navigatie overslaan

Kroonjuweel: Noordoost-Twente

Het noordoosten van Twente een uithoek? Voor degenen die met de postkoets komen wel, maar voor iedereen die een auto kan besturen of met een ov-kaart kan inchecken zeker niet. Die kunnen zich verheugen op een fraai landschap, de kroonjuwelen van Twente.

Lutterzand
Lutterzand

Geheim

Het verbaast ons niks als je nog nooit van Dinkelland, Oldenzaal, Tubbergen of Losser hebt gehoord. Mensen die in deze Twentse gemeenten komen, houden dit paradijs – Nationaal Landschap zelfs! - liever voor zichzelf. Die vertellen niet hoe mooi het afwisselende, glooiende beeklandschap, de natuur en de cultuurhistorische elementen zijn en houden de afwisselende fiets- en wandelroutes geheim.

Gastvrij

Wij Twentenaren begrijpen het wel, maar het past niet bij onze aard. We zijn juist gastvrij en ontvangen iedereen met open armen en een stuk krentenwegge. Wie het noordoosten van Twente een keer bezocht heeft, komt zeker terug. Al was het maar om die relaxte manier van leven. Rustig aan, tijd zat.

Kalheupinkpark

Hou je van wandelen? Dan is het Kalheupinkpark zeker de moeite waard! Aan de rand van Oldenzaal ligt stadspark Kalheupink, dat stamt uit de tijd dat de textielindustrie in Twente glorieus bloeide.

De familie Gelderman stichtte een landgoed waarin een tuin werd aangelegd voor de Engelse vrouw van een van de zonen van de familie. Het Kalheupinkpark wordt daarom ook wel de Engelse Tuin genoemd. Bos, glooiende weiden en een waterplas vormen samen een fraai natuurgebied. In het voorjaar van 2009 is de tweede fase van het grootscheepse onderhoud aan het Kalheupinkpark gestart. Dit is afgerond in 2010. Het langs de Kalheupinklaan gelegen sparrenperceel en het naastgelegen weiland zijn opnieuw ingericht. Via het uitbreiden en op elkaar laten aansluiten van wandelroutes is een betere koppeling ontstaan tussen het ‘keurige’ park en het ‘wilde’ bos met de eilandjes. Langs de rand van het weiland, parallel aan de Kalheupinklaan, is een aansprekend verbindings-pad gerealiseerd met hier en daar een begeleidend struweelbosje. Het weiland zelf is als ‘nieuwe natuur’ aangelegd. Een prachtig park voor een mooie wandeling.

Andere wereld

Die tijd heb je ook wel nodig om al het moois van Noordoost-Twente te ervaren. Neem het Lutterzand. Alsof je naar een andere wereld bent geteleporteerd, omringd door zandverstuivingen, dennenbossen, heide en jeneverbessen. En dan dat schattige riviertje de Dinkel. Schoenen en sokken uit en pootjebaden maar. Meer van dit soort fraaie gebieden: Landgoed Singraven, Dal van de Mosbeek en het Springendal. En meer bomen - heeeel veel meer bomen - vind je bij Arboretum Poortbulten. In allerlei soorten en maten.

Met chauffeur

Wij snappen dat je niet in zo’n toeristentrein gesignaleerd wilt worden. Doen we in Twente ook niet aan. Dat kan veel sjieker toch? We hebben een oldtimerbus uit Parijs gecharterd die in juli en augustus door het noordoosten van Twente toert. Prinsheerlijk langs de kroonjuwelen van Noordoost-Twente gereden worden, geen gelazer met routekaarten, gewoon achteroverleunen en genieten. Dat is pas vakantie. Enige wat je hoeft te doen, is een VVV in het gebied opsporen, die fungeren namelijk als bushalte.