Typisch Twents

Boodschappen doen bij de boer, heel normaal in Twente. Eet hoe eten bedoeld is.

Geschreven door

Bertine

Leestijd 2 minuten 1976 x bekeken

Hop, hop… En wéér door. Net terug van je werk. Snel in je sportoutfit. Bootcamp en daarna een drankje met een vriendin die ‘hoognodig’ moet bijpraten. Alleen tijdens je wekelijkse yogales heb je de rust om therapeutisch verantwoord te ademen: Vijf tellen in – vijf tellen vast - vijf tellen… pff uit. Fresh food? Da’s leuk op Instagram. Je settelt voor een snelle salade-to-go of streetfood. Maar zo is eten niet bedoeld. Er is een regio in Nederland waar nog volop tijd en aandacht voor eten is.

Anti-allergie

Eten halen bij de boer? Heel normaal! Fiets langs molens en akkers. Naar boerderijen en erfwinkels. Boter. Kaas. Eieren. Vergeet niet terug te zwaaien naar het graan. Spelt. Rogge. Tarwe. Naar de boer op z’n trekker. Achter elke bocht, in elk seizoen groeit wel iets eetbaars. Vlierbloesem. Aardbeien. Pompoenen. Gewoon op het land of langs de weg. Zonder haast. Kippen scharrelen doodgemoedereerd. Koeien grazen ongestoord. Herefords. Limousin. Blonde d’Aquitaine. ‘DAG KOE, ook lekker buiten?’ Als je de tijd neemt om af te stappen, komen ze gegarandeerd op je af. Want nieuwsgierig zijn ze. Proef eens rauwmelkse kaas. ‘Het beste middel tegen allergie’ weet de boerin.

>8 culinaire routes waarbij je het echte landleven proeft.
>Onze top 10 streekproducten. En ja, die kun jij ook in huis halen.
>Hier pluk je je eigen fruit en haal je die lekkere kaas.

Slow food

En omdat ze toch tijd genoeg heeft, laat een Twentse koe zich niet graag opjagen. Die begraast op haar gemakje de eindeloos kruidenrijke en malse weides. Das andere koe dan koe die alleen mais krijgt om zo snel mogelijk te groeien. Slow food. Beter voor haar. Beter voor het milieu. Beter voor ons!
> Vers van het land, recht de keuken in. Deze 9 Twentse restaurants serveren biologisch.

omschrijving
omschrijving

Fingerlicking

Dus sla die burger in die ‘ongedwongen hangout’ op IJburg gerust een weekend over. In Twente is alles ongedwongen. Hoef je niets. Die vijf tellen in, vast- en uit, gaan bij ons vanzelf. En als je toch zo nodig moet? Natuurlijk hebben we ook Foodhallen en hippe hotspots. Wedden dat je je vingers erbij aflikt. Of moeten we zeggen: #FarmFood #Happyfood #Fingerlickinggood?

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Bertine

Bertine Kleinjan is geboren en getogen in Oldenzaal. Ze houdt van zeilvakanties en gaat graag op pad met hun oranje camperbusje maar duikt minstens één week per jaar onder in het prachtige Springendal.

Meer verhalen uit Twente

 1. Minuutje Manuel

  Andre Manuel: "In de winter eten we alle dagen moos."

  Geschreven door Andre
 2. Doe-tips

  16 tips voor een geslaagde kerstvakantie in Twente. Van kerstmenu's tot sterrit.

 3. Doe-tips

  Wat te doen in de winter? 17 winteruitjes met kinderen in Twente

  Geschreven door Yvette
 4. Binnenkijken bij

  Natura Docet Wonderryck Twente kindvriendelijkste museum van Overijssel

Tip je vrienden

facebook twitter