navigatie overslaan

Binnenkijken bij

Binnenkijken bij de Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal in Hengelo

  • Leestijd 6 min
  • Gelezen 4536 keer

‘Het best bewaarde geheim van Twente.’ Zo noemt Frank Hendriks met gepaste trots zijn Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal in het voormalige Hazemeijercomplex in Hengelo. Natuurlijk mogen wij binnenkijken en geheim of niet, de loop zit er goed in.

Wie een bijzonder biertje wil proeven, een feestje wil geven of gewoon gezellig uit wil gaan, kan hier uitstekend en in stijl terecht, Twentse stijl om precies te zijn.

Ambachtelijke bierbrouwerij

Het begon allemaal met zijn idee om in Twente een eigen ambachtelijke bierbrouwerij op te zetten. Frank was ervan overtuigd dat er naast de Grolsch ruimte was voor een lokaal initiatief, kleinschalig en voor de regio. Hij wist dat Craftsmanship Brewery’s geweldig in opkomst waren, met name in Amerika. “Dat dit ook zou overwaaien naar Nederland wist ik zeker,” vertelt Frank. “Op het moment dat ik de kans kreeg om in het voormalige ketelhuis van Hazemeijer een brouwerij met horeca te beginnen, werkte ik nog als cateraar. Dat ik aan de slag kon op de plek waar ik letterlijk ben opgegroeid, was wel speciaal. Mijn vader is hier jarenlang huismeester geweest. Toen ik in 2007 kwam, stonden de ketels er nog, maar ik zag een uniek sellingpoint. De geschiedenis en mijn passie voor bier komen hier samen.”

Acht soorten Twents bier

“Ik ben meteen gaan zoeken naar een geschikte brouwinstallatie en die vond ik uiteindelijk in Oostenrijk. Dat ding heb ik zelf gedemonteerd, opgehaald en in het voormalige ketelhuis weer opgebouwd. Vanaf dag één ben ik als een dolle gaan brouwen. Nu, bijna tien jaar later, hebben we acht unieke soorten Twents bier die goed in de markt staan. We brouwen Twentse Premium Pils, Twentse Amber, Twents Witbier, Twentse Bok, Twentse Radler, Twents Rosé Bier en sinds dit jaar Twents Oerpils, ongefilterde en ongepasteuriseerde pils, rechtstreeks uit de lager tanks. We wilden in eerste instantie voor onze eigen gasten brouwen. Na anderhalf jaar was de vraag zo groot dat we ons verspreidingsgebied wel moesten uitbreiden naar slijters, horeca, verenigingen en de groothandel. ‘Waar kun je het kopen en is het ook aan de tap te krijgen,’ hoorden we bijna dagelijks. We verkopen ons bier trouwens bewust niet buiten de regio. Echt Twents bier is alleen in Twente verkrijgbaar. As der wat is, bin ik met een uur bie oe.”

We verkopen ons bier bewust niet buiten de regio. Echt Twents bier is alleen in Twente verkrijgbaar.

Leven in de brouwerij

“Ik ben operationeel gegaan in 2008, net in een economisch moeilijke tijd. Dat was best lastig, want in tijden van crisis krijgt de horeca als eerste een tik om de oren, maar als het beter gaat, merk je dat ook meteen. Tot 2013 heb ik me volledig gericht op het bierbrouwen, de horeca werd uitgebaat door anderen. Dat laatste ben ik er daarna in eigen beheer bij gaan doen. Naast het Proeflokaal verzorgen we met onze Beertruck en Smokin’ Beerbarrels catering op locatie voor feesten en partijen. Samen met Erik Petersen, onze kok, heb ik me volledig gestort op BBQ-en. Dat het een goede keus is, bewijst het feit dat we Grillmaster 2016 zijn geworden in het gelijknamige tv programma. De sfeer bij ons is gemoedelijk en we werken met een mooi team. Er zijn vijf full timers en al met al hebben we vijfendertig medewerkers, die inzetbaar zijn. Het publiek heeft ons sindsdien ontdekt en de bierbrouwerij staat als een huis. Er is leven in de brouwerij, dat kun je wel zeggen. Er komen hier zaken- of vriendengroepen, families, jongeren en je kunt zelfs trouwen met alles erop en eraan. We verhuren ook ruimtes voor zakelijk of particulier gebruik. Dan verzorgen wij de catering en de aankleding. We hebben het lekker druk; daar zijn we ontzettend blij mee”

Grillen en chillen

“Voor de feesten op locatie hebben we een oude ME-bus uit 1974 omgebouwd. In die bus zit een tapinstallatie voor zes bieren. We hangen er een aanhanger met een barbecue achter, de genoemde ‘Smokin’ Beerbarrels.’ Het is een Amerikaanse smoker, gemaakt van biervaten, waar we ons eten low & slow op bereiden. We doen onze leren schorten voor, een pet op en dan is het: gaan!” Het brouwen van bieren mag dan de passie van Frank Hendriks zijn; bij de Twentse Bierbrouwerij Proeflokaal doen ze nog veel meer in eigen beheer. Ze bakken hun eigen brood, laten hun eigen Twentse koffie roosteren en werken met vlees van eigen koeien, Twentse Black Angus. Erik kookt van woensdag tot en met zaterdag, maar op zondag is het grillen en chillen. Dan is het ‘Sunday Roast.’ Iedere zondag tot en met september verzorgen ze op hun eigen terras een grillspektakel. Ook in de winter wordt er vaak gegrild. Met heaters op het terras in full blast gaat dat prima. “We communiceren het via Facebook. Dat doet Nathalie Olde Wolbers, onze sales- en communicatiemanager, zij houdt onder andere de sociale media bij.”

Zomerborrel

Aan de overkant van het pand bevindt zich een grote expositieruimte, geschikt voor congressen, beurzen of andere evenementen. “Daar verzorgen wij ook de catering met natuurlijk een uitstekend biertje,” zegt Frank. “We organiseren zelf ook twee evenementen. In oktober is er het ‘Twents Oktober Fest’ en op de eerste zondag van juni houden we het ‘Twents Speciaal Bier Festival.’ Dat is goed voor vijfduizend bezoekers. En voor de uitspanning ‘De Ontmoeting, in het Prins Bernhard plantsoen, waar de klad in was gekomen, hebben we een nieuw concept ontwikkeld. Het is een soort ‘Vrienden van de Amstel, Twentse bierbrouwerij live in het park, met muziek. Ik heb het samen met Clemens Falkman ontwikkeld. We willen de muziekkoepel ook weer in ere herstellen. In juli starten we met het Nederlands Filmorkest, dat thema’s ten gehore brengt uit beroemde films, met aansluitend een grill & chill BBQ.”

De zomerborrel, het feest in het park, organiseerden ze al eerder en dat blijft. Door dat te organiseren wordt het park terugplaatst in de harten van de Hengelose bevolking. Hoe mooi is dat? Het vindt altijd plaats op de laatste vrijdag voor de schoolvakanties. En vanaf volgend jaar organiseren ze aansluitend aan het einde van de vakantieperiode nog zo’n spetterend feest, met een grote artiest. Neem je plaid maar mee, de entree is gratis.

Wat vind je van dit artikel?