand de steen onopgemerkt.. Mooi dat jij er nu ook even bij stil staat.

  24. Wandelknooppunt S35

  25. Hoge Venterink

    Hoge Venterink

    Ecologen noemen natuurgebied Hoge Venterink een ‘A-locatie bos’, vanwege de zeer zeldzame inheemse boomsoorten. Tussen de stukken die zijn ingeplant met uitzonderlijke soorten, zijn ook gedeeltes onbeplant gebleven. Daar kunnen andere bomen zich spontaan vestigen, zodat een gemengd bos ontstaat.

  26. Wandelknooppunt T59

  27. Wandelknooppunt T58

  28. Wandelknooppunt T57

  29. Wandelknooppunt T60

  30. Wandelknooppunt T53

  31. Wandelknooppunt T48

  32. Wandelknooppunt S24

  33. Wandelknooppunt S12

  34. Wandelknooppunt S25

  35. Wandelknooppunt S99

  36. Wandelknooppunt S68

  37. Wandelknooppunt S66

  38. Wandelknooppunt S65

  39. Plechelmus Basiliek

    Plechelmus Basiliek

    In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

    De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

  40. Wandelknooppunt S64

  41. Michgoriushuis

    Michgoriushuis

    Huis uit circa 1650 waarvan de topgevel rond 1680 tot stand kwam. De geveltrappen zijn voorzien van gebeeldhouwde zandstenen klauwstukken. De leeuwenkoppen hebben mensentanden! De bekende arts Guillaume Landreben Michgorius woonde rond 1850 in dit huis.

  42. Wandelknooppunt S59

  43. Wandelknooppunt S61

  44. Wandelknooppunt S55

  45. Wandelknooppunt T84

  46. Wandelknooppunt T83

  47. Wandelknooppunt Q06

  48. Wandelknooppunt S39

  49. Wandelknooppunt Q04

  50. Het Hulsbeek: Markesteen

    Markesteen tussen wegen

    Midden over wat nu de heuvel is, loopt een eeuwenoude grens: die tussen de marke Berghuizen en de marke Deurningen en midden op de heuvel ligt een markesteen. Op de kadastrale kaart uit 1832 zien we dat hier vlakbij de oude wegen van Oldenzaal naar Hengelo en Borne zich splitsten.

    Dus verwacht je op die splitsing de markesteenlocatie. Vreemd genoeg is dat niet zo. En zelfs ligt de markesteenlocatie niet aan een van die twee wegen, maar er tussen in. Wellicht komt dat omdat de markegrens van ouder datum is dan deze wegen.

  51. Wandelknooppunt Q08

  52. Wandelknooppunt Q02

  53. Wandelknooppunt R28

  54. Wandelknooppunt S89

  55. Erve Huiskes

    Erve Huiskes

    Erve Huiskes bevindt zich op recreatiegebied het Hulsbeek. Op het erf staan de ontginningsboerderij uit 1907, de oude paardenschuur uit 1900 en een groot aantal oude eiken. De oude schuur was in vroeger gebruik voor de stalling van paarden voor de textielfabrikant Gelderman die op het buitenhuis op

    erve het Hulsbeek woonden. De boerderij was eigendom van de Heidemij waarna de Regio Twente de boerderij in bezit kreeg. Momenteel wordt het erf bewoont door de familie Vink en dient de deelruimte en de schuur een maatschappelijke functie.

  56. Wandelknooppunt R24

  57. Wandelknooppunt Q07

  58. Het Hulsbeek

    Het Hulsbeek

    Het Hulsbeek is een toplocatie gedurende het hele jaar. Het maakt niet uit hoe oud je bent, iedereen kan ontspannen en plezier beleven in en rond de zwemvijvers. Je mag zelfs barbecueën op speciaal daarvoor aangelegde betonplaten op zonneweide 1.

  59. Wandelknooppunt T47

  60. Wandelknooppunt R14

  61. Het Hulsbeek: Watermolen

    Watermolen

    Er stonden twee watermolens hier langs de beek. In 1589 is er brand en de onderste molen brandt af. De molen wordt ruim 40 jaar later weer opgebouwd en blijft dan een dikke 100 jaar aan het draaien. De molen was om koren te malen. Het water stroomde aan de onderkant langs. Je kunt in de beek nog de

    middeleeuwse stenen zien liggen. Kloostermoppen heten die.

  62. Erve Hulsbeek: Springertuin

    Heuvel Springertuin

    Het zand voor de heuvel is het zand dat bij het graven van de vijver is vrijgekomen. Kijk ook eens naar de padenstructuur. Spannende kromme paadjes. Typisch voor Leonard Springer, die de tuin ontworpen heeft. Inmiddels ruim 100 jaar geleden.

    De paden zijn zo, dat je een behoorlijk eind kunt lopen door de tuin, zonder twee keer over hetzelfde stuk te gaan.

  63. Wandelknooppunt R07

  64. Wandelknooppunt R92