navigatie overslaan

Op eigen wijze

Pinksterbruidjes in Twente: zo vieren Tukkers traditioneel pinksteren.

  • Leestijd 2 min
  • Gelezen 5367 keer

Terwijl het gebruik in de rest van Twente uitgestorven is, weten jonge meisjes uit Borne niet anders. Eén keer per jaar, op eerste pinksterdag mogen ze een mooie witte jurk aan om het begin van de zomer te vieren.

Rosa

Vanuit zeven verschillende wijken uit Borne gaan groepen meisjes tussen de 5 en 11 jaar, zingend en dansend over straat. Ze lopen met z'n allen richting het centrum. In elke groep zit één Rosa. Een meisje in een, met kant versierde, lange jurk en bloempjes in het haar. Ze loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en lentebloemen. Ondertussen bellen ze overal aan en als de buurtbewoners naar buiten komen wordt er gedanst en gezongen: ‘Rosa, wil je dansen, dansen, dansen, Rosa, wil je dansen, dansen, jawel. Rosa, Rosa, bloemen op je hoed, alle mooie meisjes zijn zo goed.’

Hoop en vertrouwen

Deze Pinksterbruidjes herinneren aan de Germaanse lente- en vruchtbaarheidsfeesten. Tijdens het dansen en zingen slaan ze drie vliegen in één klap. Ze laten de kou van de winter achter zich, ze vragen om een mooie oogst en ze vieren de overwinning van de zon op de duisternis. Een gebruik dat de christenen maar al te graag van de heidense Germanen overnamen. Waarom juist met Pinksteren? Misschien wel omdat met Pinksteren de uitstorting van de heilige geest wordt gevierd: een teken dat mensen weer hoop en vertrouwen geeft na het overlijden van Jezus.

Pinksterkroon

Rond 12.00 uur lopen de groepen Pinksterbruidjes vanuit de wijken naar het Dorsetplein in het centrum. Daar verzamelen ze in een grote kring om samen te dansen onder de, uitbundig met bloemen, versierde Pinksterkroon. Bij de laatste dans mogen ook de kinderen uit het publiek mee dansen. Als je in de buurt bent moet je echt even gaan kijken. Wedden dat je er blij van wordt?

Wat vind je van dit artikel?