navigatie overslaan

Vensterbaankiesroute, oranje

Op een ‘Vensterbaankies’ route staan zitbanken strategisch opgesteld, ze bieden je tijdens een rustpauze een prachtig zicht op de omgeving. Je kijkt als het ware door een venster op de omringende natuur en landschappen. Geniet van het nieuwe natuurgebied de Velderberg met de meanderende Regge.

  • type Wandelen
  • afstand 6,7 km
  • duur 1:41

Startpunt

Start bij de vistrap bij de stuw in Hancate aan de Hancateweg Oost, Hellendoorn. Tussen de huisnummers 7 en 9 vind je dichtbij de stuw en de vistrappen een kleine parkeerplaats. Volg de oranje markering van het wandelnetwerk met de stickers 'vensterbaankiesroute'.

Colofon

De vensterbaankiesroutes zijn gemaakt door een aantal boerinnen uit de buurtschap Egede.

  1. parkeerplaats stuw Hancate

    Parkeerplaats stuw Hancate

    Parkeerplaats bij de vistrap bij Hancate. Een mooi beginpunt voor één van de vensterbaankieswandelroutes.

  2. Vistrap bij Hancate

    Vistrap

    De Regge gaat hier via een duiker onder het Overijssels Kanaal door. Via de vistrap kunnen vissen paaigebieden stroomopwaarts bereiken. Het Overijssels Kanaal, dat Zwolle en Deventer verbond met Twente, werd in 1855 geopend en in 1964 voor de scheepvaart gesloten.

    Het water van het kanaal wordt nu via een duiker onder de vistrap geleid. Meer uitleg op het informatiepaneel van Waterschap Regge en Dinkel.

  3. Liberationroute verhaal

    verhaal Hermanna Plaggenmars

    Een persoonlijk verhaal opgeschreven door Hermanna Plaggenmars-Overweg. Zij was in de oorlog inwonend huishoudelijke hulp bij de sluiswachter van sluis IV in Egede. Sluis IV ligt ongeveer 1,5 kilometer van Hancate.

    Sluis IV te Egede Bij een volgende keer, een week voor kerstmis 1944, lieten we ’s zondags een schip door de sluis. Die schipper had Duitsers aan boord en die schreeuwden met het geweer in de hand: ‘schnell, schnell!’ We hebben ze maar gauw doorgelaten.

    Die schipper moest een brug verder zijn vracht lossen en bleef daar enkele weken liggen.

    Bombardement op Hancate. 14-1-1945. Op zondag 14 januari 1945 hebben wij iets heel ergs, misschien wel het ergste van de hele oorlog, meegemaakt. Wij waren al terug uit de kerk in Den Ham

    en hadden ’s morgens vroeg op last van de Duitsers al twee schepen geschut. Het waren de schepen van de familie Van der Laan en de familie Fransbergen. Deze beide families waren nauw verwant. Zij moesten verplicht hout vervoeren voor de Duitsers naar Duitsland.

    Dat hout was gekapt op de Eelerberg en werd door de boeren uit de omgeving, o.a. Tigchelhoff, met paard en wagen, verplicht naar Hancate gebracht. Hier werd het hout in schepen geladen en die gingen dan onder begeleiding van Duitsers naar Duitsland. Daar werden de boomstammen in de mijnen gebruikt.

    De schepen waren doorgevaren naar Hancate en hadden daar aangemeerd om de volgende dag hout te laden. Het was winter en er lag sneeuw en ijs. Schipper Van der Laan had vijf kinderen. De drie oudsten gingen spelen op het ijs in de bosjes bij Hancate aan de Ommerweg, vlak voor de Kooiweg.

    Daar lag een kolk. De kolk was bevroren en er lag sneeuw op het ijs. Toen de geallieerde vliegtuigen kwamen, stonden de Duitse bewakers bij Sluis IV op de brug. De jagers beschoten het schip van Van der Laan en twee andere schepen, vijf mensen werden gedood. Drie van hen kwamen uit dat ene

    schippersgezin. Vader Henk van der Laan, moeder Riek van der Laan-Bijlenga en hun jongste dochtertje Leentje van twee jaar. Een vreselijk drama. Mijn baas (de sluiswachter) en zijn vrouw hadden geen kinderen en hebben toen Wim van der Laan, een van de overgebleven kinderen, als pleegzoon aangenomen.

    De drie omgekomen leden van de familie Van der Laan zijn op de Gemeentelijke Begraafplaats in Hellendoorn begraven. Gerardus (Gerrit) Schrijver was 73 jaar, hij woonde in een van de Potshuizen, dus heel dichtbij het schip. Ook hij is bij die beschieting omgekomen.

    Hij ligt begraven op de R.K. Begraafplaats in Hellendoorn en heeft, om welke reden dan ook, nooit een grafsteen gekregen. Evenmin als het vijfde slachtoffer. De vijfde overledene is de 38-jarige Dymphina Mels-Pols uit Nijmegen. Zij woonde in het café van Kappert met haar man en 5 kinderen.

  4. Wandelknooppunt A71

  5. De Mekkelink

    De Mekkelink

    Op de flank van de Mekkelink, een kleine stuwwal van ongeveer 20 meter hoog, ligt de Rhaander es.. Het buurtschap Rhaan is genoemd naar de vroegere havezate Rha of Rhaan, waarvan de naam teruggaat tot 1382. Het huis werd in 1841 gesloopt.

  6. Wandelknooppunt A82

  7. Wandelknooppunt A74

  8. Wandelknooppunt A73

  9. Wandelknooppunt A72

  10. Wandelknooppunt A86

  11. Wandelknooppunt A75

  12. Wandelknooppunt A87