navigatie overslaan

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug met haar dynamisch landschap biedt ongekende mogelijkheden voor zowel natuurliefhebbers, recreanten als buitensporters.

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug tussen Holten en Hellendoorn is één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. Een gebied met vergezichten over grote heidevelden afgewisseld met uitgestrekte bossen. Lang geleden vormde schuivend ijs, smeltend water en stuivend zand het landschap. Ook de mens heeft ook zijn sporen nagelaten, waarvan de oudste dateren van vijfduizend jaar geleden.

Welkom op de Holterberg
De Holterberg vormt de zuidelijke kant van Sallandse Heuvelrug. Bovenop de Holterberg vindt u een gezellig plein met verschillende horecagelegenheden, midgetgolf, een speeltuintje en Natuurdiorama Holterberg met het bos van Daantje Das. Ook de indrukwekkende Canadese Begraafplaats met Informatiecentrum is vanaf hier goed bereikbaar. De Holterberg, met voldoende parkeermogelijkheden bovenop de berg, is tevens een ideaal vertrekpunt voor fiets- en wandeltochten.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug
In het vernieuwde Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kunt u alle informatie krijgen over de natuur, geologie en (cultuur)historie van dit unieke gebied. Naast Staatsbosbeheer hebben ook het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN), het Centrum voor Natuur- en MilieuEducatie en Sterrenwacht Hellendoorn hier hun thuisbasis. In het gezellige café-restaurant met een open haard en buitenterras worden (h)eerlijke gerechten en drankjes geserveerd.

Routenetwerken
Mountainbiken
Op de Sallandse Heuvelrug zijn twee gemarkeerde ATB-routes. Mooier kan het niet: (on)verharde paden door heidevelden en bossen met uitdagende hoogteverschillen. De routes zijn met diverse verbindingsroutes aangesloten op het mountainbikenetwerk Salland en Twente.
Paardrijden
Sallandse Heuvelrug is door de afwisseling van bos- en heidegebieden en het glooiende landschap geliefd onder paardenliefhebbers. Via het paardrijnetwerk komt u op de mooiste plekjes en kunt u als ruiter, amazone of met een aanspanning ongestoord genieten van de prachtige omgeving.
Fietsen
Met ruim vijftig kilometer aan fietspaden kan er op de Sallandse Heuvelrug naar hartenlust gefietst worden. Via de Fietsknooppunten bepaalt u zelf de route en afstand die u wilt afleggen.
Wandelen
Voor wandelaars en natuurliefhebbers is Sallandse Heuvelrug een echte aanrader. Via het Wandelnetwerk, wat bestaat uit routepaaltjes met gekleurde routemarkeringen, ontdekt u de mooiste plekjes. Tevens gaat lange-afstand-wandelpad Het Pieterpad over de Holterberg en loopt het Marskramerpad door het Nationale Park.