Terug in de tijd op Tuindorp ‘t Lansink in Hengelo

Terug in de tijd op Tuindorp ‘t Lansink in Hengelo

Terug in de tijd op Tuindorp ‘t Lansink in Hengelo

In Hengelo vind je een van de mooiste tuindorpwijken van Nederland. De Hengelose wijk is uniek met haar mooi hofjes met arbeiderswoningen, het vele groen in de wijk, de brede stoeppen en de grote zwemvijver die nog steeds in gebruik is. Een wandeling door Tuindorp in Hengelo geeft je het gevoel weer terug in de tijd te gaan.

Geschiedenis van het Tuindorp ’t Lansink

De machinefabriek Gebr. Stork & Co heeft een grote invloed gehad op de ontwikkeling van Hengelo midden 19e eeuw. Nadat Stork zich richtte op de bouw en onderhoud van stoomketels voor de textielindustrie, ging de fabriek al snel over op productie van stoomketels voor schepen of gemalen en de bouw van machines. Het ging de fabriek in de 20ste eeuw flink voor de wind. Stork zorgde goed voor zijn werknemers. Er werd voorzien in opleidingen, een ondernemingsraad (de 2e in Nederland in die tijd) werd opgezet en er kwam een pensioenregeling. Begin 20ste eeuw kocht Stork een 15 hectare groot landstuk waar hij een wijk voor zijn werknemers, van alle rangen en standen, liet bouwen. Architect Karel Muller ontwierp een wijk die een afspiegeling was van de fabrieksbevolking met grote tuinen en veel speelmogelijkheden. Hij liet zich daarbij inspireren door de fraaie Engelse tuinsteden bij Londen en Liverpool. Sinds 2003 is het Tuindorp in Hengelo een beschermd stads- en dorpsgezicht.

6 highlights van Tuindorp ’t Lansink in Hengelo

Bureau Hengelo heeft een wandelroute door de wijk het Tuindorp ’t Lansink samengesteld met vele interessante, historische bezienswaardigheden. De route start bij het Bureau Hengelo (Beursstraat 32) . Wij hebben de zes highlights voor je op een rijtje gezet.

De highlights

1. Historisch Museum Hengelo

Het Historisch Museum Hengelo is gevestigd in een 100 jaar oude patriciërswoning aan het einde van de Beekstraat. Op verschillende manieren wordt hier de historie en cultuur van Hengelo in beeld gebracht. Vanuit dit museum boek je verschillende rondleidingen en stadswandelingen. Daarnaast vind je in het Historisch Museum Hengelo, wisselende tentoonstellingen.

lees meer

2. Creatieve invulling Hazemeyer Hengelo

Stichting BOEI houdt zich bezig met de herbestemming van industrieel erfgoed, Hazemeyer. De grote fabriekshallen en bijgebouwen zijn gerenoveerd er vinden vele evenementen en bijeenkomsten plaats. Daarnaast hebben uiteenlopende creatieve ondernemers hier een vast onderdak in de oude fabriek. In een van de bijgebouwen kun je wat drinken bij de Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal.

lees meer

3. Het centrum van Tuindorp

Het C.T. Storkplein is het centrum van Tuindorp ’t Lansink. De panden aan het plein zijn tussen 1911 en 1929 gebouwd. Aan de ene zijde zie je een overdekte winkelgalerij met arcaden, aan de andere kant, een complex met twee winkelhuizen met een poort ertussen. Omdat het Hengelose Tuindorp een zelfvoorzienende wijk moest worden, die de inwoners van alle gemakken zou voorzien, werd dit het centrum van de wijk.

lees meer

De highlights

4. Tuindorphotel 't Lansink

Aan het C.T. Storkplein ligt Tuindorphotel ’t Lansink. In eerste instantie was het hotel een theehuis. Dit theehuis werd in 1921 van een extra etage voorzien en omgedoopt tot Hotel ’t Lansink. Het hotel moest aan gasten van de fabrikanten, een goed onderkomen bieden. Het gebouw is opgetrokken uit rode bakstenen, onder een dakpannen schilddak. Aan de voorkant van het hotel staat een bronzen plaquette met de beeltenis van Coen T. Stork.

lees meer

5. Rondom het Tuindorpbad

Aan de zuidkant van de Buitenweg bevindt zich de 2e bouwfase (1917 – 1926) van het Tuindorp ‘t Lansink. In dit deel verwijzen de straatnamen naar de werkzaamheden in de textielfabriek: Spinnersweg, Spoelsterstraat, Twijnstraat. Door zandafgraving voor de bouw van de wijk ontstond hier een grote vijver. Op verzoek van de bewoners werd daar een bad- en zweminrichting gerealiseerd. Het Hengelose Tuindorpbad ademt de authentieke sfeer van de twintiger jaren uit. Er kan nog steeds worden gezwommen.

lees meer

6. Wilheminaschool is nu Twents Techniekmuseum Heim

De firma Stork was één van de eerste bedrijven in Nederland met een eigen fabrieksschool. Jonge arbeiders werden er geschoold in alle disciplines die binnen het bedrijf aan de orde waren. Later kwam er ook een aparte school voor meisjes. De school uit 1862 werd in 1917 samen met de eerste HBS gehuisvest in de Wilhelminaschool aan de Industriestraat in Hengelo. Tegenwoordig is hier het Twents Techniekmuseum Heim gevestigd. Het museum geeft een goede indruk van de ontwikkeling van de Twentse industrie.

lees meer