navigatie overslaan

De Regge

Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en kom kijken hoe de Regge weer een echte rivier wordt en zich opnieuw in allerlei bochten wringt.

Op de fiets of wandelend is het puur genieten van dit unieke gebied, dat voor een groot deel in beheer is bij Landschap Overijssel. Laat je verrassen door de dynamiek van het water, de verrassende doorkijkjes en grazende koeien en pony’s die het gebied op een natuurlijke manier beheren. Vogels spotten vanaf een aantal mooie uitzichtpunten? Voor vogelliefhebbers is de Regge een eldorado, net zoals voor de vogels zelf trouwens.

Onderweg kun je picknicken op één van de daarvoor ingerichte plekken of gewoon lekker op een mooi plekje onderweg. Pak de fiets ook eens met hoog water. Indrukwekkend is dan de hoeveelheid water die door dit gebied stroomt.

Fietspad Tussen Lemele en Archem is in oktober 2012 een nieuw fietspad aangelegd op de oostkade van de Regge. Vanaf dit fietspad kan iedereen zich verbazen over de veelzijdigheid van de nieuwe Regge en het mooie natuurgebied Archemermaten dat daar omheen ligt. Vanaf de vistrap en stuw in Hancate fiets je, via het in 2007 ingerichte natuurgebied Velderberg, over de nieuwe fietsbrug naar het nieuwe fietspad. Aan het einde van dit ruim twee kilometerlange fietspad kom je uit bij de stuw en vistrap van Archem. Vanwege de revisie van de kapotte stuw Archem wordt het laatste deel van het fietspad later aangelegd. Tot die tijd is er een tijdelijk half verhard fietspad aangelegd. Daarna kun je doorfietsen richting Archem of Den Ham.

Via het fietsroutenetwerk kun je ook je eigen route langs de Regge en omgeving bepalen. Op de website www.landschapoverijssel.nl kun je een beschreven fietsroute downloaden.

Reggeherstelprojecten. Meerdere partijen (o.a. Waterschap Regge en Dinkel, Provincie Overijssel, Gemeenten, grondeigenaren en Landschap Overijssel) zetten zich in om 50 kilometer Regge stapsgewijs om te vormen tot een natuurlijk ingerichte rivier. Ruimte voor water speelt daarbij een centrale rol. Langs de Regge zijn naast mooie natuur ook mogelijkheden voor recreatie gerealiseerd.