10 avontuurlijkste mountainbikeroutes in Twente

MTB is Overijssel een grote sport. Niet zo gek als je bedenkt dat we hier in Twente beschikken over sprookjesachtige bossen, uitgestrekte landerijen, waterpartijen en een heel netwerk van mountainbike tochten in Twente. Als je stevig zou doorfietsen kun je namelijk in ongeveer een week, een ATB-route in Twente van 700 kilometer afleggen over steeds weer nieuwe paden.

Voor elk niveau is er wel een route te bedenken, of je nu lid bent van de MTB-club Het Twentse Ros of gewoon voor een zondag met je familie een mountainbike wilt huren in Twente. Er zijn vlakke paden met klimmetjes waar beginners de sport zonder te veel kleerscheuren kunnen leren. Daarnaast zijn er genoeg kunstmatige hindernissen waar professionele bikers hun kunsten kunnen showen.

Routenetwerk Twente heeft alle losse MTB Routes in Twente samengeknoopt tot één lange route. Wij hebben de mooiste afzonderlijke stukken voor je op een rijtje gezet:

10. MTB-route Delden

Biken langs statige landhuizen, glooiende akkers en weilanden, bossen van eeuwenoude eiken en heidenvelden? Op de 4.000 hectare grond van landgoed het Twickel is een MTB-route van 70 km uitgestippeld. De route is goed te doen voor MTB-ers op elk niveau. Je slingert langs beken en houtwallen en de vele boerderijen met hun zwartwitte luiken, die het Twickel rijk is. Er zijn 23 speciaal aangelegde singletracks met een totale lengte van 12 km.

Startlocatie: ’t Hoogspel aan de Bornsestraat in Delden, Motel het Wapen van Delden aan de Langestraat in Delden, Wapen van Beckum aan de Haaksbergerstraat in Beckum.

9. MTB-Route Vasse langs watermolens en grafheuvels

De MTB-route van Vasse is een afwisselende route voor mountainbikers die houden van natuurgebied en boerenland. Je fietst over zandweggetjes en smalle bospaden en er is een 5 km lange singletrack. De hele route is zo’n 40 km lang en voert je langs één van de mooiste natuurgebieden die Twente rijk is: Het Dal van de Mosbeek. Hier bike je langs het glooiende natuurgebied, langs kronkelende beekjes en eeuwenoude watermolens. Je MTB-tocht vervolgt zich door de Vasserheide. In dit gebied wemelt het van de archeologische monumenten en grafheuvels duiken op in het landschap.

Startpunt: Parkeerplaats in bosgebied Het Springendal, aan de weg Hooidijk, afslag Brandtorenweg. Parkeerplaats in Ootmarsum, richting Reutum, op de Kuiperberg nabij de Oriënteertafel. De route loopt aan de Ootmarsum-zijde van de Kuiperberg (straat: Tichelwerk). Parkeerplaats bij Restaurant De Molen van Bels, Bergweg 9, 7663 TB in Mander

8. MTB-Routes in Oldenzaal

De ruim 35 km lange MTB-route van Oldenzaal brengt je langs het prachtige en afwisselende landschap rondom Oldenzaal. Onderweg fiets je langs verschillende natuurmonumenten zoals het Haagse Bos en Egheria. Het Haagse Bos is in alle jaargetijden mooi. In de zomer bike je door heidevelden, terwijl in het voorjaar de rododendrons in bloei staan en in oktober stop je er om kastanjes te rapen. Bij landschap Egheria wordt het heuvelachtiger en moet je een paar flinke klimmen maken. Boven aangekomen heb je op een heldere dag, uitzicht tot Duitsland.

Startpunt: de Judithhoeve aan de Judithhoeveweg 5 in Losser en is 35,7 km lang.

7. MTB Route in Enschede-Zuid

Rondom de zwemvijver het Rutbeek is een mooie technische MTB-route aangelegd. Deze route is niet erg lang maar gaat helemaal over 4,5 km onverharde paden. Over de singletracks slinger je tussen de bomen door, rondom de vijver. Vind je één rondje te kort, daag jezelf uit en fiets zoveel rondjes als je kan. Na het afleggen van de MTB-route in Enschede-Zuid, neem je een welverdiende, frisse duik in de zwemvijver.

Startpunt: Parkeerplaats op Recreatieterrein Het Rutbeek, ten zuiden van Enschede.

6. Rondje vliegveld met de MTB-Route in Enschede-Noord

De 28 km lange MTB-route van Lonneker is verlengd met een stukje singletrack van 12 km over het terrein van het voormalige vliegveld Twente. Door het bos fiets je langs plassen, slootjes en oude oorlogsbunkers. Het mooiste stuk van de ATB-route in Enschede is het gebied rond de kleigaten van Smulders, net achter Lonneker. Dit deel van de route spreekt de geoefende biker vast aan. Zeker als het geregende heeft en de route nat en modderig is. Maar naast dit moeilijke stuk, is het ook een goede route om met het hele gezin te fietsen. In de middag kun je lekker lunchen bij cafe/restaurant Sprakel in Lonneker. Wil je even verder? Deze route sluit prima aan op de MTB-route van Oldenzaal.

Startlocatie: Lonneker: Oude Deventerweg kruising Bergweg (bij de kleigaten) Hengelo: Nieuwe Grensweg (nabij A1, afslag 31 Hengelo-Noord), bij Kwekerij Menkenhorst
Enschede: Vanekerbeekweg (bij de kinderboerderij)

5. De grens over met de MTB-route in Haaksbergen

De MTB-route in Haaksbergen is maar liefst 60 km lang. Je biket langs sprookjesachtige bospaden en zandwegen en er is een speciaal aangelegde singletrack van maar liefst 12 km. Deze route leid je zelfs een stuk door Duitsland maar eerst fiets je langs de 350 jaar oude watermolen, de Haarmühle. Daar kun je op het grote terras van het naastgelegen restaurant, even opladen voor de rest van de route. Je fietst door langs het Witte Veen, een prachtig natuurgebied vol poeltjes, heide, bos en hoogveen. Vroeger was dit een smokkelgebied tussen Duitsland en Nederland. Tegenwoordig grazen er Schootse Hooglanders. Weer terug in Nederland fiets je door natuurgebied Het Buurserzand. Einde van de zomer is het Buurserzand paars van de heide met daartussen 100 jaar oude jeneverbessen.

Startpunt: Ter Huurne Hollandmarkt, Alsteedseweg 64 in Buurse

4. MTB-route in Markelo door glooiend landschap

De MTB-route in Markelo is een route door het mooie, glooiende landschap van Twente. Je fietst afwisselend door bossen, langs weilanden en het water. Normale fietspaden en wegen worden afgewisseld met spannende singletracks. Heb je nog voldoende energie over, dan sluit deze MTB route mooi aan op die van Rijssen.

Startpunt: Camping Bergzicht, Twikkelerweg 17, 7475 ND in Markelo, Cafe / Restaurant De Viersprong, Lochemseweg 1, 7475 PA in Markelo De Haverkamp, Stationsstraat 28, 7475 AM in Markelo

3. MTB-Route in Wierden

Deze mountainbikeroute is aangelegd in het bosrijke gebied rondom Wierden. De route bestaat uit leuke en technische singletracks die onderling verbonden zijn met verharde paden. Annefleur Kalvenhaar, een groot Nederlands MTB talent oefende hier voor het NK en zelfs het EK. Op 20-jarige leeftijd overleed ze door een noodlottig ongeluk tijdens een rit in Frankrijk. Daarom is haar favoriete deel van deze route, naar haar vernoemd. Je eindigt de ATB-route Wierden op het uitdagende trainingsrondje van Het Lageveld met veel single tracks.

Startpunt: Recreatieplas Het Lageveld, Vriezenveenseweg 57, 7641 PE Wierden Bungalowpark Hoge Hexel, Bruinehoopsweg 6,
7645 BJ Wierden

2. Nederlands langste MTB-Route in Holten

De Sallandse Heuvelrug is een geweldig natuurgebied in Twente. Voor het grootste deel is het stiltegebied en niet toegankelijk voor MTB-ers. Stichting Promotie Sallandse Heuvelrug heeft om de stiltegebieden heen, een ongekend lange route uitgestippeld die je door een prachtig gebied laat fietsen zonder dat je de dieren die er leven, stoort. Je biket langs de zuidelijke kant van heuvelrug, meestal over brede onverharde paden. Om de Noetselberg, de Koningsberg en de Holterberg te trotseren, waag je je aan steile beklimmingen en spannende afdalingen. Drie echte kuitenbijters met hoogteverschillen van 185 meter. Voor Nederlandse begrippen stijl te noemen. Om bij te komen, pep je je energielevel boven op de Holterberg weer op in één van de leuke restaurants en bistro’s met zonnige terrassen. De echte fanatiekelingen mogen nog even door, want de ATB-route in Holten sluit goed aan op die van Hellendoorn.

Startpunt: Bij de spoorwegovergang naast het NS station van Holten

1. Flinke klimmen op de MTB Route Hellendoorn en Nijverdal

Ben je een fanatieke, technische MTB-er dan is dit een perfecte route voor je. Er zijn veel singeltracks langs bomen en wortels waar je in een goede flow omheen fietst. Maar ook als je minder geoefend bent, is deze route prima af te leggen. Langs de 18 km lange, afwisselende route fiets je langs de Sallandse Heuvelrug. Deze keer langs de noordelijke kant. Het is een gave MTB-route die uitstekend wordt onderhouden. Met een grote groep vrijwilligers wordt hard gewerkt om de route droog en in goede conditie te houden. Daarmee hebben ze de publieksprijs van de Dutch MTB Trail Award gewonnen. Van de 6.000 stemmen, gingen er 1.000 naar de MTB-route van Hellendoorn.

Startpunt: Buitencentrum Staatsbosbeheer, Grotestraat 281, 7441 GS in Nijverdal Zwembad Het Ravijn, Piet Heinweg 16, 7441GZ in Nijverdal

Dit artikel is geschreven door onze blogger en Twente ambassadeur Nicoline Bogaards, in samenwerking met Twente Marketing. De inhoud ervan is 100% van Nicoline.