Typisch Twents
5 highlights van Tuindorp ’t Lansink. De mooiste tuindorpwijk van Nederland
- Leestijd 2 min
- Gelezen 9286 keer
In Hengelo vind je een van de mooiste tuindorpwijken van Nederland. De Hengelose wijk is uniek met haar mooi hofjes met arbeiderswoningen, het vele groen in de wijk, de brede stoeppen en de grote zwemvijver die nog steeds in gebruik is. Een wandeling door Tuindorp in Hengelo geeft je het gevoel weer terug in de tijd te gaan.
- 5
Historisch Museum Hengelo
Het Historisch Museum Hengelo is gevestigd in een 100 jaar oude patriciërswoning aan het einde van de Beekstraat. Op verschillende manieren wordt hier de historie en cultuur van Hengelo in beeld gebracht. Vanuit dit museum boek je verschillende rondleidingen en stadswandelingen. Daarnaast vind je in het Historisch Museum Hengelo, wisselende tentoonstellingen.
- 4
Op oud fabrieksterrein Hazemeijer is nu Oyfo Techniekmuseum
Hazemeijer Hengelo is een uniek fabrieksterrein ui 1914. De naam van dit complex verwijst naar de oprichter van het oorspronkelijke bedrijf Floris Hazemeijer. Tegenwoordig is hier het Oyfo Techniekmuseum gevestigd. Het museum geeft, op een interactieve wijze, een goede indruk van de ontwikkeling van de Twentse industrie. Een echte aanrader voor jong en oud.
- 3
Het centrum van Tuindorp
Het C.T. Storkplein is het centrum van Tuindorp ’t Lansink. De panden zijn tussen 1911 en 1929 gebouwd. Aan de ene zijde zie je een overdekte winkelgalerij met arcaden, aan de andere kant, een complex met twee winkelhuizen met een poort ertussen. Omdat het Hengelose Tuindorp een zelfvoorzienende wijk moest worden, die de inwoners van alle gemakken zou voorzien, werd dit het centrum van de wijk.
- 2
Rondom het Tuindorpbad
Het Hengelose Tuindorpbad ademt de authentieke sfeer van de twintiger jaren uit. Er kan nog steeds worden gezwommen, dankzij de actiebereidheid van vele buurtbewoners. Op verzoek van de bewoners werd er in de vijver een bad- en zweminrichting gerealiseerd. In het voorjaar van 1923 werd het bad voor het eerst in gebruik genomen.
- 1
Tuindorphotel ’t Lansink
In eerste instantie was dit hotel een theehuis. In 1921 werd het omgedoopt tot Hotel ’t Lansink. Het hotel moest aan gasten van de fabrikanten, een goed onderkomen bieden. Het gebouw is opgetrokken uit rode bakstenen, onder een dakpannen schilddak. Aan de voorkant van het hotel staat een bronzen plaquette met de beeltenis van Coen T. Stork.