navigatie overslaan

Route-tips

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen? En meer gezondheidsvoordelen van wandelen.

  • Leestijd 5
  • Gelezen 1227 keer

Of je nu op het platteland woont of in hartje Amsterdam, overal kun je wandelen. Een dagelijks tochtje naar je werk en weer terug, naar school, gewoon voor je plezier, voor een boodschap of om af te vallen en calorieën te verbranden. Wandelen is ontzettend gezond.

Wandelen is gezond

Dagelijks minstens een half uur wandelen levert een drastische verbetering van de gezondheid op, daar kan geen pil tegenop. Je hart en je longen worden er sterker van en je geheugen wordt beter. Daarbij is wandelen ook nog eens ontzettend goed voor je humeur. En dat allemaal door heel simpel elke dag minstens een half uur te wandelen. Ik hoor je al denken, daar heb ik toch helemaal geen tijd voor! Misschien kun je in plaats van elke dag wandelen, eens per week een langere wandeling maken? En wie niet zo’n beste conditie heeft kan het beste zijn/haar wandelritme geleidelijk opbouwen. Dit kun je doen met een trainingsschema. Zo voorkom je spierpijn en pijnlijke schenen. Voordeel, met wandelen ontstaan echte blessures gelukkig niet zo snel.

Wandeltips

Loop rechtop en ontspannen en houd een tempo vast dat gemakkelijk vol te houden is. Maak je passen niet te groot en wikkel je voeten goed af. Laat hierbij je armen soepeltjes mee bewegen. Wissel sneller wandelen af met rustig lopen. Loop bijvoorbeeld een minuut wat sneller en dan weer twee minuten in je normale tempo. De conditie van je longen en hart gaat namelijk vooral vooruit bij stevig doorwandelen. Liever lang lopen dan kort sporten. Uit onderzoek blijkt dat veel wandelen gezonder is dan kort, intensief bewegen.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Wil je naast gezonder leven ook afvallen en lijkt wandelen voor jou de beste optie? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoe ver, stijl of hoe snel je moet wandelen om een bepaald aantal calorieën te verbranden. Het is dan ook goed om te weten hoeveel calorieën je moet verbranden om bijvoorbeeld 1 kg gewicht te verliezen. Dit ligt allemaal niet zo eenvoudig als je misschien denkt. Want niet alleen de vorm en mate van je activiteit bepalen hoeveel calorieën je verbrand, ook de kenmerken van je eigen lichaam tellen mee. Het klinkt natuurlijk logisch dat wanneer je in snel tempo de Tankeberg in Twente op wandelt je meer calorieën verbrand dan wanneer je een klein ommetje maakt met je oude hond.

Wist je dit over het calorieverbruik wandelen?

Hoeveel verbrand je verhoudingsgewijs met wat je doet? Het verschil in verbranding wordt aangegeven met de zogeheten MET-waarde. Bij een MET-waarde van 1 zit je stil en bij een MET-waarde van 5 verbrand je vijf keer zoveel (kilo)calorieën. Elke activiteit heeft een eigen MET-waarde. Wandel je rustig, zo’n 3-5 km/u, dan is deze waarde 3.5. Wandel je stevig, zo’n 5-6 km/u, dan is deze waarde 4.3. Maar wandel je echt flink door, zo’n 6-7 km/u, dan is de MET-waarde 6. Met een formule bereken je eenvoudig hoeveel calorieën je per minuut verbrand met bijvoorbeeld wandelen. Toch geeft dit geen 100% uitsluitsel over het aantal calorieën dat je verbrand tijdens het wandelen. Twee personen kunnen alsnog precies hetzelfde rondje in precies dezelfde tijd wandelen en verschillende hoeveelheden calorieën verbranden. Dit heeft namelijk ook te maken met leeftijd, stofwisseling, gewicht en spiermassa.

Wist je dat je ongeveer 7.000 calorieën moet verbranden om 1 kilogram te verliezen. Wil je afvallen dan zul je dus meer calorieën moeten verbranden dan dat je opneemt.

Gezond wandelen in ‘ons’ oh zo mooie Twente

Misschien is het een goed idee om het hele ‘calorieën verbranden met wandelen’ verhaal een beetje los te laten. Trek je wandelschoenen aan omdat het gezond is, praktisch, duurzaam en gewoon hartstikke leuk. Helemaal wanneer je de natuur induikt. Wandelen en calorieën verbranden is dan mooi meegenomen. Kom naar Twente dan vergeet je al dit geneuzel over afvallen en calorieën verbranden direct. Waarschijnlijk ren je in je dagelijkse leven van afspraak naar afspraak en ben je altijd druk. Hiermee verbrand je al genoeg calorieën! Dit gehaaste leven leidt tot een chronisch tijdgebrek. Maar in Twente laten we ons niet opjagen en doen we dingen lekker op ons eigen tempo. Want wij weten dat tijd ons kostbaarste bezit is. Dus neem de tijd in Twente. Boek een hotel met (meerdaagse) wandelarrangement en ontdek de pracht en kracht van Twente te voet.

Tijdens het wandelen heb je namelijk alle tijd. Om om je heen te kijken en ‘ons’ fraaie landschap in alle rust te ontdekken. Maak een stop bij een prachtige boom, een klein boerderijtje of een knusse lunchroom. Twente is groot genoeg om er uren doorheen te wandelen. Uren waarin je onwijs veel calorieën verbrand zonder dat je er erg in hebt.

Wandelnetwerk Twente

Het Wandelnetwerk Twente is een netwerk van rondwandelingen die met elkaar worden gecombineerd. Er zijn op meerdere plekken in Twente wandelkaarten verkrijgbaar met daarop de meeste routes aangegeven. De routes lopen ook over delen van het Noaberpad, het Overijssels Havezatenpad, het Marskramerpad en het Twentepad. Stel je eigen route samen, wees creatief en geniet van het unieke Twentse Landschap! Wij zouden het onmeunig leuk vinden als je jouw wandeltocht deelt op Instagram en ons hierbij tagt met "@visittwente".

Stap je toch liever op de fiets? Twente zit ook bomvol prachtige fietsroutes

Wat vind je van dit artikel?