navigatie overslaan

Typisch Twents

Proef de smaak Twente. Je wordt verrast door onze eerlijke producten.

  • Leestijd 4 min
  • Gelezen 5759 keer

Wat houden we ervan van. En jij binnenkort ook. Maak een smakelijk rondje door Twente en laat je verrassen door al het lekkers in de regio.

Buffalo Farm Twente

In 2009 begon de Buffalo Farm Twente in Denekamp met 38 buffels. Inmiddels hebben ze er een flinke kudde buffels staan. Kalfjes van een paar weken oud tot buffels van 10 jaar. Naast de buffels houden ze ook Holstein koeien, voornamelijk roodbond. Dagelijks worden de buffels en koeien gemolken door boer Alfons. En die melk? Die wordt verwerkt in dagverse mozzarella. Wie dat doet? Gennaro. Een echte Italiaanse vakman. Hij is sinds 2012 werkzaam op de boerderij en maakt dagelijks verse (buffel)mozzarella. Enkele producten die hier gemaakt worden zijn: Buffelmozzarella, Treccia di Bufala, Gerookte Mozzarella, Primosale (verse buffelkaas), Ricotta, Caciocavallo en Scamorza. Alle producten zijn online te bestellen.
Rondleidingen en proeverijen zijn te boeken op afspraak.

Rokerij Marle

De geur van vers gerookte vis, vlees en kruiden komt je tegemoet bij Rokerij Marle (gemeente Hellendoorn). Op een ambachtelijke manier worden zalm, paling, kipfilet, beenham, kaas, champignons, uien, knoflook, kruiden en zeezout gerookt. Idyllisch gelegen op het platteland van buurtschap Marle, valt de locatie van Rokerij Marle in het monumentale zondagsschooltje direct op. Elke vrijdag en zaterdag kunt u de vers gerookte vis, vlees en kruiden in Marle kopen. Rokerij Marle is dan ook geopend voor een kop koffie, glas fris of een lekker belegd broodje met eigen specialiteiten. Online zijn al die specialiteiten trouwens ook te bestellen. Zou je zelf ook wel eens iets willen roken? Rokerij Marle verkoopt ook rookovens in verschillende soorten en formaten.

www.rokerijmarle.nl

Hof van Geluk

Limoncello, een friszoet citroenlikeurtje, oorspronkelijk uit Italië. De limoncello van Geert Fiesler en Florentine Schipper komt echter uit Almelo. Het recept is wel authentiek Italiaans.In 2013 zit het Almelose stel op een terrasje in Atrani aan de Amalfikust te genieten van een Italiaans diner. Traditioneel wordt de maaltijd afgesloten met een glaasje Limoncello, eigengemaakt door de eigenaar van het restaurant. Terug in Nederland gaat het stel zelf aan het experimenteren met dit recept. Na 2 jaar vonden ze de juiste balans in het recept. Sinds februari 2015 wordt op kleine schaal ‘Hof van Geluk’ limoncello geproduceerd. Van het sap van de citroenen maken ze trouwens ook nog andere producten, allemaal te vinden in de webshop. Op de website vind je ook lekkere cocktail-recepten, uiteraard allemaal gemaakt met de huisgemaakte limoncello.

www.hofvangeluk.nl

De Tappenmars in Den Ham

De Tappenmars is een wijngaard en wijnmakerij in Den Ham, gelegen op de grens van het Vechtdal en Twente. De eerste wijnstokken werden hier in 2005 geplant, inmiddels is de wijngaard 3,2 hectare groot. Druiven genoeg! In de in 2011 nieuw gebouwde wijnkelder worden druiven en andere fruitsoorten verwerkt tot verschillende soorten wijn: witte, rosé en rode wijn. Benieuwd? Eigenaren Rikus Poel en Tineke de Vries ontvangen je graag voor een wijnproeverij. In de nieuwe wijnkelder bevindt zich naast een proeflokaal ook een streekwinkel, deze is elke vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 tot 16:00 uur. Hier vind je naast de Tappenmars wijnen en het Blonde d’Aquitaine vlees een aantal ambachtelijke producten. Onder andere: speciaal bieren, appelstroop, bessenjam, honing en mosterd.

www.tappenmars.nl

de Manderveense Aardbei
de Manderveense Aardbei

De Manderveense Aardbei

In het zomerzonnetje fruit plukken, dat klinkt toch heerlijk? Het kan bij de Manderveense Aardbei. Eerlijk en natuurlijk geteelde aardbeien in een lommerrijke omgeving. De familie Hindriksen in Manderveen ontvangt je graag. In de maanden juni en juli is het mogelijk om aardbeien te plukken. Tot en met september kun je naast aardbeien ook frambozen, rode bessen en bramen plukken. De Manderveense Aardbei beschikt ook over een gezellig ingericht koffieschuurtje en een terras, waar u terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke Twentse beschuit of wafel met verse aardbeien en slagroom. Ideaal om even uit te rusten na een lange fiets- of wandeltocht. Of om na het zelfplukken nog lekker na te genieten midden in het reilen en zeilen van het bedrijf. Ook is er het knusse streekproductenwinkeltje, hier kun je dagelijks verse asperges, aardbeien en andere vruchten kopen. Tevens vindt u er zelfgemaakte jam, sauzen en andere streekproducten.

www.demanderveenseaardbei.nl

Wat vind je van dit artikel?